menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Ρομποτικό Όχημα Ανίχνευσης Φωτιάς & Αυτόματης Πυρόσβεσης

Ρομποτικό Όχημα Ανίχνευσης Φωτιάς & Αυτόματης Πυρόσβεσης
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

Το σχολείο μας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Γενικά Λύκεια της πόλης και έχει μαθητικό δυναμικό που κάποιες χρονιές ξεπέρασε τους 400 μαθητές και 40 εκπαιδευτικούς. Το σχολικό έτος 2022-23 χαρακτηρίστηκε και λειτουργεί ως 3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησε ως το 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής. Κάθε σχολική χρονιά οι εκπαιδευτικοί οργανώνουν και υλοποιούν ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για θέματα, υγείας, εθελοντισμού, αιμοδοσίας, πρώτων βοηθειών αλλά και πολιτισμού, ασφάλειας στο διαδίκτυο και περιβάλλοντος. Επίσης εκπονούνται προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, συνεργασίες με τοπικούς φορείς, αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές επισκέψεις καθώς και ενθαρρύνονται οι μαθητές να συμμετέχουν σε μαθητικούς διαγωνισμούς και μαθητικά συνέδρια. Τα δύο προηγούμενα έτη (2020 και 2021) το σχολείο εντάχθηκε στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, διαδίδοντας στην τοπική κοινωνία τα μηνύματα για τη Δημιουργία ενός Kαλύτερου Kόσμου! Φέτος στο σχολείο λειτουργούν 5 Όμιλοι Δημιουργικότητας και Καινοτομίας με σκοπό την ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων, κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών. 1.Όμιλος Αστυνομικής Λογοτεχνίας 2.Όμιλος Δημοσιογραφίας 3.Όμιλος: Κλιματική Αλλαγή 4.Όμιλος: Μαθηματικές Περιπλανήσεις 5.Όμιλος Ρομποτικής & Προγραμματισμού Στην ιστοσελίδα: https://3lyk-komot.rod.sch.gr/ μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις από το σχολικό έτος 2022-23, ενώ στην http://3lyk-komot-old.rod.sch.gr/3gel/ για όλες τις δράσεις των προηγούμενων ετών του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής.


Διευθυντής Σχολείου

Παρασκευά Ευσταθία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι ένα επαναλαμβανόμενο και καταστροφικό φαινόμενο, που τροφοδοτείται από έναν συνδυασμό παραγόντων όπως ο ζεστός, ξηρός καιρός, οι ισχυροί άνεμοι και η πυκνή μεσογειακή βλάστηση που χρησιμεύει ως ισχυρό καύσιμο. Κάθε χρόνο, αυτές οι πυρκαγιές προκαλούν όλεθρο στο ελληνικό τοπίο, καταστρέφοντας δάση και κατοικίες και απειλώντας ανθρώπινε ζωές και υποδομές. Ο αντίκτυπος αυτών των πυρκαγιών εκτείνεται πολύ πιο πέρα από την άμεση καταστροφή που προκαλούν. Έχουν μακροχρόνιες οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών, οι καλοκαιρινές πυρκαγιές στην Ελλάδα συνεχίζουν να αποτελούν σημαντική απειλή για τη φύση.

Ειδικότερα, στην περιοχή μας οι πυρκαγιές τον προηγούμενο Αύγουστο, με την μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς του νομού Έβρου και την ταυτόχρονη φωτιά σε χωριά στην οροσειρά της Ροδόπης, κατέκαψαν χιλιάδες στέμματα, προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές και μας τρόμαξαν όλους!

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν καθημερινά την δική τους μάχη για να ανακόψουν την πορεία της πύρινης λαίλαπας κι αυτή η προσπάθεια τους αποτέλεσε για μας την αφορμή για να ξεκινήσουμε το δική μας πρόταση, η οποία μπορεί να αποτελέσει μια επιπλέον βοήθεια στην καταπολέμηση των πυρκαγιών και στον μετριασμό των επιπτώσεων τους.

Το  Ρομποτικού Οχήματος Ανίχνευσης Φωτιάς & Αυτόματης Πυρόσβεσης είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες που ανιχνεύουν την παρουσία φλόγας σε αρχικό στάδιο, διαθέτει αποθηκευτικό χώρο νερού και ειδική αντλία και κινείται άμεσα προς το χώρο της φωτιάς για την κατάσβεση της.

Σενάριο Λειτουργίας ρομποτικού οχήματος:

  1. Όταν κάποιος από τους πέντε αισθητήρες ανιχνεύσει φλόγα το όχημα κινείται προς την κατεύθυνση της πηγαίνοντας ευθεία ή στρίβοντας.  
  2. Ταυτόχρονα αναβοσβήνει το κόκκινο led και ηχεί το buzzer σε αυξομειούμενες συχνότητες.  
  3. Αφού έχει πλησιάσει στην φωτιά σταματά και ενεργοποιείται η αντλία νερού πραγματοποιώντας ψεκασμό.   
  4. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρις ότου δεν ανιχνεύεται πλέον φωτιά, οπότε σταματά η οπτική ένδειξη του led και ο ήχος στο buzzer. 

Η κατασκευή μας αποτελειται από:

  • 1 Arduino UNO R3
  • 1 μικρό breadboard
  • 1 Smart Robot Car 2WD (2 τροχών)
  • 1 Motor Drive Shield L293D
  • 1 αντλία νερού 3V
  • 1 διαφανής σωλήνωση PVC για αντλία νερού 15 εκ.
  • 1 μικρό δοχείο
  • 1 αισθητήρας φωτιάς 5 καναλιών 
  • 1 βομβητής ειδοποιήσεων (piezo buzzer)
  • 1 φωτοδίοδος LED κόκκινου χρώματος
  • 1 αντίσταση 220Ω
  • 1 transistor NPN type BC547  
  • Διάφορα καλώδια female -male, male-male, female-female

Ο μικροελεγκτής Arduino UNO R3 προγραμματίστηκε και συνεργάζεται με τους αισθητήρες φλόγας, την αντλία νερού, ένα κόκκινο led που αναβοσβήνει και ένα buzzer ηχητικών ειδοποιήσεων, όλα τοποθετημένα σε ένα ρομποτικό όχημα 2 τροχών.  

Η πρακτική εφαρμογή αυτής της πρότασης είναι η αξιοποίηση της σε περιβάλλοντα με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως δάση ή βιομηχανικοί χώροι. Το όχημα, σε αντίθεση με ένα drone που χρειάζεται ανθρώπινη υποστήριξη, θα μπορούσε να εκτελεί αυτόνομα αποστολές ανίχνευσης και άμεσης πυρόσβεσης σε καθορισμένες περιοχές. Επίσης θα μπορούσε να συνεργαστεί με τα συστήματα πυρανίχνευσης μεγάλων κλειστών χώρων π.χ. αποθήκης υλικών και να κινείται άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς στο σημείο που εκδηλώθηκε πριν επεκταθεί περισσότερο.  

Ευχαρισούμε πολύ την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής και την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την συνεργασία και τις κατευθύνσεις και τις προτάσεις τους για τις βελτιώσεις που μπορούμε να κάνουμε στην κατασκευή μας.

Πολύτιμος και σημαντικός συνεργάτης ο κ. Μαργαρίτης Χουρμούζης, συνταξιούχος καθηγητής Μαθηματικών του σχολείου.


Στόχος δράσης

Οι μαθητές/τριες ασχολήθηκαν με την δημιουργία της κατασκευής με σκοπό: 1) να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν δικά τους κυκλώματα που λειτουργούν αυτοματοποιημένα 2) να προβληματιστούν με τις συχνότητα των πυρκαγιών και να προτείνουν λύσεις στην αντιμετώπισή τους3) να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος 4) να συνεργαστούν αρμονικά και δημιουργικά για την υλοποίηση του έργου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 16


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας