menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Εκπαιδευτήρια "Ι. Τσιαμούλη"

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Requiem για τη ζωή

Requiem για τη ζωή
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Εκπαιδευτήρια "Ι. Τσιαμούλη"

Τα Εκπαιδευτήρια "Ι. Τσιαμούλης", είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία, με σχεδόν 70 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.


Διευθυντής Σχολείου

Τζούλη Ιωάννα - Διευθύντρια Γυμνασίου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Οι μαθητές σχεδίασαν και δημιούργησαν το δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι, κατασκευασμένο εξολοκλήρου από ανακυκλωμένα υλικά. Το παιχνίδι αποτελείται από 20 χάρτινες κάρτες και ένα ταμπλό, τα οποία δημιουργήθηκαν έπειτα από πολτοποίηση χρησιμοποιημένου χαρτιού και ανακύκλωσή του, καθώς και από 8 πιόνια κατασκευασμένα από βιοπλαστικό, που παρήχθη από οργανικά απορρίμματα και πιο συγκεκριμένα φλούδες κάστανου. Οι εξαρτησιογόνες ουσίες και οι βλαβερές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου αποτελούν το αντικείμενο του παιχνιδιού. Αφορμή στάθηκε η επιλογή και παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας μιας μαθήτριας, σχετικά με το κάπνισμα, στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Βιολογία στην Εκπαίδευση». Έτσι, οι μαθητές όρισαν ως κεντρικό στόχο της συμμετοχής τους στο διαγωνισμό Bravo!schools τον 3ο παγκόσμιο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για καλή υγεία και ευημερία. Οι κάρτες του παιχνιδιού χωρίζονται σε κόκκινες, που αφορούν τις βλαβερές επιδράσεις των εξαρτήσεων και σε πράσινες που σχετίζονται με τις ευεργετικές επιδράσεις της διακοπής χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών. Κάθε παίκτης ξεκινά από την αφετηρία της «Κακής ζωής», κινείται στο κόκκινο πλαίσιο και ανάλογα με το ζάρι μπορεί να βρεθεί σε κουτί ερώτησης, στη φυλακή ή στο νοσοκομείο. Όταν ολοκληρώσει το κόκκινο πλαίσιο, περνά στο πράσινο της «Καλής ζωής» όπου μπορεί να βρεθεί είτε σε κουτί ερώτησης, είτε στο κέντρο απεξάρτησης. Νικητής είναι ο παίκτης που κατακτά πρώτος την «Καλή ζωή»!

Ο ενθουσιασμός των παιδιών για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του επιτραπέζιου παιχνιδιού αποτέλεσε το κίνητρο για τη δημιουργία και μίας «ταινίας μικρού μήκους», ενός βίντεο που περιγράφει όλα τα στάδια και τη συνολική πορεία των παιδιών στο συγκεκριμένο project.


Στόχος δράσης

1. Μέσω της διαδικασίας ανακύκλωσης χαρτιού, ο στόχος είναι να αντιληφθούν οι μαθητές την αναγκαιότητα της επαναχρησιμοποίησης υλικών και τα οφέλη που προκύπτουν για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πρώτων υλών. 2. Μέσω της διαδικασίας δημιουργίας βιοπλαστικού από οργανικά απορρίμματα, ο στόχος είναι να μυηθούν οι μαθητές στις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Σκοπός είναι να συνειδητοποιήσουν πως η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης με περιορισμό των απορριμμάτων και ευφυέστερη χρήση πόρων αποτελεί βασική προϋπόθεση μίας σύγχρονης οικονομίας που συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών. 3. Οι μαθητές χρησιμοποιούν στο εργαστήριο τον εξοπλισμό που οι ίδιοι κατασκεύασαν, ώστε μόνοι τους να ανακυκλώσουν το χαρτί που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και να παράγουν βιοπλαστικό από οργανικά απορρίμματα. Έτσι, μέσω της βιωματικής προσέγγισης επιτυγχάνεται ένας επόμενος στόχος: αυτός της συνειδητοποίησης πως ο κάθε ένας έχει την ευθύνη και μπορεί να αναλάβει ενεργό ρόλο για την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, επιτυγχάνεται ένας σημαντικός μαθησιακός στόχος, αυτός της κατάκτησης νέων γνώσεων και μία πρώτη επαφή με την εφαρμοσμένη επιστήμη της βιοοικονομίας. 4. Το αντικείμενο του επιτραπέζιου παιχνιδιού έχει σαν στόχο να κινητοποιήσει τους μαθητές ώστε να μελετήσουν, να αναζητήσουν πληροφορίες και στατιστικά σχετικά με την επιβλαβή δράση των εξαρτησιογόνων ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό, ευαισθητοποιώντας τους ως προς την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάχρησης ουσιών. 5. Μέσω της ομαδικής εργασίας των μαθητών ένας από τους κύριους στόχους παραμένει η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας και αλληλοαποδοχής. Μέσω των εργαστηρίων ανακύκλωσης, κατασκευής βιοπλαστικού καθώς και της δημιουργίας βίντεο-ταινίας σκοπός ήταν να κατανοήσουν πως η αποτελεσματικότητα προκύπτει από εμπιστοσύνη, ανταλλαγή απόψεων και καλλιέργεια καινοτόμων ιδεών που αποτελούν τις βάσεις μίας επιτυχημένης ομάδας. Επιπλέον, σε κάθε στάδιο της συμμετοχής τους, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να απασχοληθούν ανάλογα με τις επιθυμίες και το ταλέντο τους.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας