menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ "SAINT-PAUL"

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

"Του νεκρού αδελφου"-η διδασκαλία της παραλογής με τη μέθοδο της ανεστραμμένης τάξης

"Του νεκρού αδελφου"-η διδασκαλία της παραλογής με τη μέθοδο της ανεστραμμένης τάξης
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Μέθοδος: ομαδοσυνεργατική αλληλεπίδραση /μοντέλο της ανεστραμμένης τάξης

Στρατηγικές/εργαλεία:διερευνητική-ανακαλυπτική μάθηση + ομαδοσυνεργατική διεργασία της μάθησης.

Σκεπτικό σεναρίου  -επιστημονικό /γνωστικό περιεχόμενο

Οι γνώσεις των μαθητών γύρω από τα Δημοτικά τραγούδια και δη αναφορικά με τις παραλογές είναι ελάχιστες. Πρόκειται για είδος που ανάγεται χρονικά στον 9ο αι μ.χ., στη Μικρασία, χωροχρόνο στον οποίο γεννήθηκαν και τα ακριτικά τραγούδια. Επιπλέον είναι απόλυτα εξοικειωμένα τα παιδιά με την μετωπική δασκαλοκεντρική διδασκαλία, οπότε το νέο μοντέλο (η ανεστραμμένη τάξη) είναι κάτι ανοίκειο και ως εκ τούτου ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα, επιλέγεται η δραστηριότητα να εφαρμοστεί σε ένα μάθημα που επιτρέπει μεγάλο βαθμό αυτενέργειας-ελευθερίας στους μαθητές, όπως είναι η Λογοτεχνία.

Προαπαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες

Για την παρούσα δραστηριότητα απαιτείται οι μαθητές να είναι εξοικειωμένοι με τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες Microsoft Teams και Sway και τα προγράμματα του Office 365 και να διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες.

Πιθανές προεκτάσεις Μ-δραστηριότητας

Η παρούσα δραστηριότητα μπορεί να επεκταθεί και με άλλα φύλλα εργασίας, με άλλου τύπου εργασίες (ερμηνευτικές, λεξιλογικές, ηθογραφικές κ.α. ) και να αποτελέσει διδακτικό σενάριο. Το τελικό παραγόμενο αποτέλεσμα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και στο πλαίσιο της ασύγχρονης διδασκαλίας. Οι μαθητές, στη σύγχρονη διδασκαλία, μπορούν την τελική φάση του μοντέλου διδασκαλίας (αναστοχασμός)να την παρουσιάσουν δια ζώσης ή να βιντεοσκοπήσουν την αντίστοιχη φάση και να τη συμπληρώσουν στο συνολικό ομαδικό έργο παρουσίασης με το πρόγραμμα Sway.

Τελικό παραγόμενο

https://sway.office.com/Mmp7wWxB7roNIHUc?ref=Link


Στόχος δράσης

Αναμένεται οι μαθητές: • Να κατανοήσουν τους διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης (κριτική ανάλυση, συσχέτιση με εικαστικό έργο, αναπλαισίωση και δημιουργική γραφή) σε ένα λογοτεχνικό κείμενο. • Να συγκρίνουν/συσχετίσουν την παραλογή με άλλες παραλλαγές του ίδιου έργου και να αντιληφθούν τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στους όρους δημοτικό τραγούδι-παραλογή-παραλλαγή. • Να συνθέσουν τη δική τους ποιητική αφήγηση εξοικειούμενοι με διαφορετικά είδη γραφής από τον πεζό λόγο • Να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες του ψηφιακού εργαλείου Microsoft sway τόσο ως πεδίου ανάρτησης έτοιμης εργασίας προς ενημέρωση όλων, όσο και ως πλατφόρμας σύγχρονης και ασύγχρονης ερευνητικής συνεργασίας. • Να πειραματιστούν με άλλους κειμενικούς τύπους (ημερολόγιο) • Να παρουσιάσουν τις εργασίες, τους αφού τις εντάξουν στην τελική παρουσίαση της τάξης που πραγματοποιείται με το πρόγραμμα παρουσίασης Microsoft sway https://sway.office.com/Mmp7wWxB7roNIHUc, συμβάλλοντας από τη δική τους μεριά στη συνολική εργασία της τάξης. • Να καλλιεργήσουν θετική στάση απέναντι στην ομαδική εργασία και να αντιληφθούν τη διαφορά της ατομικής προεργασίας και της ομαδικής παρουσίασης μιας εργασίας. • Να ενθαρρυνθούν να παράγουν δημιουργικες εργασίες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας