menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΠΙΝΔΑΡΕΙΟ 2 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΒΑΣ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Reviving &Redisigning your City's soul/ Αναζωογονώντας &Επανασχεδιάζοντας την ψυχή της πόλης σας

Reviving &Redisigning your Citys soul/ Αναζωογονώντας &Επανασχεδιάζοντας την ψυχή της πόλης σας
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Οι πόλεις μας είναι "ζωντανοί" οργανισμοί. Εχουν ψυχή ,που όμως έχουν χάσει, εξαιτίας της κλιματική αλλαγής , της πανδημίας του Covid 19, της μη αποδοχής της διαφορετικότητας, της λάθος στόχευσης........,της ανισοκατανομής των αγαθών και των ευκαιριών, της φτώχειας , της μείωσης της κοινωνικής συνοχής. Έχουμε λοιπόν  'άψυχες πόλεις;;;' . Όχι ! άρα τι χρειάζεται; Αναθεώρηση και επανασχεδιαμός .............. να "διώξουμε " τι μας ενοχλεί και να κρατήσουμε και να αναδελιξουμε τι μας αρέσει .Ολιστική προσέγγιση που θα οδηγήσει την πόλη μας στην ευημερία μέσα από συνεργασίες και επικοινωνίες που ξεκινούν από 15 χρόνα παιδιά που δεν τους αρέσει:

 • η εγκατάλειψη των πόλεων,
 • η ύπαρξη ανισοτήτων και φραγμών  ,
 • η καταστροφή του περιβάλλοντος
 • ο πόλεμος
 • Η φτώχεια και η ορφάνεια

Φαντάζονται την πόλη τους με περισσότερο πράσινο της ελπίδας και της αναζωογώνησης  , με περισσότερο βαθύ ροζ,  το χρώμα της ψυχής και  λευκό της αγκαλιαάς ,με τα χέρια ανοιχτά σε ένα φωτεινό κίτρινο χρώμα που θα αγκαλιάζει , θα φωτίσει και θα αναζωογωνήσει την πόλη μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αρχικά συνεργάστηκαν με τη συντονίστρια του προγράμματος και με καταιγισμό ιδεών έγραψαν τις ιδέες τους. χωρίσθηκαν σε τρεις  μεικτές ομάδες και έδωσαν ονόματα : 1)City's Revivers 2)City's designers 3) City's Adventurers .  Στη συνέχεια  περιηγήθηκαν σε δικό τους χρόνο στην πόλη και ΄εβγαλαν φωτογραφίες τις οποίες και ταξινόμησαν με τη βοήθεια της καθηγήτριας πληροφορικής . Έφτιαξαν  kolaz  με όσες απεικόνιζαν τι τους ελκύει στην πόλη και με ότι δημιουργεί ενόχληση.  Ετοίμασαν  ψηφιακή αφήγηση και θα την παρουσιάσουν στη σχολική κοινότητα , γνωστοποιώντας τα αποτελέσματα και στις τοπικές αρχές.

Την εργασία του σχολείου μας, μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Πινδάρειο 2 Γυμνάσιο Θήβας Reviving&redeshining our city's soul

https://drive.google.com/file/d/1ekEs3tejRdfKZ6q0GR0bTy04vinw3nru/view

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Σχεδιασμός προτάσεων και δράσεων με στόχο την ανάδειξη ισχυρών σημείων/αξιοθέατων/τομέων δράσης  της πόλης μας και εξάλειψης των φραγμών που εμποδίζουν την επικοινωνία , τη συμπερίληψη , την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων.

Κατάκτηση της ευημερίας και αναζωγώνηση της ψυχής της πόλης μας 

 Συνεργασίες

 • Διασχολικές και διαθεματικές Η γεωλόγος, η πληροφορικός , η καθηγήτρια αγγλικών, η τεχνολόγος και μία φιλόλογος από το Πινδάρειο 2 Γυμνάσιο Θήβας.
 • Σύλλογος διδασκόντων και μαθητικές κοινότητες, Σχολική βιβλιοθήκη 
 • Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 
 • Τοπική κοινωνία : Δήμος Θηβαίων , Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, Αρχαιολογική υπηρεσία, τοπικό συμβούλιο νέων , Τράπεζα αγάπης .

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Κυπραίου Σταυρούλα-Ιωάννα(ΠΕ0405) , Μερσίνη ΔαλάκαΠΕ86, Σταμέλλου Χρυσάφω ΠΕ88, Μαρία Πλατιά ΠΕ06, Μαρκούτση Αικατερίνη( ΠΕ02), Αργύρη Παναγιώτα (ΠΕ03 Ευαγγελικη σχολή Νέας Σμύρνης)

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Διαδικτυακά: Με ψηφιακή αφήγηση στην ιστοσελίδα του σχολείου,Δημιουργία σελίδας ανάδειξης και διάχυσης καλών πρακτικών επανασχεδιασμού και αναζωογώνησης των πόλεων.

Δια ζώσης σε μετά Covid εποχή με φεστιβάλ.

 


Στόχος δράσης

Ο επανασχεδιασμός δράσεων για τις πόλεις μας ώστε να αποκτήσουν ψυχή και να γίνουν ελκυστικές μέσα από τη αξιοποίηση χώρων αναψυχής και μνημείων.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές , εκπαιδευτικοί , γονείς , τοπική κοινωνία , παγκόσμια κοινότητα

Χρόνος δράσης

Απρίλιος -Μάιος -Ιούνιος 2021

Τόπος Δράσης

Θήβα -Στερεά Ελλάδα

Δίκτυο

R4C: Reflecting for change, Sci Culture ,  Science view , Δημοτικός Οργανισμός Θήβας, Τοπικό Συμβούλιο Νέων ,Ομάδα ερασιτεχνικής αστρονομίας  άτυπη ομάδα/δικτυο Άγαπάμε τη Θήβα . 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (2)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας