menu

Σύνδεση | Εγγραφή

5ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Σκέψου πέρα από τον κάδο! Δημιουργώντας Παιχνίδια από Ανακυκλώσιμα Υλικά

Σκέψου πέρα από τον κάδο!  Δημιουργώντας Παιχνίδια από Ανακυκλώσιμα Υλικά
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Με αφορμή την ύπαρξη 2 κάδων σε κάθε τμήμα του νηπιαγωγείου μας και τις συχνές ερωτήσεις μερικών παιδιών σχετικά με το που πάει το κάθε άχρηστο υλικό, οι μαθητές/τριες άρχισαν ένα καταιγισμό ιδεών. Μέσω αυτής της διαδικασίας η εκπαιδευτικός κατέγραψε την προυπάρχουσα γνώση των μαθητών/τριών καθώς εκφράζουν τις ιδέες τους για την ανακύκλωση, βάση της προσωπικής τους εμπειρίας. Στη συνέχεια η εκπαιδευτικός άρχισε με τους μαθητές/τριες σε ένα παιχνίδι αναζήτησης του σήματος της ανακύκλωσης στο χώρο του σχολείου. Ως επόμενο βήμα η αναζήτηση τους οδήγησε στον προαύλιο χώρο του σχολείου στο οποίο υπάρχει κάδος ανακύκλωσης. Αλλάζοντας τοποθεσία η εκπαιδευτικός θα άρχισε τα στοχευμένα ερωτήματα που προκάλεσαν τον αναστοχασμό των μαθητών/τριών για τα είδη που ανακυκλώνονται, για τη διαδικασία της ανακύκλωσης και για τα θετικά αποτελέσματα που έχει η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση υλικών.
Η εκπαιδευτικός κατά τη διαδικασία της διερεύνησης κατέγραφε τις απορίες των παιδιών χωρίς να δίνει απαντήσεις, καθώς ήθελε να ενθαρρύνει τους μαθητές να σκεφτούν με ποιο τρόπο θα έβρισκαν τις απαντήσεις που αναζητούσαν.
Εντός της σχολικής τάξης οι μαθητές/τριες θαείχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν ως κέντρο έρευνας τη βιβλιοθήκη του σχολείου αναζητώντας βιβλία γνώσεων σχετικά με την ανακύκλωση αλλά και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή της τάξης για αναζήτηση φωτογραφιών και εκπαιδευτικών βίντεο.
Η έρευνα μας αυτή εστίασε στο μέγεθος των δυνατοτήτων και των ενδιαφερόντων των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη το διαφορετικό δυναμικό κάθε τμήματος, και όλοι μαζί σκεφτήκαμε:
Α) Τρόπους για να μειώσουμε τα απόβλητα (σχολική & οικογενειακή καθημερινότητα)
Β) Ιδέες για την επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών
Γ) Οδηγίες για τη σωστή διαχείριση των υλικών προς ανακύκλωση.

Η υλοποίηση του προγράμματος συνεχίστηκε με δραστηριότητες σε μορφή παιχνιδιού και κατασκευές-χειροτεχνίες για να περιεργαστούν και να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες τα διαφορετικά υλικά προς ανακύκλωση. Αφού έμαθαν να ονομάζουν και να διακρίνουν τα υλικά (από τί είναι φτιαγμένα-φυσικοί πόροι), η εκπαιδευτικός τοποθέτησε μέσα στη σχολική αίθουσα, ειδικές σακούλες-κάδους ανακύκλωσης για κάθε κατηγορία και ζήτησε από τους μαθητές να πετούν το κάθε πράγμα που δεν χρειάζονται στο σωστό κάδο ανακύκλωσης ή στον απλό κάδο απορριμμάτων. Η εκπαιδευτικός ενθάρρυνε τα παιδιά να φέρουν και από το σπίτι συσκευασίες προς ανακύκλωση σε περίπτωση που δεν έχουν ξεκινήσει και στο σπίτι την ίδια διαδικασία. Ταυτόχρονα με αυτή τη διαδικασία πραγματοποιήσαμε και μια έρευνα παρατήρησης με τη βοήθεια της υπεύθυνης της καθαριότητας για το σχολείο μας με σκοπό να παρατηρήσουμε αν μειώσαμε και κατά πόσο τα απορρίμματα ξεκινώντας τον διαχωρισμό των απορριμμάτων σε διαφορετικούς κάδους.
Μετά από κάποιες ημέρες όταν οι κάδοι γέμισαν ξεκίνησε ο αναστοχασμός για το αν αυτά τα υλικά βρέθηκαν σωστά στους κάδους και τι θα πρέπει να γίνουν μετά. Η συζήτηση αυτή θέλαμε να προβληματίσει τα παιδιά για το εάν έπρεπε κάποιο από αυτά τα υλικά δεν έπρεπε να είχαν καταλήξει στον κάδο τόσο εύκολα καθώς είχε ακόμα περιθώριο ‘ζωής’ (π.χ. ένα λευκό μεγάλο τσαλακωμένο χαρτί λίγο ζωγραφισμένο, ένα κουτί αλουμινίου, μια καθαρή κούτα κ.α.).
Στη συνέχεια αναρωτηθήκαμε πόσες πρώτες ύλες χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτούν αυτά τα αντικείμενα, που θα πάνε αυτά τα υλικά μετά τη χρήση τους, ποιος είναι υπεύθυνος για τη συγκομιδή τους; Μάθαμε για το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Αμαρουσίου. Πώς θα μπορούσαν να μας φανούν χρήσιμα δίνοντας τους μια δεύτερη ευκαιρία μέσω της επαναχρησιμοποίησης-ανακύκλωσης.
Σε αυτό το στάδιο φτιάξαμε καλλιτεχνικά αντικείμενα, όπως το Ρομπότ της ανακύκλωσης, αλλά και πρακτικά αντικείμενα όπως επιτραπέζια παιχνίδια, με σκοπό να αναδείξουμε στην τοπική κοινωνία πως η επαναχρησιμοποίηση των υλικών εκφράζει τη δημιουργικότητα μας και ταυτόχρονα μειώνει το οικολογικό μας αποτύπωμα. Τα δημιουργήματα μας από ανακυκλώσιμα υλικά όπως τα επιτραπέζια παιχνίδια τα παρουσιάσαμε παίζοντας στο Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων του δήμου μας, με σκοπό να χαρίσουμε ψυχαγωγία και να προωθήσουμε την ιδέα της επαναχρησιμοποίησης υλικών στα άτομα τρίτης ηλικίας.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τη διάχυση της γνώσης αλλά και των αποτελεσμάτων της έρευνας μας για τη βιώσιμη κατανάλωση μέσω της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης υλικών θα την πραγματοποιήσουμε μεσώ διαφορετικών διαύλων. Αρχικά αναρτήσαμε στο ιστολόγιο του σχολείου μας τις δράσεις και τις δημιουργίες μας από ανακυκλώσιμα υλικά (  https://blogs.sch.gr/5nipamarous/2025/03/27/skepsoy-pera-apo-ton-kado-dimioyrgontas-paichnidia-apo-anakyklosima-ylika/ ) και παρουσιάσαμε τα επιτραπέζια παιχνίδια στα μέλη της τοπικής κοινότητας με σκοπό να ενθαρρύνουμε την τρίτη ηλικία να συμβάλλει στη διαδικασία της ανακύκλωσης ( https://blogs.sch.gr/5nipamarous/2025/03/07/5o-nipiagogeio-amaroysioy-kai-k-a-p-i-sympaiktes-sto-paichnidi/ )



Συνεργασίες

Το νηπιαγωγείο μας συνεργάστηκε με το Δήμο Αμαρουσίου και συγκεκριμένα  τον Αντιδήμαρχο κο Πέτρο Κόνιαρη, που εκτός από την άδεια έδωσε και το παρόν στη δράση μας στο ΚΑΠΗ, την Προϊσταμένη του Κ.Α.Π.Η κα Πέννυ Κουδούνα για την υποστήριξη και οργάνωση, τους εργαζομένους του Κ.Α.Π.Η για την φροντίδα και τα μέλη που συμμετείχαν στη δράση. 

https://maroussi.gr/wp-content/uploads/2024/05/prog_kapi_fevr_2025.pdf

Εμπλέξαμε ενεργά τους γονείς του σχολείου συλλέγοντας υλικά προς ανακύκλωση και ενημερώνοντάς τους για τις δράσεις ανακύκλωσης του σχολείου μας όπως το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης-ΚΑΝΑΛ ("Μαζεύω κουτάκι...αγοράζω βιβλιαράκι"), η δράση κοινωνικής αλληλεγγύης με συλλογή καπακίων για αναπηρικό αμαξίδιο και η ανακύκλωση μπαταριών στον κάδο ΑΦΗΣ.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σοφία Τσιώτα, Πελαγία Καλοτίνα Μαλαματένιου, Σταυρούλα Φαινέκου, Αναστασία Τσιλιάκου, Χρυσούλα Φράγκου, Δήμητρα Ξυλωμένου, Ιωάννα Σιονογλουλάρη, Μαρία Παπανικολάου

Στόχος δράσης

Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης, μειώνοντας τα απορρίμματα και ανακυκλώνοντας, ανάπτυξη δεξιοτήτων σκέψης για την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών, κατανόηση της κοινωνικής τους ευθύνης στη βιώσιμη κατανάλωση και να αποτελέσουν πρότυπα μίμησης καλών πρακτικών ανακύκλωσης, στην τοπική κοινότητα.

Χρόνος δράσης

Ιανουάριος - Μάρτιος 2025

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας