menu

Σύνδεση | Εγγραφή

6o Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Sound Explorers! A phonics trip in nature!

Sound Explorers! A phonics trip in nature!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

6o Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού

Το 6° Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού (Υπάρχει χώρος για όλους, για όλους υπάρχουν όνειρα) βρίσκεται και λειτουργεί στο δυτικό άκρο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσ/νίκης. Πρωτολειτούργησε το 1983/84 ως 6/θέσιο. Το 1998/99 αναβαθμίζεται σε 12/θέσιο και μετονομάζεται σε 6° Διαπολιτισμικό. Εκπ/κό προσωπικό: 29 εκπ/κοί. Μαθητικό δυναμικό 2018-19 (286): 195 γηγενείς, 2 παλιννοστούντες, 60 αλλοδαποί (44 γεννήθηκαν στην Ελλάδα), 29 Ρομά (Τσιγγάνοι).


Διευθυντής Σχολείου

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Καθώς οι μαθητές της Β’ τάξης  ιχνηλατούν τα γράμματα του αγγλικού αλφάβητου, δίνοντας έμφαση στον ήχο που αυτά παράγουν, φτιάχνουν μικρές ιστορίες - αναφορές οι οποίες έχουν σκοπό να δημιουργήσουν σταθερές συνειρμικές συνδέσεις μεταξύ ήχων και γραμμάτων στα παιδιά. Το περιεχόμενο των ιστοριών είναι η ζωή μας στην στεριά, εστιάζοντας στο περιβάλλον! Οι μικροί μαθητές επίσης ηχογραφούν τις ιστορίες τους, αναπαράγοντας τους ήχους των αγγλικών γραμμάτων δημιουργώντας έτσι ένα διαδραστικό βιβλίο που περιλαμβάνει κείμενο, εικόνα και ήχο.

Οι αφηγήσεις είναι στην ελληνική γλώσσα καθώς τα παιδιά της Β’ Δημοτικού δεν μπορούν ακόμη να παράγουν αφηγηματικό λόγο στην αγγλική γλώσσα. Παρόλα αυτά, για κάθε ιστορία ηχογραφούν μια αγγλική φράση ως τίτλο της.   

Μέσα από τις μικρές ιστορίες τους, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή, εμπνεύστηκαν, ευαισθητοποιήθηκαν και εν τέλει επικοινώνησαν και προώθησαν την βιώσιμη χρήση των χερσαίων, υδάτινων και ορεινών οικοσυστημάτων για ένα καλύτερο κόσμο.

Περιβαλλοντολογικά θέματα που προάγονται μέσα από ένα τρόπο σύστοιχο της ηλικίας τους είναι τα παρακάτω:

  • Η ζωτική σημασία των δασών ως πηγή ζωής, ως «σπίτι» μιας πληθώρας φυτών, ζώων αλλά και αυτόχθονων πληθυσμών, ως καταφύγιο της άγριας ζωής και ως καίριας σημασίας οργανισμών προστασίας της βιοποικιλότητας, της κλιματικής αλλαγής και βιοπορισμού.
  • Η κατανόηση των προβλημάτων που απειλούν την βιωσιμότητα του φυσικού περιβάλλοντος, όπως η αποψίλωση των δασών, η απώλεια βιοπικοιλότητας, ο κίνδυνος εξάλειψης απειλούμενων ειδών, η λαθροθηρία, η ερημοποίηση, η μόλυνση και η υποβάθμιση της γης και η κλιματική αλλαγή.
  • Η επίγνωση της ανάγκης καταπολέμησης της υποβάθμισης της γης από ποικίλους παράγοντες, της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών, της αναδάσωσης, της προστασίας των οικοσυστημάτων και της γενικότερης ανάληψης δράσης με στόχο την συντήρηση και διάσωση του πλανήτη.

Με σκοπό να εμπλακούν στην δημιουργική διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές, έχουν αναλάβει διαπολιτισμική φωνολογική αναγνώριση οι μαθητές της τετάρτης τάξης στην ελληνική, αλβανική και ρωσική γλώσσα και την εικονογράφιση μαθητές της έκτης τάξης. Η διαπολιτισμική φωνολογική αναγνώριση αφορά την αναζήτηση εκείνων των γραμμάτων που παράγουν τους ίδιους (με τα αγγλικά γράμματα) ήχους στις προαναφερθείσες γλώσσες. Τις γλώσσες από τις οποίες προέρχεται το μαθητικό δυναμικό του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου μας.

Τελικό αποτέλεσμα της μαθητικής δημιουργίας είναι ένα ηλεκτρονικό, διαδραστικό βιβλίο με τίτλο Sound Explorers! A phonics trip in nature! το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτων σύνδεσμο: https://www.storyjumper.com/book/read/117327072/61b22eeb3b111

Υπεύθυνη δράσης: Νικολοπούλου Χρυσούλα, εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Νικολοπούλου Χρυσούλα, εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας (ΠΕ06)

Στόχος δράσης

Στόχος της μαθητικής δημιουργίας είναι η σύνδεση του αναλυτικού προγράμματος με την προώθηση του στόχου 15 της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού αποτελέσματος διαπολιτισμικής αξίας μέσα από ένα κλίμα συνεργασίας μεταξύ μαθητών διαφορετικών τάξεων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας