menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1ο Νηπιαγωγειο Γρεβενων

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

"ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ...ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ"

"ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ...ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το φαινόμενο της εκφοβιστικής συμπεριφοράς στο σχολείο χαρακτηρίζεται ως διεθνές και διαχρονικό. Τα περιστατικά της εκφοβιστικής συμπεριφοράς καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των σχολικών διαταραχών. Χαρακτηριστικός είναι ο ορισμός για το φαινόμενο της εκφοβιστικής συμπεριφοράς στο σχολείο: «Ο σχολικός εκφοβισμός είναι μια μορφή επιθετικής συμπεριφοράς κατά κανόνα εσκεμμένη και επιζήμια συχνά είναι επίμονη- κάποιες φορές συνεχιζόμενη επί  εβδομάδες , μήνες ή ακόμη και έτη.» Στην προσχολική ηλικία παρατηρούνται εκφοβιστικές συμπεριφορές όπως να κοροϊδεύει το ένα παιδί το άλλο, να γελάει ο ένας με κάποιες συμπεριφορές του άλλου, να του λέει πως δεν τον έχει φίλο, πως δε θα παίξει μαζί του κανένας,  να χτυπιούνται και άλλα. Επομένως, βασικό μέλημα του Νηπιαγωγείου θα πρέπει να είναι η εξάλειψη της βίας εντός και εκτός του σχολικού χώρου και η καλλιέργεια της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των μαθητών.

Για την καλύτερη κατανόηση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού υλοποιήσαμε μια σειρά από δραστηριότητες με παιγνιώδη χαρακτήρα με σκοπό να αντιληφθούν τα παιδιά την έννοια του σχολικού εκφοβισμού, τις αιτίες και τις συνέπειές αυτού καθώς και πως μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό. Στόχος των δραστηριοτήτων αυτών ήταν η συνεργασία, η αλληλεπίδραση και ο σεβασμός μεταξύ όλων των παιδιών.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως συμμετείχαμε και στη σχολική δράση “ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ” που υλοποιείται από το Χαμόγελο του Παιδιού και το Yousmile. Με βασικό σύνθημα το «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ» τα παιδιά συμμετέχουν και δημιουργούν το δικό τους μήνυμα ενάντια στο Bullying.

Το 1ο Νηπιαγωγείο είναι ένα διθέσιο νηπιαγωγείο στο κέντρο της πόλης στο οποίο φοιτούν 37 μαθητές. Στο σχολείο λειτουργούν δύο υποχρεωτικά τμήματα , δύο ολοήμερα και για πρώτη φορά  λειτουργεί και τμήμα αναβαθμισμένου ολοήμερου με τα παιδιά του οποίου συμμετέχουμε στο διαγωνισμό.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός προγράμματος για το σχολικό εκφοβισμό στο αναβαθμισμένο ολοήμερο : Μπαλντούμη Γεωργία


Στόχος δράσης

Στόχος του προγράμματος η προληψη και η αντιμετωπιση του σχολικού εκφοβισμού από την πρώτη βαθμίδα εκπαίδευσης την προσχολική εκπαίδευση. Επίσης, βασικός στόχος είναι η καλλιεργεια συνεργασίας, η αλληλεπιδραση μεταξύ των μαθητών, η αλληλεγγυη , η αποδοχή και ο σεβασμός της διαφορετικότητας καθώς και η αντιληψη της ενσυναίσθησης. Βασικός μας στόχος ως σχολείο είναι η προαγωγή της μάθησης αλλα και η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών καταδικάζοντας κάθε μορφή βίας και σχολικού εκφοβισμού.Το νηπιαγωγείο ως πρώτη βαθμίδα μάθησης θα πρέπει να επιδιώκει έναν κόσμο με βασικά στοιχεία την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας