menu

Σύνδεση | Εγγραφή

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Ρομποτικό σύστημα ορθής ανακύκλωσης: "Το ηλιακό micro:bin"

Ρομποτικό σύστημα ορθής ανακύκλωσης: "Το ηλιακό micro:bin"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

Το σχολείο μας είναι 12θέσιο, ανήκει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Α΄Αθήνας και βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας. Αριθμεί 245 μαθητές και 25 εκπαιδευτικούς.


Διευθυντής Σχολείου

Ιωάννης Μακρής

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Ακολουθώντας πιστά τα βήματα της σύγχρονης εκπαιδευτικής μεθοδολογίας "Σχεδιαστικής σκέψης" (Design Thinking methodology), οι μαθητές του Ε2, οι «Γεωδιασώστες», καινοτόμησαν και σχεδίασαν το "Ηλιακό micro:bin", στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους συμμαθητές τους να ανακυκλώνουν σε σωστούς κάδους, και κυρίως τους μικρούς σε ηλικία, που δυσκολεύονται στην ανάγνωση και αναγνώριση υλικών. Σε χώρο στο προαύλιο θα τοποθετηθεί κινητή συσκευή tablet, που θα φορτίζεται με ηλιακό πάνελ, και δίπλα του κάδοι χαρτιού, πλαστικού και κομποστοποίησης με έναν μικροελεγκτή BBC micro:bit τοποθετημένο επάνω σε κάθε κάδο. Ειδικό πρόγραμμα στο tablet με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης θα αναγνωρίζει το είδος του ανακυκλώσιμου υλικού και θα στέλνει με bluetooth μήνυμα στο micro:bit του αντίστοιχου κάδου. Ένα βελάκι θα εμφανίζεται σε αυτό, καθοδηγώντας τους μαθητές σε ποιο κάδο να ρίξουν το υλικό.

Το πρωτότυπο – μακέτα, που κατασκεύασαν οι Γεωδιασώστες, απεικονίζει το σχολείο μας με ένα προαύλιο χώρο όπως τον ονειρεύονται και με το Ηλιακό micro:bin εγκατεστημένο. Στο κτίριο διακρίνεται το σύστημα του Ηλιακού micro:bin με τους 3 κάδους και τα BBC micro:bit τοποθετημένα καθώς και ένα tablet δίπλα από τους κάδους. Επιπρόσθετα, έχει τοποθετηθεί ένα ανθρωπάκι – μαθητής, που κρατάει στο χέρι του ένα χαρτάκι και το «σκανάρει» στο tablet, ενώ η εφαρμογή αναγνωρίζει ότι είναι «χαρτί» και ένα βελάκι εμφανίζεται στον μικροελεγκτή micro:bit πάνω από τον κάδο, που κατευθύνει τον μαθητή που θα πετάξει το σκουπίδι.
Στο πίσω μέρος της μακέτας διακρίνεται ο χώρος συγκέντρωσης ανακυκλώσιμου υλικού, όπου θα τοποθετείται ο μεγάλος όγκος των σκουπιδιών που ανακυκλώνονται και η αποκομιδή θα πραγματοποιείται από το απορριμματοφόρο ανακύκλωσης του Δήμου μας.
Το προαύλιο μας έχει δέντρα, γκαζόν και παιδική χαρά, όπως το οραματίζονται οι μαθητές του Ε2. Η ταράτσα του κτιρίου είναι «πράσινη», ένα έργο το οποίο έχουμε ήδη αρχίσει να υλοποιούμε.
Οι μαθητές έχουν ξεκινήσει την εκμάθηση της προγραμματιστικής εφαρμογής PictoBlox στο μάθημα της Πληροφορικής, προκειμένου να δημιουργήσουν το πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης. Το πρόγραμμα αυτό μέσα από μία μεγάλη βάση δεδομένων (φωτογραφίες σκουπιδιών διαφόρων κατηγοριών) θα αναγνωρίζει το είδος του σκουπιδιού (Μηχανική μάθηση – Machine Learning) και θα στέλνει μήνυμα στο αντίστοιχο micro:bit. Οι μαθητές της Ε’ τάξης γνωρίζουν ήδη πώς να προγραμματίζουν τον μικροελεγκτή BBC micro:bit. Επιπλέον, ένας από τους Γεωδιασώστες, σε συνεργασία με τον πατέρα του, κατασκεύασε έναν φορτιστή tablet με ηλιακό πάνελ. Αγοράστηκε ένα 12V πάνελ και ένας μετασχηματιστής για την ορθή φόρτιση του tablet και την αποφυγή βραχυκυκλώματος.

Στο επόμενο διάστημα, το Ηλιακό micro:bin θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων Πληροφορικής και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.


Αποτελέσματα / επίδραση

Η ορθή εναπόθεση των απορριμμάτων σε κάδους ανακύκλωσης είναι ένας παράγοντας που συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό έμμεσα στο συνολικό Ανθρακικό Αποτύπωμα του σχολείου. Η μετέπειτα διάθεσή τους σε αρμόδιο φορέα ανακύκλωσης μειώνει τις ισοδύναμες εκπομπές Διοξειδίου του άνθρακα (ανακύκλωση - νέα πηγή πρώτων υλών - μικρότερη κατανάλωση ενέργειας - μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου). Το "Ηλιακό micro:bin" θα συμβάλλει στην υλοποίηση ορθής ανακύκλωσης και θα καταστήσει το σχολείο μας περισσότερο ενεργειακά βιώσιμο. Η χρήση τεχνολογίας αιχμής (Τεχνητή Νοημοσύνη, κινητή συσκευή, μικροελεγκτές) θα κινητοποιήσει τους μαθητές να ανακυκλώνουν, αφού στόχος του "Ηλιακού micro:bin" είναι η ανακύκλωση να γίνει "παιχνίδι".

Η υλοποίηση του Ηλιακού micro:bin το επόμενο διάστημα θα καλλιεργήσει τις ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών (χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, προγραμματισμός, αισθητήρες) ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την περιβαλλοντική τους συνείδηση ενδυναμώνοντας τους ως ενεργούς πολίτες του αύριο. 



Συνεργασίες

Οι μαθητές του Ε2 τμήματος και οι εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν με την WWF Ελλάς και συμμετείχαν στο πρόγραμμα της WWF "Μαθητές σε δράση για το κλίμα". Οι υπεύθυνοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της WWF, κα Σβορώνου και κα Κουτάβα, επισκέφτηκαν το σχολείο μας για την υλοποίηση ενός εργαστηρίου γνωριμίας, εκπαιδευτικών "πράσινων" παιχνιδιών, ρόλων στην ομάδα, παρουσίασης προβλήματος και προτεινόμενων λύσεων, τρόπων επικοινωνίας και διάχυσης, και τελικά επιλογής της καλύτερης λύσης.

Δείτε το video της επίσκεψης εδώ: https://vimeo.com/785379570

Το σχολείο μας συμμετείχε στο παραπάνω πρόγραμμα ως μέλος του δικτύου "Σχολεία για το κλίμα" (Schools4Climate) και συνεργάστηκε με την υπεύθυνη του δικτύου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Α' Αθήνας, κα Δημοπούλου Μαρία. 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σταυρούλα Σκιαδά, Ιωάννης Μακρής, Διονυσία Γιαννοπούλου

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

1. Το «Ηλιακό micro:bin» έχει παρουσιαστεί από τους Γεωδιασώστες στους μικρούς μαθητές του σχολείου μας και στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι περιμένουν με ανυπομονησία να υλοποιηθεί, προκειμένου να μειωθεί το ανθρακικό αποτύπωμα του σχολείου μας σε συνδυασμό και με άλλες ενέργειες, όπως πράσινη ταράτσα, φύτευση δέντρων, δημιουργία κήπου με αρωματικά φυτά και βότανα κ.α. Οι εκπαιδευτικοί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο υλοποίησης και ιδιαίτερα για την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πρότειναν μάλιστα να επεκταθεί και σε άλλα είδη ανακυκλώσιμων σκουπιδιών, όπως γυαλί και αλουμίνιο.

2. Το "Ηλιακό micro:bin" παρουσιάστηκε στην εκδήλωση βράβευσης της WWF Ελλάς για το πρόγραμμα "Μαθητές σε Δράση για το Κλίμα" και απέσπασε το βραβείο Κοινωνικής Ευαισθησίας και πολλά συγχαρητήρια από τους υπεύθυνους του προγράμματος για την καινοτόμο ιδέα των "Γεωδιασωστών".

3. Θέλοντας να αποτυπώσουμε όλα τα στάδια της μεθοδολογίας "Σχεδιαστικής Σκέψης" που ακολουθήσαμε, αλλά και για να έχουμε έναν λεπτομερή οδηγό για μελλοντικά projects, δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό βιβλίο με όλες τις δραστηριότητες μας στο πρόγραμμα "Μαθητές σε δράση για το κλίμα". Το βιβλίο αυτό θα συμπληρωθεί με τα στάδια της υλοποίησης και του ελέγχου της ιδέας σε δεύτερο χρόνο. Θα αποτελέσει, επίσης, μέσο διάχυσης και κατευθυντήριων οδηγιών για άλλα σχολεία που ίσως θέλουν να υλοποιήσουν την ιδέα μας αλλά και εργαλείο της ομάδας των υπευθύνων της WWF Ελλάς.

Το βιβλίο μας μπορείτε να το βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση:
https://read.bookcreator.com/58Dh2VanKhN9caQVbrOIDDG36lk2/ZooPw0m8SnuwCAnRiRWR_g
(προτιμήστε Google Chrome για να το ξεφυλλίσετε).

4. Το πρόγραμμα της WWF "Μαθητές σε δράση για το κλίμα" σε άρθρο της ERT News στις 14 Μαρτίου 2023. Διαβάστε το εδώ.


Στόχος δράσης

Μέσω της προσπάθειας εύρεσης λύσης (problem-based learning) για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του σχολείου, οι μαθητές: καλλιέργησαν την περιβαλλοντική τους συνείδηση - ευαισθητοποιήθηκαν στο θέμα της ορθής ανακύκλωσης - ανέπτυξαν δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως συνεργασία, φαντασία, επικοινωνία και κριτική σκέψη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 5

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας