menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΡΑΤΑΣ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

SMART CITY- ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ

SMART CITY- ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΡΑΤΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Το 2ο δημοτικό σχολείο Ακράτας είναι μια σχολική μονάδα σε ημιαστική και αγροτική περιοχή στον νομό Αχαΐας. Βρίσκεται στο Κράθιο (Δημοτική ενότητα Ακράτας) και ανήκει στον Δήμο Αιγιάλειας. Διδάσκουν σε αυτό 15 εκπ/κοί και έχει 90 μαθητές κατανεμημένους σε 6 τμήματα. Φοιτούν σε αυτό παιδιά από τις κοινότητες Κραθίου, Συλιβαινιωτίκων, Γκουμέικα, Πορωβίτσας, Παραλίας Πλατάνου και Άνω Πλατάνου. Για το λόγο αυτό το ένα τρίτο των μαθητών είναι μεταφερόμενοι με ταξί, με τις δυσκολίες που η μετακίνηση συνεπάγεται ( πρωινή ζώνη, κλπ). Οι μαθητές μας ανήκουν στην ηλικία ανάμεσα στα 6-12 χρόνια, φέρουν έντονα τα χαρακτηριστικά των μαθητών της υπαίθρου καθώς το σχολείο ανήκει σε ημιαστική περιοχή, αλλά έχει απορροφήσει παιδιά από τα χωριά των αγροτικών περιοχών του Δήμου. Επίσης, λόγω της θέσης του στην παραλία του Δήμου όπου συγκεντρώνεται η οικονομική ανάπτυξη κατά την τουριστική περίοδο συγκεντρώνει την κυρίαρχη ομάδα των μαθητών από γονείς μετανάστες( σε ποσοστό 45%). Προσδοκούμε το σχολείο μας να αναπτύσσει και να καλλιεργεί τόσο το μυαλό όσο και την καρδιά των μαθητών, εμπνέοντας τους αξίες, συναισθήματα, δεξιότητες όπως: Κριτική Σκέψη και Επίλυση Προβλημάτων | Καινοτομία και Δημιουργία | Επικοινωνία και Συνεργασία | Εθελοντισμός και Αλληλεγγύη | Σεβασμός στις Ανθρώπινες | Διαφορές και Ανισότητες | Προσοχή στην Φυσική, Κοινωνική και Συναισθηματική Υγεία


Διευθυντής Σχολείου

ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΜΑΜΩΝΑ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

 Τα παιδιά έχουν μια έμφυτη επιθυμία για ανακάλυψη και όπως έλεγε  η Μαρία Μοντεσόρι « όλα τα παιδιά συμπεριφέρονται σαν «μικροί επιστήμονες» καθώς είναι πρόθυμα να παρατηρήσουν και να κάνουν ανακαλύψεις για τον κόσμο τους ρωτώντας «Τι θα γινόταν αν». Κατασκεύασαν  με LEGO μακέτα της πόλης τους τοποθετώντας κάμερες, έξυπνα φανάρια, έξυπνες διαβάσεις πεζών αυτοκινήτων και τρένων. Κατασκεύασαν  ασφαλή, προσιτά, προσβάσιμα και βιώσιμα συστήματα μεταφοράς για όλους, βελτίωση της ασφάλειας των δρόμων, με   δημόσιες  συγκοινωνίες, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, όπως είναι οι γυναίκες, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες και οι ηλικιωμένοι.

Η έξυπνη πόλη που κατασκευάσαμε έχει σαν πρώτο στόχο την
ασφάλεια των πολιτών και σε αυτό αναφέρονται οι δύο πρώτοι
αυτοματισμοί. Ο τρίτος αυτοματισμός έχει να κάνει με την
εξοικονόμηση της ενέργειας και κατ’ επέκταση τον σεβασμό του
περιβάλλοντος.
1ος αυτοματισμός:
Το τραμ πλησιάζει μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και ο αισθητήρας του
wedo απόστασης «πιάνει» μια πινακίδα που προειδοποιεί για κίνδυνο.
O κινητήρας του wedo σταματάει προσωρινά, δίνεται η εντολή να
παιχτεί ένα ήχος (το τραμ κορνάρει) και επανεκκινεί με μειωμένη
ταχύτητα.
2ος αυτοματισμός:
Με την λειτουργία video sensor η κάμερα βλέπει το τραμ που πλησιάζει
τον δρόμο. Μόλις περάσει από ένα συγκεκριμένο σημείο,
ενεργοποιείται η μπάρα μέσα από τον κινητήρα του wedo και κλείνει
τον δρόμο ώστε να μην περάσει κανένα αυτοκίνητο. Το τραμ περνάει
και η μπάρα μετά από λίγο ανοίγει. Η ασφάλεια έχει ξεχωριστή θέση
στην έξυπνη πόλη μας.
3ος αυτοματισμός:
Ο εξωτερικός αισθητήρας φωτoκυττάρου του microbit που
περιλαμβάνεται στο πακέτο keystudio ( Photocell Sensor) λαμβάνει τιμές
που αποθηκεύει στην μεταβλητή φωτεινότητα. Όσο οι τιμές είναι πάνω
από 300 (δηλαδή υπάρχει αρκετό φως) δεν συμβαίνει τίποτα. Μόλις
υπάρξει «σκοτάδι» ενεργοποιείται ο αισθητήρας LED Module ανάβει το
φως, ενεργοποιείται ο κινητήρας του wedo και περιστρέφει την λάμπα
μας. Η έξυπνη πόλη μας φωτίζεται. Μόλις οι τιμές της φωτεινότητας
πάρουν πάλι τιμές πάνω από 300 απενεργοποιείται το led και ο
κινητήρας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπεί στην εκπαίδευση σχετικά με δεξιότητες και εμπειρίες στους τομείς της επικοινωνίας, της οργάνωσης, της ομαδικής διαδικασίας, στοχεύοντας στη γνώση και στην κατανόηση των κανόνων, των αρχών και των αξιών που αυτά στηρίζουν αλλά και των μηχανισμών προστασίας τους. Ενθαρρύνει τους μαθητές να μάθουν για τον κόσμο και για τον εαυτό τους και να ανακαλύψουν , να αναζητούν δημιουργικές λύσεις για σύγχρονα προβλήματα της καθημερινής ζωής στην πόλη για ένα βιώσιμο μέλλον με διασφάλιση της πρόσβασης όλων σε επαρκή, ασφαλή, προσιτή  καθημερινή διαβίωση και βασικές υπηρεσίες, και αναβάθμιση της γειτονιάς και της πόλης τους.


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές:

  • να γνωρίσουν τις βασικές αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων και της κοινωνίας που ζουν, αναγνωρίζοντας την αξία της παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης και της ανάγκης για ευημερία σε όλους, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία κ.τ.λ.
  • Εξασφάλισαν την παροχή ασφαλών, προσιτών, προσβάσιμων και βιώσιμων συστημάτων μεταφοράς για όλους, βελτίωση της ασφάλειας των δρόμων, κυρίως μέσω της επέκτασης των δημόσιων συγκοινωνιών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, όπως είναι οι γυναίκες, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες και οι ηλικιωμένοι.
  • να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν λύσεις για σύγχρονα προβλήματα της καθημερινής ζωής στην πόλη για ένα βιώσιμο μέλλον με διασφάλιση της πρόσβασης όλων σε επαρκή, ασφαλή, προσιτή  καθημερινή διαβίωση και βασικές υπηρεσίες, και αναβάθμιση της γειτονιάς.

 

  • Να ευαισθητοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη θεματική του προγράμματος και να οδηγηθούν σε γόνιμο προβληματισμό.
  • Μέσα από τις προτεινόμενες βιωματικές και εκπαιδευτικές δράσεις, καλλιεργείται η ενσυναίσθηση και η πολυπολιτισμική μάθηση,
  • υιοθετούνται θετικές στάσεις και συμπεριφορές ,
  • προωθείται ο σεβασμός και η ισότητα όλων, ενδυναμώνονται οι μειονότητες, δημιουργείται πνεύμα αλληλεγγύης και αποδοχής της διαφορετικότητας

Οι στρατηγικές και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπλήρωση κάθε επιμέρους στόχου, στηρίχθηκαν στο πλαίσιο της ενεργητικής και ανακαλυπτικής μάθησης για την υποστήριξη και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών/-τριών.

 Οι μαθητές, επίσης, θα εκπαιδευτούν μέσω συμμετοχικών, συνεργατικών και δημοκρατικών μεθόδων να σέβονται τα δικαιώματα όλων, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινωνία ίσων και ελευθέρων πολιτών, η οποία προάγει την ολοκλήρωση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης της ειρήνης και της ευημερίας.

Επίσης:

 

  • γνώρισαν τις βασικές αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τη Χάρτα του Ο.Η.Ε,
  • αναγνώρισαν την αξία της παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης και
  • της ανάγκης για ευημερία σε όλους, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία κ.τ.λ. Ευαισθητοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη θεματική του προγράμματος και οδηγήθηκαν σε γόνιμο προβληματισμό.

Οι μαθητές, επίσης, έμαθαν βιωματικά μέσω συμμετοχικών, συνεργατικών και δημοκρατικών μεθόδων:

  • να σέβονται τα δικαιώματα όλων, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινωνία ίσων και ελευθέρων πολιτών.

Μέσα από τις προτεινόμενες βιωματικές και εκπαιδευτικές δράσεις:

  • καλλιεργήθηκε η ενσυναίσθηση και
  • η πολυπολιτισμική μάθηση,
  • υιοθετήθηκαν θετικές στάσεις και συμπεριφορές,
  • προωθήθηκε ο σεβασμός και
  • η ισότητα όλων,
  • Έμαθαν να λειτουργούν ομαδικά και συνεργατικά, αναπτύσσοντας θετικό κλίμα στη δυναμική της ομάδας,
  • ενδυναμώθηκαν οι μειονότητες,
  • δημιουργήθηκε πνεύμα αλληλεγγύης και
  • αποδοχής της διαφορετικότητας και


Συνεργασίες

 ΠΕΚΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας

Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας

Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων  Δημοτικού Σχολείου Αιγείρας

Κοινότητα Κραθίου

Κοινότητα Αιγείρας

Δήμος Αιγιάλειας

Τάξεις  ρομποτικής Ε΄, Δ΄ Δημοτικού σχολείου Αιγείρας -2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας (Robokratores, Robotabot)


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Δημήτρης Βόττας, Μαμωνά Χαρίκλεια

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

  • Δημιουργία θεατρικών δρώμενων και έκθεση εικαστικών έργων στο χώρο του σχολείου με τη συμμετοχή γονέων και μαθητών των δύο σχολείων και των 2 ομάδων ρομποτικής όπου έδειξαν το έργο τους.

Στόχος δράσης

• στοχεύει στην ενίσχυση των ικανοτήτων των παιδιών, μέσα από την ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων όπως: κριτικής σκέψης, αποφασιστικότητας, διαχείρισης χρόνου, πειθαρχίαs και αλληλοσεβασμού, έτσι ώστε οι αυριανοί ενήλικες να εργάζονται από κοινού μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. • την προσβασιμότητα και τα περιβαλλοντικά δικαιώματα και αφετέρου, • ενθαρρύνει τους μαθητές να μάθουν για τον κόσμο και για τον εαυτό τους, • Προσφέρει στους μαθητές δεξιότητες και εμπειρίες στους τομείς της επικοινωνίας, της οργάνωσης, της ομαδικής διαδικασίας, της συναισθηματικής επίγνωσης, του αλληλοσεβασμού και της αυτογνωσίας. • μέσα από τις προτεινόμενες βιωματικές και εκπαιδευτικές δράσεις, η καλλιέργεια της κουλτούρας της ευαισθητοποίησης και του σεβασμού της διαφορετικότητας και της ανάγκης διαμόρφωσης μίας δημοκρατικής κοινωνίας ίσων και ελεύθερων πολιτών. Αποσκοπεί στην καλλιέργεια δικτύων αμοιβαιότητας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίας βοήθειας με τη δημοκρατία και την καινοτομία στη σκέψη και την πράξη, που απαιτεί την προώθηση της γνώσης και την επινόηση τεχνολογιών που μπορούν να μας βοηθήσουν να μεταμορφώσουμε τις αλληλεπιδράσεις μας μεταξύ μας.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, κοινότητα

Χρόνος δράσης

6 μήνες Οκτώβριο 2022- Μάρτιος 2023

Τόπος Δράσης

ΑΚΡΑΤΑ-ΑΙΓΕΙΡΑ

Δίκτυο

Δίκτυο σχολείων ΠΕΚΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας-Τμήμα Αγωγής Υγείας   ΑSPnet Unesco Assosiated Schools network  

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας