menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Reduce-Reuse-Upcycle-Recycle

Reduce-Reuse-Upcycle-Recycle
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

Το σχολείο μας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Γενικά Λύκεια της πόλης και έχει μαθητικό δυναμικό που κάποιες χρονιές ξεπέρασε τους 400 μαθητές και 40 εκπαιδευτικούς. Το σχολικό έτος 2022-23 χαρακτηρίστηκε και λειτουργεί ως 3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησε ως το 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής. Κάθε σχολική χρονιά οι εκπαιδευτικοί οργανώνουν και υλοποιούν ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για θέματα, υγείας, εθελοντισμού, αιμοδοσίας, πρώτων βοηθειών αλλά και πολιτισμού, ασφάλειας στο διαδίκτυο και περιβάλλοντος. Επίσης εκπονούνται προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, συνεργασίες με τοπικούς φορείς, αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές επισκέψεις καθώς και ενθαρρύνονται οι μαθητές να συμμετέχουν σε μαθητικούς διαγωνισμούς και μαθητικά συνέδρια. Τα δύο προηγούμενα έτη (2020 και 2021) το σχολείο εντάχθηκε στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, διαδίδοντας στην τοπική κοινωνία τα μηνύματα για τη Δημιουργία ενός Kαλύτερου Kόσμου! Φέτος στο σχολείο λειτουργούν 5 Όμιλοι Δημιουργικότητας και Καινοτομίας με σκοπό την ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων, κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών. 1.Όμιλος Αστυνομικής Λογοτεχνίας 2.Όμιλος Δημοσιογραφίας 3.Όμιλος: Κλιματική Αλλαγή 4.Όμιλος: Μαθηματικές Περιπλανήσεις 5.Όμιλος Ρομποτικής & Προγραμματισμού Στην ιστοσελίδα: https://3lyk-komot.rod.sch.gr/ μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις από το σχολικό έτος 2022-23, ενώ στην http://3lyk-komot-old.rod.sch.gr/3gel/ για όλες τις δράσεις των προηγούμενων ετών του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής.


Διευθυντής Σχολείου

Παρασκευά Ευσταθία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το Περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο: "Reduce-Reuse-Upcycle-Recycle" ξεκίνησε το σχολικό έτος 2022-23 και συνεχίζεται και φέτος με περισσότερους μαθητές/μαθήτριές και εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν ενεργά. Με τις δράσεις που οργανώσαμε θελήσαμε να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση όχι μόνο των μαθητών/τριών μας, αλλά και άλλων σχολείων της πόλης μας.

Στο πλαίσιο των δράσεων και των συνεργασιών μας τα δύο τελευταία σχολικά έτη:  

  1. συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 19-27/11/2022 (EWWR 2022) με θεματική «Βιώσιμα Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα». Η εβδομάδα του Νοεμβρίου 2022 με τις δημιουργικές κατασκευές από παλιά ρούχα είχε μεγάλη ανταπόκριση, γι’ αυτό και οι δραστηριότητες μας συνεχίστηκαν και τον επόμενο μήνα. Μάλιστα η δράση με τίτλο: «Δημιουργική Επαναχρησιμοποίηση Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων (Upcycling)» βραβευτηκε και διακρίθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ ως η καλύτερη στην κατηγορία: Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και συμμετείχε στην ελληνική αποστολή για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό EWWR 2022. Επίσης φέτος, παρουσιάστηκε, στις 6 Απριλίου 2024, στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη ως μέρος σπονδυλωτής εργασίας με τον ευρύτερο τίτλο: «Το οικολογικό αποτύπωμα της γρήγορης μόδας και οι λύσεις του προβλήματος» σε συνεργασία με τους μαθητές του προγράμματος "Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον" (https://3lyk-komot.rod.sch.gr/symmetochi-sto-1o-mathitiko-perivallontiko-synedrio-stin-konstantinoupoli/).
  2. συγκεντρώσαμε, την εβδομάδα 5-9 Δεκεμβρίου 2022, παλιές τηλεοράσεις, παλιές οθόνες υπολογιστών CRT και άλλες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές του σχολείου, που δεν λειτουργούν και δεν χρησιμοποιούνται πλέον με σκοπό την ανακύκλωση τους σε συνεργασία με την Δ/νση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής.
  3. διοργανώσαμε ημερίδα (στις 10/2/2023) στο χώρο του σχολείου με τίτλο «Η Ανακύκλωση στην πόλη μου & Το Οικολογικό Αποτύπωνα των ρούχων» με προσκεκλημένους ομιλητές από τη Δ/νση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής, από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δι.Σ.Α.) της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ) και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, Γενική Δ/ση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού ΑΜΘ, την οποία παρακολούθησαν συνάδελφοι και μαθητές/τριες του Περιβαλλοντικού Προγράμματος κι άλλων συναφών Προγραμμάτων και Ομίλων του σχολείου μας (https://3lyk-komot.rod.sch.gr/drasi-enimerosis-evaisthitopoiisis-gia-themata-anakyklosis/).
  4. συμμετείχαμε και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 18-26/11/2023 (EWWR 2023) με θεματική «Σκέψου Αειφορία – Μείωσε Συσκευασία». Στις δράσεις μας οι μαθητές/τριες μας θέλησαν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν, με παιγνιώδη τρόπο, τους συμμαθητές τους αλλά και μικρότερους μαθητές στο 2ο, 3ο και 5ο Γυμνάσιο Κομοτηνής και στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής σε θέματα ανακύκλωσης συσκευασιών/υλικών και γενικότερα προστασίας του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα δημιουργήσαμε και παρουσιάσαμε ένα διαδραστικό παιχνίδι ερωτήσεων σε web περιβάλλον, με το εργαλείο Kahoot για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συσκευασίας και τον τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχουν στη ζωή μας. Επίσης κατασκευάσαμε και παρουσιάσαμε ένα πρωτότυπο παιχνίδι ερωτήσεων πάνω σε μία ρομποτική διάταξη με τον μικροελεγκτή Arduino UNO R3, με θέμα την ανακύκλωση των συσκευασιών, σε συνεργασία με τους μαθητές του Ομίλου Ρομποτικής & Προγραμματισμού του σχολείου μας. Παράλληλα αναρτήσαμε φωτογραφίες με υπερβολική ή περιττή συσκευασία στον ψηφιακό τοίχο: https://padlet.com/aberri/packages. Ο τίτλος των όλων δράσεων μας  για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων ήταν: “Βγες έξω από τη Συσκευασία”.
  5. συμμετείχαμε πέρσι και φέτος στο Σχολικό Μαραθώνιο Διαγωνισμό Ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα ανακύκλωσης. Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του δημοτικού προγράμματος Followgreen σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε., τα Τηγανέλαια Θράκης Α.Ε και την ΑΦΗΣ Α.Ε., προσπαθήσαμε η ανακύκλωση να γίνει κομμάτι της καθημερινής ζωής όχι μόνο των μαθητών/τριών, αλλά και των γονέων και των εκπαιδευτικών του σχολείου μας.
  6. πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Μονάδες Ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Αλεξανδρούπολης (13/3/2023 και 23/11/2023), για να γνωρίσουμε από κοντά τη διαδικασία της διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών που προέρχονται από τους Μπλε Κάδους της γειτονιάς μας και στην Μονάδα Ανακύκλωσης μπαταριών Sunlight (6/12/2023), με σκοπό οι μαθητές/τριες να ενημερωθούν από τους υπευθύνους και να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία ανακύκλωσης μπαταριών και τη σημασία της για το περιβάλλον.
  7. πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ενεργειακό πάρκο της πολυτεχνικής σχολής του ΔΠΘ στα Κιμμέρια Ξάνθης σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Μαρώνειας Ροδόπης (1/12/2023), το μοναδικό ενεργειακό πάρκο σε πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που έχει «καθετοποιήσει» την ενέργεια και τη έχει διοχετεύει ως θέρμανση και ψύξη ή και ηλεκτρική ενέργεια, σε κτίρια και δομές του πανεπιστημίου. Κατά την επίσκεψη οι μαθητές/τριες μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεωθερμική, ηλιακή, αιολική και να εκτιμήσουν την αξία τους για το ίδιο τους το μέλλον.
  8. οργανώσαμε ομιλίες-παρουσιάσεις από εκπροσώπους φορέων (ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε, ένα σύγχρονο συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού & Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού  στις 20/2/2024 και με την φοιτητική ομάδα SDG DUTh Hub του ΔΠΘ στις 11/11/2023)
  9. συμμετείχαμε σε εκπαιδευτικούς, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, περιπάτους στη φύση σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Φιλίππων Καβάλας ("Παίζω στη φύση, εξερευνώ το περιβάλλον, ανακαλύπτω το μονοπάτι", Μονοπάτι παλιάς Καβάλας, Απρίλιος 2023 - https://3lyk-komot.rod.sch.gr/paizo-sti-fysi-exerevno-to-perivallon-anakalypto-to-monopati/) και το ΚΕΠΕΑ Βιστωνίδας Ξάνθης ("Στους Μαιανδρισμούς του Νέστου" - Μάρτιος 2024 https://3lyk-komot.rod.sch.gr/perivallontiki-exormisi-sto-nesto/)
  10. συμμετείχαμε στην πανελλαδική εθελοντική εκστρατεία Let’s do it Greece 2024, στις 14 Απριλίου 2024, βοηθώντας και καθαρίζοντας τον πνεύμονα της πόλης της Κομοτηνής, το δάσος της Νυμφαίας μαζί με τον πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής (https://3lyk-komot.rod.sch.gr/me-agapi-gia-ti-fysi-kai-ethelontiko-pnevma-symmeteichame-sti-drasi-lets-do-it-greece-2024/).
  11. πραγματοποιήσαμε, πέρσι και φέτος, χριστουγεννιάτικο στολισμό στο σχολείο μας, με οικολογικά υλικά και πρωτότυπες κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά.
  12. Θέλοντας να ζούμε σε έναν κόσμο αλληλεγγύης, τον Δεκέμβριου του 2023 συγκεντρώσαμε συσκευασμένα τρόφιμα και των είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και υποστηρίζονται από τον Εθελοντικό Οργανισμό για τα παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Την μεταφορά ανέλαβε δωρεάν το ΚΤΕΛ Κομοτηνής. Τον προηγούμενο Δεκέμβριο, λίγες μέρες πριν τις ημέρες των Χριστουγέννων, παραδώσαμε σακούλες με ρούχα στο Κοινωνικό Δίκτυο Προσφοράς Χρηστικών Αντικειμένων του δήμου Κομοτηνής & της εκκλησίας Μαρώνειας-Κομοτηνής με το μήνυμα «Το δικό σου παλιό μπορεί να γίνει καινούριο για κάποιον άλλο που το έχει ανάγκη».

Επίσης, δημιουργήσαμε με τους μαθητές/τριες

  1. φυτώριο στο χώρο του σχολείου με σπόρους από παραδοσιακές ποικίλες (ντοματίνια βελανίδι, ντοματοπιπεριές, ντομάτα Αρίσβης, ντοματάκι κόκκινο, ντομάτα Ιάσμου, πιπεριές κηπουρού, μελιτζάνες τσακώνικη, κολολυθάκια στρογγυλά, καλαμπόκι άσπρο, βασιλικός πλατύφυλλος, κατιφές) σε συνεργασία με τους «Σπορίτες» Ροδόπης (μέλος του δικτύου Σιτώ) και για τις 2 σχολικές χρονιές και συμμετείχαμε στην αντίστοιχη εκδήλωση για τις παραδοσιακές ποικιλίες στην πόλη της Κομοτηνής στις 29 Απριλίου 2023 (https://3lyk-komot.rod.sch.gr/stigmes-apo-tin-22i-ekdilosi-gia-tis-paradosiakes-poikilies/) και φετος στις 27 Απριλίου 2024.
  2. δημιουργικές κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά (ρούχα, καπάκια, χαρτιά, cd κ.α.). Συγκεκριμένα πέρσι δημιουργήσαμε ένα χαλάκι από λωρίδες υφασμάτων με αυτοσχέδιο αργαλειό, χριστουγεννιάτικά στολίδια, χριστουγεννιάτικο δέντρο, μαξιλάρι για αδέσποτα και μια υφασμάτινη φάλαινα με τίτλο «Η φάλαινα που τρέφεται με τα υπολείμματα της γρήγορης μόδας». Φέτος οι μαθητές/τριες έφτιαξαν πρωτότυπες μολυβοθήκες από χαρτί, στόλισαν κάδους ανακύκλωσης με καπάκια σχηματίζοντας το χαρακτήρα R (από το Reduce-Reuse-Recycle) και καλλιτέχνησαν ένα κάδρο με μία φάλαινα από καπάκια που θα στολίσει έναν κεντρικό τοίχο του σχολείου μας.

Παράλληλα πέραν των δραστηριοτήτων, όλοι οι μαθητές/τριες και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου μας συμμετέχουμε ενεργά στην ανακύκλωση υλικών χρησιμοποιώντας τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που έχουμε τοποθετήσει σε αίθουσες, γραφεία και διαδρόμους του σχολείου. 

Συγκεκριμένα μετά από συνεργασίες με φορείς στο σχολείο υπάρχουν:

  • 4 μπλε πλαστικοί κάδοι ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών και δίπλα τους καλαθάκια για τα καπάκια.
  • 7 μικροί πράσινοι κάδοι για ανακύκλωση χαρτιού και
  • 5 μικρούς πράσινοι κάδοι για ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών
  • 1 κάδος ανακύκλωσης μικρών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
  • 1 μεγάλος μπλε κάδος με κίτρινο καπάκι για ανακύκλωση χαρτιών
  • 1 κάδος ανακύκλωσης μπαταριών
  • 2 κάδοι ανακύκλωσης λαμπτήρων (μεγάλων & μικρών)
  • 1 κάδος ανακύκλωσης χρησιμοποιημένου λαδιού.

Τέλος το σχολείο μας εντάχθηκε για το σχολικό έτος 2022-23 στο Διεθνές Δίκτυο «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ».


Αποτελέσματα / επίδραση

  • Ευαισθητοποίηση σχετικά με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής
  • συνεργασία με μαθητές/τριες άλλων σχολείων
  • ανάπτυξη ορθών πρακτικών που αφορούν την ανακύκλωση υλικών
  • ανάπτυξη της συνεργατικής δεξιότητας στους μαθητές/τριες
  • χρήση των νέων τεχνολογιών και δημιουργία εκπαιδευτικών παιχνιδιών
  • ενίσχυση του αισθήματος της αλληλεγγύης και βοήθειας με την δωρεά ρούχων και την συλλογή τροφίμων για οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. 

Με τις δημιουργικές κατασκευές μας:

  • δεν αφήσαμε κανένα ίχνος απορρίμματος πετυχαίνοντας μηδέν απορρίμματα κι αυτό μας έκανε πολύ υπερήφανους (π.χ. δεν πετάχτηκε κανένα κομμάτι υφάσματος αντίθετα όλα χρησιμοποιήθηκαν ως γέμιση σε άλλες κατασκευές, όπως η φάλαινα, τα παιχνίδια για τα κατοικίδια και τα μαξιλάρια για σκύλους και αργότερα για τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια και στολίδια).
  • ενισχύσαμε την οικολογική μας συνείδηση σχετικά με το αποτύπωμα που αφήνει η γρήγορη μόδα και ήρθαμε σε επαφή με την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (όπως το χαλάκι από λωρίδες υφασμάτων χρησιμοποιώντας έναν αυτοσχέδιο αργαλειό, το μαξιλάρι ή την φάλαινα "που τρέφεται με υπολείμματα γρήγορης μόδας…")
  • καταρρίφθηκαν τα έμφυλα στερεότυπα, καθώς αγόρια και κορίτσια, αποδείχθηκε ότι είναι ικανά να σχεδιάσουν πατρον ραπτικής στο χαρτί, να κόψουν, να ράψουν υφάσματα, να υφάνουν σε αργαλειό, να κολλήσουν καπάκια, να φυτέψουν και να φροντίσουν το φυτώριο.
  • ομορφύναμε το γωνιές του σχολείου μας, όπως με το κάδρο από καπάκια, τους κάδους που καλλιτεχνήσαμε, τις πρωτότυπες μολυβοθήκες, αλλά και με φυτά στην αυλή του σχολείου.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι αρκετές προτάσεις δράσεων έγιναν από τους ίδιους τους μαθητές/τριες με την υποστήριξη και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών.



Συνεργασίες

  1. Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ
  2. Δ/νση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής
  3. FollowGreen
  4. Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δι.Σ.Α.) της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ)
  5. Aποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, Γενική Δ/ση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού ΑΜΘ
  6. ΚΕΠΕΑ Φιλίππων Καβάλας
  7. ΚΕΠΕΑ Βιστωνίδας Ξάνθης
  8. ΚΕΠΕΑ Μαρώνειας Ροδόπης
  9. Κέντρο Διαλογής & Ανκυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Αλεξανδρούπολης
  10. Ανακυκλωτική μονάδα Sunlight Recycling, Βιομηχανική Περιοχής Κομοτηνής
  11. ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε.
  12. SDG DUTh Hub του ΔΠΘ
  13. Χαμόγελο του Παιδιού
  14. Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής
  15. 2ο  Γυμνάσιο Κομοτηνής
  16. 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής 
  17. 5ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
  18. 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής
  19. ΚΤΕΛ Κομοτηνής
  20. Κοινωνικό Δίκτυο Προσφοράς Χρηστικών Αντικειμένων του δήμου Κομοτηνής & της εκκλησίας Μαρώνειας-Κομοτηνής

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

1) Βερρή Ανδρονίκη, ΠΕ86 2) Παπαδοπούλου Γεωργία ΠΕ07, 3) Πελτέκη Μαρία, ΠΕ86 4) Τσαρδακλής Αθανάσιος ΠΕ02 και 5) Χατζηκυριακίδης Αναστάσιος, ΠΕ04.02

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Στόχος δράσης

1) η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος 2) η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών/τριών για την ανακύκλωση υλικών στην καθημερινή τους ζωή, όπως πλαστικά μπουκάλια, καπάκια, χαρτιά, μπαταρίες, ηλεκτρικές & Ηλεκτρονικές συσκευές, χρησιμοποιημένου λαδιού και ρούχων 3)η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και την ομαδοσυνεργατικοτητας μεταξύ μαθητών/τριών μέσω πρωτότυπων κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

μαθητές-εκπαιδευτικοί-προσωπικό καθαριότητας - γονείς

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος 2022- Απρίλιος 2024

Τόπος Δράσης

Κομοτηνή

Δίκτυο

1) Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία» της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης 2) Εκπαιδευτικό Δίκτυο Δράσης «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη - Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης» 3)Διεθνής Θεματικό Δίκτυο "Τα παιδιά Πρεσβευτές του Τόπου τους"

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 94



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας