SOS-ΤΕ ΤΗ ΓΗ

menu
Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία
Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο « ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» ξεκινήσαμε με την τάξη μας τον Οκτώβριο του 2024 με διάρκεια μέχρι και τον Απρίλιο του 2025 και σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το σχολικό πρόγραμμα ESERO GREECE, τα οποία προωθούν την προσπάθεια που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον πλανήτη Γη! Επιλέξαμε το πρόγραμμα CLIMATE DETECTIVES με σκοπό η έρευνα που θα κάνουμε να αλλάξει τη στάση των παιδιών απέναντι στη φύση και ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουν πόσο κακό κάνουν καθημερινές συνήθειες όλων των ανθρώπων στον αέρα, στα δάση, στους ωκεανούς και φυσικά στα ζώα.
Η ιδεοθύελλα ήταν ένας τρόπος να μάθουν τα παιδιά τη διαφορά του κλίματος από τον καιρό. Με αφορμή το καθημερινό ημερολόγιο αλλά και τη διάρκεια των φυσικών φαινομένων (βροχή, ηλιοφάνεια, θαλασσινό αεράκι, υγρασία, βλάστηση), έγινε κατανοητό το κλίμα της πόλης μας και ακολούθως της χώρας μας. Με διαδραστικά παιχνίδια στον υπολογιστή από την πλατφόρμα ΑΙΣΩΠΟΣ αλλά και βίντεο μάθαμε το κλίμα και άλλων χωρών όπως της Αφρικής, του Βόρειου και Νότιου πόλου. Οι δραστηριότητές μας στον χάρτη ήταν πια να εντοπίσουμε με τους διαφορετικούς χρωματισμούς, τα στοιχεία του κλίματος της χώρας μας και σε φύλλο εργασίας να κολλήσουν τα παιδιά τα στοιχεία αυτά και να γράψουν τις λέξεις.
Αρχίσαμε να εστιάζουμε πια στο ζεστό κλίμα, το οποίο καταγράψαμε σε φύλλο εργασίας καθημερινά με διάρκεια μίας εβδομάδας. Η ιστορία της ΛΙΖΕΤ της πολικής αρκούδας η οποία έχασε το σπίτι της στους πάγους λόγω της ζέστης, ευαισθητοποίησε τους μαθητές και έτσι φτιάξαμε ένα μικρό βιβλίο ο καθένας με την ιστορία της, αλλά με σκοπό να δώσουμε το δικό μας τέλος στην ιστορία της. Για να κατανοήσουν οι μαθητές την απελπισία της πολικής αρκούδας δραματοποιήσαμε τη διαδικασία λιώσιμων των πάγων με τα παιδιά- αρκούδες να έχουν ως πάγο ένα ύφασμα λευκό το οποίο στη συνέχεια έφτασε στο μέγεθος του χαρτιού Α4 και έπειτα ακόμη μικρότερο.
Με θεατρικό παιχνίδι και το βιβλίο «Πως λειτουργεί ο κόσμος;» οι μαθητές και οι μαθήτριές μας κατάφεραν να γνωρίσουν τον κύκλο του νερού και της ζωής αλλά και το ρόλο του Άνθρακα και του Οξυγόνου στη Γη. Στη συνέχεια τα παιδιά σε μικρές ομάδες των Επιστημόνων και των δημοσιογράφων έφτασαν σε συμπεράσματα για την επίδραση των αλλαγών στο κλίμα και μετέδωσαν το μήνυμα στους ανθρώπους.https://blogs.sch.gr/3nipartem/
Ο ρόλος μας πια ήταν να αναλάβουμε δράση και σε συνεργασία με τους γονείς να φυτέψουμε δέντρα και φυτά, να μειώσουμε όλοι τη χρήση των πλαστικών σκουπιδιών και να γίνουμε πολίτες με περιβαλλοντική συνείδηση. Το κόμικ που φτιάξαμε με τις ζωγραφιές αλλά και τη σκέψη των μαθητών και μαθητριών μας, το προωθήσαμε στην τοπική κοινωνία και τους γονείς αλλά και σε τοπικά site ενημέρωσης των πολιτών.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "CLIMATE DETECTIVES". ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΡΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ:ESERO GREECE", ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ) ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ.https://esero.gr/climate-detectives/
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ BLOG ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]