“Σπάω τον κώδικα, παίζω και μαθαίνω παρέα με την BEE BOT”

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Η ανάπτυξη του θέματος είναι προσαρμοσμένη στα γνωστικά αντικείμενα του Νέου Προγράμματος Σπουδών για το Νηπιαγωγείο και οι δραστηριότητες αναπτύσσονται με παιγνιώδη και βιωματικό τρόπο. Ακολουθείται κυρίως η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και ο πειραματισμός. Υιοθετούνται οι διερευνήσεις για την επίλυση προβλήματος. Οι διερευνήσεις στοχεύουν στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων που πηγάζουν από το πλαίσιο της άμεσης εμπειρίας και δραστηριοποίησης των παιδιών. Ετσι λοιπόν, στην υλοποίηση των δράσεων ακολουθείται η διαδικασία τεσσάρων σταδίων:
3. οργάνωση του μαθησιακού περιβάλλοντος για τη σταδιακή δόμηση των υποθέσεων και αξιολόγηση του αποτελέσματος και
4. διαμόρφωση συμπεράσματος για την πιο κατάλληλη λύση του προβλήματος.
To εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται στο Α Θεματικό Πεδίο: “Παιδί κι Επικοινωνία” των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε έμφαση στην ανάπτυξη ικανοτήτων που αφορούν την εξοικείωση των παιδιών με τη χρήση ψηφιακών περιβαλλόντων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης της πληροφορίας για την κάλυψη διαφορετικών επικοινωνιακών αναγκών. Παράλληλα, βοήθησε τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική στάση και ορθές συνήθειες σε σχέση με την αξιοποίηση των ΤΠΕ, προετοιμάζοντάς τα κατάλληλα σε σχέση με τις προκλήσεις της ψηφιακής κοινωνίας. Έδωσε, επιπλέον, τη δυνατότητα μεταφοράς της μαθησιακής εμπειρίας πέρα από τα στενά όρια της σχολικής τάξης και διευκόλυνε τα παιδιά, με κατάλληλη καθοδήγηση , να προβαίνουν σε ενημερωμένες και υπεύθυνες επιλογές για τα ζητήματα που τα αφορούν, καθώς επιτρέπει την πρόσβαση σε ευρεία γκάμα πληροφοριών. Ωστόσο, το πρόγραμμα συνδεεται και με τα υπόλοιπα θεματικά πεδία: Β Θεματικό πεδίο: “Παιδί, Εαυτός και Κοινωνία”, Γ Θεματικό πεδίο: “Παιδί και Θετικές Επιστήμες”, Δ Θεματικό πεδίο: “Παιδί, Σώμα, Δημιουργία και Έκφραση”, καθώς η γνώση αντιμετωπίζεται ως ολότητα και δεν είναι κατακερματισμένη κι αποκομμένη από τα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα.
1)To Πρόγραμμα συνδέεται με την ενδοσχολική επιμόρφωση εκπαιδευτικών , κατα την οποία γίνεται ενημέρωση για την ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα και δίνονται αναλυτικά πληροφορίες για τα ψηφιακά ή και συμβατικά μέσα δημιουργίας κώδικα.
2) Οργανώνονται καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους συνεργατικές δράσεις δημιουργίας κώδικα/προγραμματισμού, που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου Etwinning. Τα παιδιά συνδημιουργούν κώδικα, αξιοποιούν τη BeeBot, μέσα από τις δράσεις του Προγράμματος Etwinning
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]