menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΩΡΕΩΝ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

"ΣτηρίΖΟΥΜΕ Β. Εύβοια" Η χλωρίδα της Β. Εύβοιας"

"ΣτηρίΖΟΥΜΕ Β. Εύβοια" Η χλωρίδα της Β. Εύβοιας"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΩΡΕΩΝ

Το Σχολείο μας είναι 6θέσιο με 80 μαθητές και βρίσκεται στους Ωρεούς, ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, στη Β. Εύβοια. Είναι ένα σχολείο «ανοιχτό» στην κοινωνία, συμμετέχοντας σε δράσεις με τη συνεργασία τοπικών φορέων (Λιμενικό Σταθμό-καθαρισμό ακτών, Ναυτικό Όμιλο-δράσεις στα πλαίσια εορτασμού της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού αθλητισμού, Λαογραφικό Μουσείο-εκπ/κά προγράμματα).Επίσης στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, προσκαλεί εκπροσώπους των φορέων αυτών καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο χώρο του σχολείου(παρουσίαση περιβαλλοντικών ή πολιτιστικών προγραμμάτων, αθλητικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις κ. ά.) Διαθέτει μία όμορφη Αυλή με κατασκευές αλλά και σχολικό κήπο με λαχανικά και λουλούδια καθώς και βραχόκηπο με αρωματικά φυτά. Πολύ συχνά ο χώρος της Αυλής μετατρέπεται σε υπαίθρια τάξη, ξεφεύγοντας από την παραδοσιακή διδασκαλία και εκεί γίνονται παρασκευές όπως σαπουνιού, κηραλοιφών, ποτών με αρωματικά φυτά, στα πλαίσια περιβαλλοντικών προγραμμάτων. Μάλιστα όλα αυτά παίρνουν τη μορφή σεμιναρίων, αφού προσκαλείται να τα παρακολουθήσει όλη η Σχολική κοινότητα, αλλά και γονείς. Το σχολείο μας, προσπαθεί με τις παραπάνω δράσεις να εφαρμόσει τη βιωματική μάθηση αλλά και την διαφοροποιημένη διδασκαλία. Εφαρμόζει επίσης προγράμματα «συνεκπαίδευσης» με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Ν. Πύργου, καθώς και το ΕΕΕΕΚ Καμαρίων.(Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης). Υλοποιούνται δράσεις ανακύκλωσης χαρτιού σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, γίνεται ανακύκλωση τηγανέλαιων καθώς και μπαταριών. Πέρυσι βραβευτήκαμε δύο φορές: Από τα Education Awards of Leaders 2018, στην κατηγορία «Καινοτομία στη Διδασκαλία»-διάκριση του περιβαλλοντικού προγράμματος: «Η Αυλή των Χρωμάτων και των Αρωμάτων» με το βραβείο «BRONZE» Συμμετοχή στο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικού Σεναρίου «Σχολικοί κήποι και παρτέρια: Παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων» στο πλαίσιο του έργου Η2020: «Open Schools for Open Societies-OSOS. Ανάδειξη στα 10 καλύτερα πανελληνίως-Συμμετοχή στο «θερινό Σχολείο» της Συντονίστριας, Τσελίκα Χριστούλας, στο Ρέθυμνο από 22 έως 27 Ιουνίου.» ΕΞΕ - ΚΠ - 103205 - 2018 -ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΚΠ_ΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ.pdf Στα πλαίσια υλοποίησης προγραμμάτων δημιουργούμε αφίσα σχετική με το πρόγραμμα καθώς και βιβλίο με τις δράσεις . Οι εκπ/κοί του Σχολείου μας, επιδεικνύουν ζήλο για τον πρόοδο των μαθητών μας, τόσο στον γνωστικό τομέα όσο και σε θέματα συμπεριφοράς.


Διευθυντής Σχολείου

Τσελίκα Χριστούλα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Μέσα από συνεργατικές διαδικασίες και δράσεις οι μαθητές μαθαίνουν τα αγριολούλουδα που φύονται στη Β.Εύβοια.Ψάχνουν την ονομασία τους και εκφράζονται εικαστικά,ζωγραφίζοντάς τα και δημιουργείται η συνεργατική αφίσα.Επίσης με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν,δημιουργείται ψηφιακό παιχνίδι (https://learningapps.org/view24236929)καθώς και Οδηγός (https://www.storyjumper.com/book/read/128519472)που λειτουργεί βοηθητικά για το παιχνίδι.Eπίσης οι μαθητές αποξηραίνουν αγριολούλουδα, προκειμένου να φτιάξουν πίνακα (ομαδική εργασία), με αυτά.

Οι μαθητές μαθαίνουν τις ιδιότητες αρκετών βοτάνων και αρωματικών φυτών,δουλεύοντας ομαδοσυνεργατικά και διαχέοντας τις πληροφορίες τους οι μαθητές του ενός σχολείου με το άλλο.Φτιάχνουν κεραλοιφή με λάδι καλέντουλας καθώς και κεραλοιφή με βαλσαμόλαδο.

Επίσης παρασκευάζουν και σαπούνι με ελαιόλαδο και εκχύλισμα χαμομηλιού.

Ο σύνδεσμος του βίντεο που δείχνειτις παρασκευές αυτές:

https://youtu.be/UxZyL80zXIM

 

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές έμαθαν μέσω της διάχυσης των πληροφοριών και της αλληλεπίδρασης.Γνώρισαν το φυσικό πλούτο της Β.Εύβοιας.Μετείχαν με πολλή χαρά στις βιωματικές δράσεις  και εκφράστηκαν εικαστικά αναμοχλεύοντας ιδιαίτερες κλίσεις και ταλέντα.Συνεργασίες

Συνεργασία του Δημ.Σχ. Ωρεών με το 39ο Δημ.Σχ.Περιστερίου


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Τσελίκα Χριστούλα, Γεωργαντή Ελευθερία

Στόχος δράσης

Να έρθουν σε επαφή με τη χλωρίδα της Β.Εύβοιας και συγκεκριμένα:1.Τα αγριολούλουδα του τόπου μας.2.Βότανα και Αρωματική φυτά.3.Δέντρα του δάσους

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος έως Μάιος του 2022

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας