menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

"Τίποτα δεν πετώ, αν πρώτα δεν σκεφτώ" Υπεύθυνη νηπιαγωγός:Ελένη Πλιάσα

"Τίποτα δεν πετώ, αν πρώτα δεν σκεφτώ"    Υπεύθυνη νηπιαγωγός:Ελένη Πλιάσα
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Τα παιδιά του Τμήματος 1 από το 1ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας την τρέχουσα σχολική χρονιά ασχολήθηκαν με το θέμα «Τίποτα δεν πετώ, αν πρώτα δεν σκεφτώ». Μέσα από την ενασχόληση με το θέμα, τα παιδιά και έγιναν ικανά να αναπτύσσουν στρατηγικές μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης απορριμμάτων. Αναλυτικότερα, ακολουθούν περιληπτικά οι δράσεις:

 • Διερεύνηση του θέματος. Παρατήρηση των κάδων απορριμμάτων στη γειτονιά που έχει ξεχειλίσει από σκουπίδια, τα παιδιά προβληματίστηκαν για την ποσότητα των σκουπιδιών και τη σπατάλη των πόρων.
 • Κατασκευή αρχικού νοητικού χάρτη με τις αρχικές ιδέες των παιδιών με ιδεοθύελλα. Οι μαθητές/τριες συστήνονται με το θέμα δημιούργησαν το συμβόλαιο δράσης της ομάδας διερεύνησης και έδωσαν ένα όνομα στην ομάδα τους. Δημιουργήθηκε έτσι ένα κλίμα συνεργασίας και μάθησης.
 • Επίσκεψη από ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση προϊόντων. Ομαδική εργασία.
 • Κατασκευή πίνακα στον οποίο τα παιδιά σημείωσαν για μια βδομάδα τι είδους σκουπίδια πετούν στο σπίτι και στο σχολείο. Σύγκριναν, ομαδοποίησαν και πρότειναν τρόπους μείωσης των σκουπιδιών (π.χ. δεν πετάμε φαγητό, χρήση υφασμάτινης τσάντας, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών κτλ.). Εφάρμοσαν τις προτάσεις τους και σημείωσαν τα αποτελέσματα για μια εβδομάδα σε νέο πίνακα. Σύγκριναν τους δύο πίνακες και έκαναν νέες προτάσεις.
 • Συζήτηση στην ολομέλεια σχετικά με τα απορρίμματα. Το συμβούλιο της τάξης έδωσε το ψήφισμα των παιδιών για την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στο νηπιαγωγείο. Συνεργασία με τη Followgreen για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και τοποθέτηση κάδων αφής στο χώρο του νηπιαγωγείου για την ανακύκλωση μπαταριών.
 • Συμμετοχή των παιδιών στη δράση «Ταπερίστας». Εισαγωγή στο θέμα της Δράσης που αφορούσε το σχολικό γεύμα των μαθητών (δεκατιανό), τον τρόπο προμήθειάς του, το σκεύος ή τη συσκευασία μεταφοράς του, την ποσότητα, ποιότητα και τη γεωγραφική εγγύτητα των υλικών, την επιλογή των κατάλληλων τροφίμων για τις ενεργειακές ανάγκες και την υγεία των μαθητών, τη ρύθμιση της ποσότητας τροφής, ώστε να μην παράγονται οργανικά απορρίμματα αλλά και να μην υπάρχει σπατάλη τροφής.
 • Διερευνητικό ερωτηματολόγιο στους γονείς και συμπλήρωση πινάκων σχετικά με το δεκατιανό γεύμα, από που το προμηθεύονται, τις συσκευασίες, τα σκεύη μεταφοράς κλπ.
 • Στη Φάση της Εφαρμογής της δράσης «Ταπερίστας», οι μαθητές κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν, σε καθημερινή βάση, για τη μεταφορά του σχολικού τους γεύματος δοχείο πολλών χρήσεων. Το σκεύος μεταφοράς του φαγητού έπρεπε να είναι κατάλληλο για την ασφαλή φύλαξη των γευμάτων και την υγεία τους.
 • Στην τελευταία Φάση της Δράσης κατέγραψαν εκ νέου τις καθημερινές τους συνήθειες για το σχολικό γεύμα, χρησιμοποιώντας τους πίνακες της Διερευνητικής Φάσης. Η νέα καταγραφή έγινε και πάλι για μία εβδομάδα.
 • Συγκρίναν τα δεδομένα της καταγραφής πριν και μετά την εφαρμογή της καλής πρακτικής και έβγαλαν ατομικά και ομαδικά συμπεράσματα.
 • Προέτρεψαν τους μαθητές του σχολείου τους να εφαρμόσουν την πρακτική “Ταπερίστας”, καθώς και τα μέλη του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους να υιοθετήσουν την πρακτική “Ταπερίστας” και να συνεχίζουν και οι ίδιοι την πρακτική κάνοντάς την τρόπο ζωής.
 • Πραγματοποιήθηκε συνέλευση τάξης για την οργάνωση συστήματος ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων στο σχολείο.
 • Τα παιδιά παρακολούθησαν βίντεο με κύριο στόχο την πρόκληση γνωστικών και συναισθηματικών αντιδράσεων σχετικά με τις θετικές συμπεριφορές που παρουσιάζονται και να τις υιοθετήσουν.
 • Ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια και επέκταση του εννοιολογικού χάρτη, σε σχέση με τα απορρίμματα και την ορθολογική διαχείριση τους.
 • Οι μαθητές/τριες σε ομάδες επέλεξαν ένα αντικείμενο μέσα στην αίθουσα. Οι μαθητές/τριες κάναν υποθέσεις αναφορικά με πιθανές εκδοχές διαχείρισης των αντικειμένων (απόρριψη, ανακύκλωση). Έγινε καταγραφή των ιδεών των παιδιών και προτάθηκε η δημιουργία μιας μικρής εταιρίας σχεδιασμού τρόπων επαναχρησιμοποίησης υλικών. Στόχος της επιχείρησης ήταν να προτείνει ιδέες επαναχρησιμοποίησης  αντικειμένων.
 • Κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών με ανακυκλώσιμα υλικά στο πρόγραμμα etwinning με θέμα Zero Waste Xmas Ornaments και σε συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού και της Ελλάδας και ειδικά σχολεία της Ελλάδας
 • Παράσταση κουκλοθεάτρου με κούκλες ντενεκεδάκια που κατασκεύσαν τα παιδιά και από άλλα υλικά ανακύκλωσης.
 • Κατασκευές με διάφορα υλικά ανακύκλωσης πυραύλων με τη συνδρομή των γονέων στη διάρκεια της ενασχόλησης της τάξης με το πλανητικό μας σύστημα.
 • Συζήτηση στην ολομέλεια και δημιουργία του τελικού εννοιολογικού χάρτη με ιδεοθύελλα.
 • Τα παιδιά συναποφασίσαν τη συμμετοχή τους στη Μεγαλύτερη Ταυτόχρονη Εθελοντική Δράση της Χώρας την Κυριακή 14 Απριλίου, Let΄s do it Greece. Ανέλαβαν σε συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας τοπική δράση καθαρισμού του πάρκου που γειτνιάζει με το νηπιαγωγείο σε μια προσπάθεια προστασίας του πράσινου και των δασών της πατρίδας μας, με ταυτόχρονες εθελοντικές δράσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Αποτελέσματα / επίδραση

Ευαισθητοποίηση και εμπλοκή των μαθητών/-τριών και όλης της σχολικής κοινότητας ως προς την μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση απορριμμάτων. Δημιουργία συνεργασιών με φορείς, γονείς και σχολεία για την επίτευξη του στόχου.

Διάχυση της γνώσης μέσω αναρτήσεων σε blog.

Συμμετοχή σε εθνικά και διεθνή δίκτυα συνεργασίας.Συνεργασίες

 

 • ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας. Ενημέρωση για τη κομποστοποίηση, τους καφέ κάδους και τα οφέλη της.

 

 • Σχολικό Εθνικό Δίκτυο Δράσης «Ταπερίστας» από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Αρναίας.

 

 • Followgreen Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Συμμετοχή σε πρόγραμμα ανακύκλωσης.

 

 • Let΄s do it Greece, Η Μεγαλύτερη Ταυτόχρονη Εθελοντική Δράση της Χώρας την Κυριακή 14 Απριλίου 2024

 

 • Συμμετοχή σε πρόγραμμα etwinning με θέμα Zero Waste Xmas Ornaments για τη κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών από ανακυκλώσιμα υλικά.

 

 • Κάδοι αφής για την ανακύκλωση μπαταριών.

 

 • Συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ελένη Πλιάσα, Όλγα Τσίκαλα

Στόχος δράσης

Να μελετούν την πόλη ως ένα οικοσύστημα με μεγάλες ανάγκες εισροής ενέργειας και παραγωγής αποβλήτων. Να προβληματίζονται για την τύχη των προϊόντων μετά τη χρήση τους. Να παραθέτουν επιχειρήματα για τις μεθόδους ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων (μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση) και την υγειονομική ταφή. Να αποκτήσουν συμπεριφορές και στρατηγικές ελέγχου της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης αγαθών. Να κατανοήσουν την αξία της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων (ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίηση). Να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη αλλαγής του σχεδιασμού των προϊόντων, με κατασκευή είτε από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, είτε από υλικά που μπορούν να αντέχουν στην επαναχρησιμοποίηση. Να συνειδητοποιήσουν την αξία της συνεργασίας για την επίτευξη των στόχων και τη προστασία του περιβάλλοντος.

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος 2023-Απρίλιος 2024

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας