menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

SDBs στο νηπιαγωγείο: «ζωή μέσα στο νερό, ας την προστατεύσουμε».

SDBs στο νηπιαγωγείο: «ζωή μέσα στο νερό, ας την προστατεύσουμε».
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ

Είμαστε ένα ακριτικό νηπιαγωγείο στην Κορησό Καστοριάς, που εξυπηρετεί νήπια πέντε μικρών χωριών. Βρισκόμαστε στους πρόποδες ενός βουνού, με θέα τη λίμνη της Καστοριάς. που φαίνεται στον ορίζοντα, είναι η προίκα μας που καλούμαστε να γνωρίσουμε και να προστατεύσουμε. Τα τοπικά προϊόντα πηγή εισοδήματος αλλά με ποια περιβαλλοντική επιβάρυνση; Η νηπιακή ηλικία, η ηλικία όπου θέτονται οι βάσεις για μια υγιή και χαρούμενη ενηλικίωση χρειάζονται τις κατάλληλες γνώσεις αλλά και την υιοθέτηση καλών πρακτικών που θα τους καταστήσουν υγιής, ασφαλείς σωματικά και ψυχικά στην μετέπειτα ζωή τους.


Διευθυντής Σχολείου

ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε με βοηθό το πρόγραμμα της παιδικής HELMEPA «η Θάλασσα είναι ζωή», εντάχθηκε στα εργαστήρια δραστηριοτήτων  και οργανώθηκε προωθώντας τον παγκόσμιο στόχο 14:ζωή στο νερό.

Ξεκινώντας  το  πρόγραμμα γνωρίσαμε την έννοια του περιβάλλοντος (φυσικού και ανθρωπογενές) και καθορίσαμε την σχέση εξάρτησης και επίδρασης μας μέσα σε αυτό. Πιο στοχευμένα μελετήσαμε το νερό ως ζωτικό φυσικό στοιχείο για τον άνθρωπο και όλα τους έμβιους οργανισμούς. Δώσαμε ένα διερευνητικό ερωτηματολόγιο για να ανιχνεύσουμε τις γνώσεις του για το νερό γενικά και ιδιαίτερα για την ζωή μέσα στους ωκεανούς και το νερό. Αναζητήσαμε το νερό στο περιβάλλον, στο σώμα μας, γνωρίσαμε τον κύκλο του νερού,  τις ιδιότητες, τις μορφές του, γίναμε Νερό-Επιστήμονες γνωρίζοντας   την διαλυτότητα, την πλεύση και την βύθιση, την άνωση, την απορροφητικότητα, μέσω βιωματικών πειραμάτων και των ΤΠΕ. 

Στην συνέχεια, γνωρίσαμε τους ωκεανούς, την έκταση τους, τα ονόματα τους παίζοντας. Τις υδάτινες ζώνες των ωκεανών (τις αποτυπώσαμε με εικαστικό τρόπο), την σημασία του φωτός στην κατανομή  της  βιοποικιλότητας, τον απέραντο πλούτο τους και το μεγαλύτερο ίσως  δώρο  τους την παραγωγή οξυγόνου και την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα. Αντιληφθήκαμε την σημασία της βιοποικιλότητας, όταν «βρήκαμε» τον άνθρωπο μέσα στην τροφική αλυσίδα. Μάθαμε για σπουδαίες φυσικές διεργασίες των ωκεανών, όπως «τα ωκεάνια ρεύματα» το ψυχρό και το θερμό και την επίδραση τους στο κλίμα, την εναλλαγή των  εποχών  και την θερμοκρασία. Και φυσικά όλα αυτά μέσα από τα  πειράματα και την εικαστική τους αποτύπωση.

Θαλάσσιες μεταφορές, ναυτιλία, ενέργεια (καθαρή και μη), αναψυχή-τουρισμός, αλιεία τα δώρα των ωκεανών και είναι πάρα πολλά. Τα νήπια γνώρισαν  τα πολλά και σπουδαία  οφέλη που έχει ο άνθρωπός από τους ωκεανούς, αλλά και αντιλήφθηκαν την άμυαλή και μερικές φορές επικίνδυνη χρήση τους από τον άνθρωπο. Μάθαμε για την ελλιπή συντήρηση των βυτιοφόρων και πόσο δύσκολο είναι να καθαριστεί μια πετρελαιοκηλίδα (πείραμα). Γνωρίσαμε τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και τους  κυματοποιητές, τους προτιμούμε από τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αεριού. Γράψαμε επιστολή (εικονόλεξο) στους αγαπημένους τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν την  χώρας μας, αλλά συζητήσαμε και δραματοποιήσαμε και την δική μας συμπεριφορά ως τουρίστες. Ο Γλάρος της Ηelmepa μας έδωσε τις υπέροχες συμβουλές του.

 Πολύτιμοι βοηθοί η εξαιρετική παιδική λογοτεχνία και τα βιβλία γνώσεων που αποτέλεσαν πόλο έλξης και συζητήσεων στην βιβλιοθήκη όπου και παρέμειναν και μετά το τέλος του προγράμματος.  

Ωκεανοί σε κίνδυνο. Πλαστική απειλή, μόλυνση, κλιματική αλλαγή. Μάθαμε για το τεράστιο σκουπιδονήσι των δέκα πέντε χιλιομέτρων, την μόλυνση των ωκεανών με πολλούς και διαφορετικούς  τρόπους, την υπεραλίευση  και τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής (παίζοντας).  Πόσο επηρεάζει η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών την βιοποικιλότητα την εξαφάνιση/ απειλή θαλάσσιων ζώων, το μέλλον των ωκεανών. Βοηθούς είχαμε και τους γονείς όπου ανέλαβαν να βρουν πληροφορίες για τα απειλούμενα ζώα και να μας φτιάξουν την ταυτότητα τους. Ποια η δική μας ευθύνη σε όλο αυτό, Μήπως είμαστε μικροί; Δυστυχώς όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης αλλά υπάρχουν και λύσεις.

Τις λύσεις αυτές διερευνήσαμε: συνετή κατανάλωση, προσοχή στην χρήση του νερού και της ενέργειας, της συμπεριφοράς μας γενικότερα σε σχέση με το υδάτινο περιβάλλον.  Στο σημείο αυτό αναφερθήκαμε στην βιώσιμη ανάπτυξη και το νερό, απλά σχηματικά κατανοητά γι αυτή την ηλικία. Υπερκατανάλωση/σπατάλη  +υπερβολική παραγωγή αγαθών= λυπημένη σταγόνα. Συνετή κατανάλωση, λιγότερη παραγωγή= χαρούμενη σταγόνα. Στην συνέχεια το αποτυπώσαμε στο χαρτί.

Και για να τα θυμόμαστε και όλα αυτά το  κάναμε τραγούδι με εικόνες και μουσική από το παραδοσιακό τραγούδι «ένα νερό κ. Βαγγελιώ». Να το ακούσουν οι γονείς μας, οι συντοπίτες μας, ο κόσμος όλος, γιατί η αλλαγή είναι στα χέρια των παιδιών μας,

στα χέρια των πολιτών  όχι του αύριο αλλά του σήμερα.

.


Αποτελέσματα / επίδραση

  • γνώση για την σπουδαιότητα του νερού και των ωκεανών για τη ζωή μας 
  • η προσφορά των ωκεανων σε πολλαπλά επιπεδα 
  • οι κινδυνοι που διατρέχουν 
  • ευαισθητοποίηση/ συνειδητοποίηση προσωπικής ευθύνης  
  • υιοθέτηση καλών πρακτικών απέναντι στο υδάτινο περιβάλλον και στο περιβάλλον γενικότερα


Συνεργασίες

Helmepa, γονείς, ευρήτερη κοινότητα 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Καλαφάτη Δέσποινα

Στόχος δράσης

Να κατανοήσουν οι μαθητές/τριες την απεραντοσύνη των ωκεανών. Να συνειδητοποιήσουν το σπουδαίο ρόλο των ωκεανών στη ζωή μας. Να γνωρίσουν με ποιον τρόπο λειτουργούν τα θαλάσσια ρεύματα και πώς ρυθμίζουν το παγκόσμιο κλίμα. Να μάθουν γιατί είναι σημαντική η θαλάσσια βιοποικιλότητα. Να γνωρίσουν τις τροφικές αλυσίδες και πώς ένας οργανισμός επηρεάζει έναν άλλο. Να ευαισθητοποιηθούν για τους θαλάσσιους οργανισμούς που απειλούνται με εξαφάνιση Να αποκτήσουν οι μαθητές/τριες γνώσεις για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή να κατανοήσουν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής και να γνωρίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο κόσμο Να γνωρίσουν ότι οι θάλασσες μπορούν να μας προσφέρουν ενέργεια με πολλούς τρόπους και τα είδη της Να συνειδητοποιήσουν πως το πλαστικό έχει κατακλύσει τον πλανήτη και να κατανοήσουν πόσο κακό κάνει στο θαλάσσιο περιβάλλον. Να ελαττώσουν τα πλαστικά μιας χρήσης στην καθημερινότητά τους. Να γνωρίσουν πώς τα μικροπλαστικά μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα και μπορεί να φτάσουν μέχρι το πιάτο μας. Να νιώσουν υπεύθυνοι ενός ευρύτερου συνόλου που αγωνίζεται για ένα καλό σκοπό Να γίνουν φορείς μνημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος Να εκφραστούν καλλιτεχνικά Να συνεργαστούν

Χρόνος δράσης

Ιαν.-Φεβ. 2024

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας