menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2ο Νηπιαγωγείο Βασιλικών

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Στα σκουπίδια λέμε...Stop!

Στα σκουπίδια λέμε...Stop!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2ο Νηπιαγωγείο Βασιλικών

Το 2ο Νηπιαγωγείο Βασιλικών βρίσκεται ανατολικά της Θεσσαλονίκης και αποτελείται από δύο Υποχρεωτικά Πρωινά τμήματα. Το Νηπιαγωγείο απαρτίζεται από δύο νηπιαγωγούς, άρτια καταρτισμένες που προσφέρει στους μαθητές ανεξαρτήτως φυλής ή εθνικότητας ίσες ευκαιρίες για ποιοτική εκπαίδευση. Στόχος του νηπιαγωγείου μας είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών και η καλλιέργεια δεξιοτήτων του πολίτη του 21ου αιώνα, όπως της επικοινωνίας, της συνεργασίας, της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της ενεργού πολιτειότητας, ώστε να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κοινωνίας του αύριο, όπου πρόκειται να ζήσουν. Είναι ένα σχολείο ανοικτό για τους γονείς και η ενεργός συμμετοχή των γονέων είναι ορατή σε κάθε έκφραση της.


Διευθυντής Σχολείου

Καλούλη Παρασκευή

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το πρόγραμμα "Στα σκουπίδια λέμε...Stop" υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του Γ' Θεματικού Κύκλου, στη θεματική Φροντίζω το Περιβάλλον και συνδέεται με την υλοποίηση του 12ου Παγκόσμιου στόχου "Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή". Σκοπός του προγράμματος ήταν να έρθουν τα παιδιά αντιμέτωπα με το σοβαρό πρόβλημα του εντοπισμού, της διαχείρισης των απορριμμάτων και να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης ώστε το περιβάλλον που ζούνε να είναι καθαρό και απαλλαγμένο από περιττά σκουπίδια. Η σωστή χρήση και αποκομιδή των σκουπιδιών είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και όλοι μαζί συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος μας.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το πρόγραμμα και η συμμετοχή τους ήταν αμείωτη καθ' όλη τη διάρκεια του. Μέσα από τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τα θέματα αντιμετώπισης βάσει του τρίπτυχου της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης.

Το μεγαλύτερο κέρδος του προγράμματος ήταν ότι τα παιδιά υιοθέτησαν συμπεριφορές που προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος και προάγουν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης τους οποίους μετέφεραν και στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Κατάλαβαν τι ακριβώς είναι η επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων και πόσο σημαντική είναι. Οι κατασκευές που κάναμε βοήθησαν πολύ σ΄ αυτό. Η κατασκευή κάδων ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού, χυτοσίδηρου και γυαλιού βοήθησε πάρα πολύ στην ταξινόμηση αντίστοιχων υλικών που πετούσαμε στους κάδους αυτούς. Με τον καιρό τα παιδιά έμαθαν ποια υλικά μπορούν να ανακυκλωθούν και ποια όχι. Το χαρτί που μαζεύαμε το ανακυκλώσαμε. Έμαθαν ότι για να κατασκευαστεί το χαρτί πρέπει να κοπούν δέντρα και ότι για κάθε δέντρο που κόβουμε πρέπει να φυτεύουμε τρία.

Εντοπίσαμε στο χωριό χώρους που πετιούνται συστηματικά σκουπίδια και μπάζα παράνομα και τα φωτογραφίσαμε. Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βασιλικών, συζητήσαμε μαζί του τα προβλήματα του χωριού και επιχειρηματολογήσαμε παρουσιάζοντας τις καταγραφές μας. Ομαδοποιήσαμε τις καταγραφές μας μέσα από τις φωτογραφίες που τραβήξαμε και κατασκευάσαμε επιγραφές για τα μέρη που συστηματικά παραβιάζονται και μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους. Κοινοποιήσαμε τα μηνύματα μας στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Είναι πολύ σημαντικό ο καθένας μας προσωπικά να συνειδητοποιήσει την μεγάλη ευθύνη του απέναντι στο περιβαλλοντικό ζήτημα και να ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση της προσωπικής εμπλοκής. Όλο το πρόγραμμα ήταν μια ευχάριστη εμπειρία για όλους μας και θέλω να πιστεύω ότι τα παιδιά θα συνεχίσουν την ίδια αυτή συμπεριφορά και στο μέλλον με την καθοδήγηση και την υποστήριξη των ενηλίκων.



Συνεργασίες

Συνεργαστήκαμε με τα παιδιά των δύο τμημάτων, με τους γονείς και την Τοπική Κοινωνία των Βασιλικών μέσω του Προέδρου Τοπικού Συμβουλίου κ.Στέλιο Καρακώττα.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Καλούλη Παρασκευή, Κοντογιάννη Χρυσάνθη

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Τα μηνύματα μας ήταν δύο κατηγοριών. Το ένα σχετίζεται με την συστηματική χρήση τόσο των παιδιών όσο και του περίγυρού τους πάνινων επαναχρησιμοποιήσιμων τσαντών αντικαθιστώντας την πλαστική σακούλα στα ψώνια τους, αλλά και την χρήση του παγουρίνου τους για νερό έναντι πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης. Και Ανακύκλωση των συσκευασιών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Στόχος των μηνυμάτων μας αυτών είναι η προστασία του περιβάλλοντός μας με την σχετική μείωση των απορριμμάτων μας σε αυτό. Η διάχυση των αποτελεσμάτων των δράσεών μας πραγματοποιήθηκε μέσω του Blog του Νηπιαγωγείου μας : https://blogs.sch.gr/2nipvas/ καθώς και μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου Θέρμης-Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών : https://www.thermi.gov.gr/category/latestnews/


Στόχος δράσης

Στόχος του προγράμματος είναι: τα παιδιά να σεβαστούν το περιβάλλον, να προβληματιστούν για το πρόβλημα της συσσώρευσης των σκουπιδιών, να αναγνωρίσουν τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης και να υιοθετήσουν καλές πρακτικές για την μείωση των σκουπιδιών. Ειδικότερα: Να βιώσουν, μέσα από διάφορες κατασκευές, ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν προστατεύοντας το περιβάλλον. Να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη στα περιβαλλοντικά προβλήματα και να αναπτύξουν κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις σε συνεργασία με φορείς και άτομα. Να πληροφορηθούν από τους αρμόδιους πως να διαχειρίζονται τα απορρίμματα σε τοπικό επίπεδο, τι είναι οι χωματερές, ο βιολογικός καθαρισμός, η επαναχρησιμοποίηση των άχρηστων υλικών και η ανακύκλωση. Να αισθανθούν, να αγαπήσουν και να προστατέψουν το περιβάλλον ξεκινώντας από το σχολείο, την γειτονιά, το χωριό τους. Να μάθουν να υπερασπίζονται τις ιδέες τους, χρησιμοποιώντας το διάλογο και επιχειρήματα, όσο αφορά την επικοινωνία με τους άλλους.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, Γονείς, Ευρύτερη Κοινότητα

Χρόνος δράσης

Ιανουάριος 2022 εως Απρίλιος 2022

Τόπος Δράσης

2ο Νηπιαγωγείο Βασιλικών, Κοινότητα Βασιλικών Δήμου Θέρμης

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας