Robomaker and climate change

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Είμαστε ένα 12/θέσιο Κεντρικό Σχολείο στο Βόλο. Έχουμε παιδιά όλο μεράκι και αγάπη για δημιουργικότητα και συνεργασία! Δυστυχώς στις πλημμύρες το σχολείο μας έπαθε μεγάλη ζημιά. Χάσαμε πολλά όμορφα πράγματα τότε όπως τους υπολογιστές μας, τα θρανία μας κ.α. Όμως έχουμε αγάπη μεταξύ μας και σιγά σιγά θα τα διορθώσουμε όλα!!
Ανδρεάδου Ευαγγελία
Επικοινωνία με σχολείοΟι μαθητές μας κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων δεξιοτήτων, δέχθηκαν ερεθίσματα για στοχασμό από διαδραστικό βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Και κατόπιν συζήτησης, αποφάσισαν μάθουν, να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν λύσεις που θα βοηθήσουν στην υιοθέτηση πιο φιλικών επιλογών όσον αφορά 1. στην επιλογή ενεργειακών αποθεμάτων 2. στην διατήρηση της βιοποικηλότητας 3. στην ανακύκλωση στη ζωή μας.
Πέρα από τα βίντεο και τα βιβλία τους σχετικά με την κλιματικά αλλαγή χρησιμοποιήθηκαν και δεξιότητες μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική ώστε οι μαθητές μετά την επιθυμία τους λάβουν δράση, να έχουν στη διάθεσή τους εργαλεία να δημιουργήσουν δυναμικές και ελκυστικές προτάσεις οι οποίες παρουσιάστηκαν στον δήμαρχο της περιοχής ώστε να λάβει γνώση πως μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε για να μειωθεί η ταχύτατα της κλιματικής αλλαγής.
Σε σχέση με τις 3 ενότητες που αποφασίστηκε να ασχοληθούν οι μαθητές κατασκεύασαν ένα wind car, αφού αποφάσησαν ότι τα αυτοκίνητα δαπανά μεγάλο μέρος των ενεργειακών πηγών, για τη διατήρηση της ζωής των ζώων και των φυτών αποφάσισαν ότι η μέλισσα θα πρέπει να διατηρηθεί οπωσδηποτε και κατασκεύασαν μια μέλισσα η οποία καλεί τις ελεύθερες μέλισσες να έρθουν να βρουν τροφή και τέλος κατασκευάστικε ένα όχημα το οποίο μπορεί ναι κινείται στον εγγύτερο βυθό της πόλης τους και συλλέγει τα απορρίματα που έχουν καταλήξει εκεί.
Ως αποτελέσματα μπορούμε να εισπράξουμε το γεγονός ότι οι μαθητές μας μετά το τέλος της παρέμβασης γνώριζαν καλά τι σημαίνει κλιματική αλλαγή και ποιος ευθύνεται γιαυτό. Ποιες λύσεις μπορούν να υιοθετηθούν από όλους και κυρίως από τους ίδιους ώστε να σταματήσει η επιδύνωση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Επίσης καλλιεργηθηκαν δεξιότητες κατασκευαστικές, προγραμματισμού και επίλυσης προβλημάτων μέσα από την χρήση καινοτόμν εργαλείων όπως αυτών της ρομποτικής και συγκεκριμένα του wedo2.
Στο πρόγραμμα συνεργάστηκαν σχολεία από 4 χώρες, Ελλάδα, Πωλονία, Τουρκία, Πορτογαλία.
Την κάθε δραστηριότητα συντόνιζαν εκπρόσωποι από 2 τουλάχιστον χώρες.
Οι αποκοινού δραστηριότητες:
1. Όλοι οι μαθητές είδαν το βίντεο αφόρμησης
2. Συζήτησαν σύμφωνα με τα όσα έχουν διδαχθεί σχετικά με την κλιματική αλλαγή
3. Μέσα από διαδραστικά διαδικτυακά εργαλεία και το forum στο etwinningspace ψήφισαν και έθεσαν σε προτεραιότητα τα έργα που θεώρησαν πιο σημαντικά για το σκοπό τους.
4.
Οι μαθητές της Ελλάδας για παράδειγμα
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]