menu

Σύνδεση | Εγγραφή

5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πάτρας

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

RE-CREATE THE SEA

RE-CREATE THE SEA
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πάτρας

Το 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πάτρας ιδρύθηκε το 1995. Στο σχολείο λειτουργούν στη Β΄ Τάξη 4 Τομείς και, αντίστοιχα, στη Γ΄ Τάξη 5 Ειδικότητες ως εξής: • Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών - Ειδικότητα: Γραφικών Τεχνών • Τομέας Μηχανολογίας - Ειδικότητα: Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού • Τομέας Πληροφορικής - Ειδικότητα: Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής • Τομέας Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας - Ειδικότητες: 1. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων και 2. Κομμωτικής Τέχνης Το 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πάτρας λειτουργεί σε βραδινό ωράριο (18:00 - 22:30), κατάλληλο για μαθητές/τριες με επαγγελματικές, προσωπικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις, που δεν τους επιτρέπουν να φοιτήσουν σε πρωινό σχολείο. Στο σχολείο φοιτούν μαθητές/τριες οι οποίοι ανήκουν σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών. Παρακολουθούν είτε μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας, προκειμένου να λάβουν Απολυτήριο και Πτυχίο, είτε μόνο μαθήματα Τομέα και Ειδικότητας για την απόκτηση Πτυχίου. Μέσω της φοίτησής τους οι μαθητές αποκτούν βασικές επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες σε ειδικότητες που τους βοηθούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ή να ενισχύσουν την επαγγελματική τους ταυτότητα για επαγγελματική κινητικότητα. Επιπλέον, το σχολείο υποστηρίζει τη Δια Βίου Εκπαίδευση και ενθαρρύνει τους μαθητές να συνεχίζουν τις σπουδές τους είτε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είτε στη Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση των ΙΕΚ.


Διευθυντής Σχολείου

Μιχαλόπουλος Βασίλειος

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού #CedefopPhotoAward 2021, που διοργανώνεται από το Cedefop, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, τέσσερις μαθήτριες της Β΄ Τάξης του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, δημιούργησαν την ομάδα «Cyclades» και εκπροσώπησαν το σχολείο με την φωτο-ιστορία «Re-Create the Sea».

Με την ανακύκλωση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα να είναι στο επίκεντρο της ομάδας για τον διαγωνισμό, τα μαθήματα τα οποία διδάσκονται στον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, όπως «Ιστορία της Τέχνης», «Ελεύθερο Σχέδιο», «Φωτογραφία» και «Αρχές Σύνθεσης» αποτέλεσαν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο υλοποιήθηκε η ιδέα. Η αναγκαιότητα υλικών έστρεψε την προσοχή μας προς τη χρήση αντικειμένων που για άλλους είναι άχρηστα και που δυστυχώς πολλές φορές πετιούνται στην παράκτια ζώνη της περιοχής μας, για να καταλήξουν στη θάλασσα. Λαμβάνοντας υπόψη το θέμα του διαγωνισμού, «Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: η δική σας ιστορία πράσινων ή ψηφιακών δεξιοτήτων», αποφασίσαμε να συμμετέχουμε με ένα πρότζεκτ που αποτελεί πρακτική της εκπαιδευτικής διαδικασίας: η μετατροπή μιας εικόνας που μας προβληματίζει σε μία αισιόδοξη εικόνα. 

Φωτο-ιστορία: Οι Κυκλάδες ήταν Νύμφες που ο Θεός της θάλασσας μετέτρεψε σε νησιά, παρατεταγμένα σε κύκλο. Κυκλάδες είναι το όνομα της ομάδας μας και η αποστολή μας ως μαθήτριες του Τμήματος Εφαρμοσμένων Τεχνών είναι εμπνευσμένη από το θείο φως του Αιγαίου. Το έργο μας για φέτος μας παρακινεί να Καθαρίζουμε (Clean), να Συλλέγουμε (Collect), να Δημιουργούμε (Create) και να Αλλάζουμε (Change). “4Cs for the sea!” Αφαιρούμε και επαναχρησιμοποιούμε τα θαλάσσια απορρίμματα από την ακτογραμμή της περιοχής μας. Χρησιμοποιώντας φυσικές χρωστικές ουσίες και εργαλεία, όχι μόνο δίνουμε στα ευρήματά μας μια δεύτερη ευκαιρία ζωής, αλλά και διατηρούμε την οικολογική ακεραιότητα. “Ξαναδημιουργούμε τη Θάλασσα”.

Η ομάδα «Cyclades» εμπνεύστηκε από το ελληνικό χρώμα, το φως του Αιγαίου, τον Αιγαίο πολιτισμό, τις Κυκλάδες και τα Κυκλαδικά Ειδώλια. Οι κύκλοι συμβολίζουν τον κόσμο και την ανακύκλωση. Οι γυναικείες μορφές είναι οι Νύμφες που εμπνέονται, προστατεύουν και δημιουργούν. Η τελευταία εικόνα παραπέμπει στα κυκλαδικά ειδώλια σε κατάσταση εγκυμοσύνης, τα οποία αποτελούσαν ιδεατή απόδοση μιας “Μητέρας Θεάς”, σύμβολο γονιμότητας και αναγέννησης. Μία Θεά που επαναφέρει σε ισορροπία ουρανό, θάλασσα και γη!

Συνολικά, 80 ομάδες σπουδαστών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) από 13 ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν μέρος στον 6ο Διαγωνισμό #CedefopPhotoAward. Η ομάδα «Cyclades» κατάφερε να καταλάβει τη μία από τις δύο πρώτες θέσεις και να προταθεί για το κορυφαίο βραβείο κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής βραβείων αριστείας ΕΕΚ στην ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων 2022, στις Βρυξέλλες (#EUVocationalSkills 16-20 Μαΐου 2022). Την Τετάρτη 18/05/2022, η ομάδα «Cyclades» αναδείχθηκε νικήτρια κατακτώντας το κορυφαίο βραβείο στην κατηγορία European Agencies #VETExcellenceAwards 2022! Η ανακοίνωση του βραβείου έγινε από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Cedefop Jürgen Siebel (διαθέσιμο βίντεο εδώ).

Απώτερος σκοπός της συμμετοχής μας στον διαγωνισμό ήταν, αξιοποιώντας την εμπειρία μας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία (από την τοπική έως και πέρα από τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για την προστασία του περιβάλλοντος. Η αλλαγή συμπεριφοράς στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τους φυσικούς πόρους, αλλά και το ομαδικό πνεύμα στην επίλυση προβλημάτων, μπορούν να μας οδηγήσουν σε μία αναδημιουργία!

Στα έπαθλα του διαγωνισμού, εκτός από τα τρόπαια και τα πιστοποιητικά, συγκαταλέγονται vouchers 700€ για κάθε μέλος της ομάδας, τα οποία εξαργυρώθηκαν στην εκπαιδευτική μετακίνηση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο από τις 31/10 έως και 05/11/2022.

Η διάχυση του προγράμματος έχει πραγματοποιηθεί μέσω δελτίων τύπων και αναρτήσεων στην ιστοσελίδα του σχολείου, στους ιστότοπους του Διαγωνισμού  #CedefopPhotoAward 2021 και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2022, σε ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της έντυπης και online έκδοσης της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» (άρθρο: Cedefop: Η ανακύκλωση των θαλάσσιων απορριμμάτων στην Πάτρα που κέρδισε την Ευρώπη), στην έκθεση #CedefopPhotoAward 2021 στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια  24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κ.α.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση όλης της δράσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, την Τετάρτη 10/05/2023.


Αποτελέσματα / επίδραση

Πανευρωπαϊκό Βραβείο στον Διαγωνισμό #CedefopPhotoAward 2021

Πανευρωπαϊκό Βραβείο Αριστείας EEK 2022 #EUVocationalSkills Week 2022!

  • Η μετατροπή μιας εικόνας που μας προβληματίζει σε μία αισιόδοξη εικόνα
  • Η ανακύκλωση και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα
  • Η αλλαγή συμπεριφοράς στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τους φυσικούς πόρους
  • To oμαδικό πνεύμα στην επίλυση προβλημάτων

...μπορούν να μας οδηγήσουν σε μία αναδημιουργία!



Συνεργασίες

Cedefop (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης)


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Πατσιαλού Κωνσταντίνα

Στόχος δράσης

Η ομάδα των μαθητριών, μέσω της συγκεκριμένης δράσης, καθώς και της αγάπης και αφοσίωσης στο αντικείμενο του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, είναι ικανή: • να συνεργάζεται, • να λειτουργεί με ομαδικό πνεύμα και να προτείνει λύσεις στην επίλυση προβλημάτων, • να επανεκτιμά τον τρόπο διαχείρισης των φυσικών πόρων, • να αξιοποιεί τα κατάλληλα υλικά προωθώντας την ανακύκλωση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, • να εκφράζεται δημιουργικά, • να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος, • να προωθήσει την Επαγγελματική Εκπαίδευση, • να προβάλλει την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Χρόνος δράσης

Δεκέμβριος 2021 - Μάϊος 2022 (Υλοποίηση-Βράβευση) και Οκτώβριος 2022 - Μάϊος 2023 (Μετακίνηση-Παρουσίαση)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας