menu

Σύνδεση | Εγγραφή

18ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

"Όταν ένας γάτος συνάντησε ένα πουλί... μια ιστορία γεννήθηκε αλλιώς..."

"Όταν ένας γάτος συνάντησε ένα πουλί... μια ιστορία γεννήθηκε αλλιώς..."
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Τα παιδιά των Πρωινών Τμημάτων 2 & 4 του 10ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων-αφού άκουσαν την αφήγηση του έργου του Luis Sepulveda "Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει" (εκδ. opera)- επέλεξαν στιγμιότυπα της ιστορίας και τα αποτύπωσαν στο χαρτί.

Κατόπιν, έστειλαν στα παιδιά του Α1 του 3ου Δημοτικού Σχολείου τα έργα τους, τα οποία έκαναν υποθέσεις για την πλοκή , συνέθεσαν και έγραψαν τη δική τους ιστορία. 

Το κείμενο που συνόδευε τις εικόνες επιστράφηκε στα παιδιά του Νηπιαγωγείου, εντόπισαν τα κοινά και μη στοιχεία μεταξύ της ιστορίας που είχαν διαβάσει και αυτής που προέκυψε και προσκάλεσαν το Α1 για να παρακολουθήσουν την προβολή της ιστορίας ενώ τα παιδιά της Α τάξης διάβαζαν το κείμενο. (video 3)

Παράλληλα, τα παιδιά των Πρωινών Τμημάτων 1 & 3 διάβασαν το παραμύθι του Κώστα Μάγου "Ο Ονειροταχυδρόμος" (εκδ. Πατάκη), ζωγράφισαν 9 σκηνές και έστειλαν τα έργα τους στα παιδιά του Α2 του 3ου Δημοτικού Σχολείου, τα οποία έβαλαν το κείμενο. 

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά:

- επικοινώνησαν και συνεργάστηκαν με περυσινούς συμμαθητές τους, που πλέον φοιτούν στο δημοτικό

- προβληματίστηκαν για θέματα που αφορούν στη μόλυνση του νερού και κατ' επέκταση στο πώς αυτή επιδρά στη ζωή στη θάλασσα και στην στεριά.(1η ιστορία)

- ευαισθητοποιήθηκαν αναφορικά με την αποδοχή του διαφορετικού (1η & 2η ιστορία)

- ευαισθητοποιήθηκαν αναφορικά με τις αξίες της ζωής - σύνεση, εμπιστοσύνη, συμπόνοια, γενναιοδωρία, φιλία και ειρήνη (2η ιστορία)

- άντλησαν  ευχαρίστηση/ικανοποίηση από τη συμμετοχή στη Δράση

- δημιούργησαν δύο βιβλία https://www.storyjumper.com/book/read/153650671  

                                    ("Όταν ένας γάτος συνάντησε ένα πουλί...")

 https://www.storyjumper.com/book/read/154714061/untitled#

"Μια ιστορία που γεννήθηκε αλλιώς..."



Συνεργασίες

Στα πλαίσια ενίσχυσης της εξωστρέφειας της σχολικής μονάδας (10ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων - Μαρούτσειο) διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο σταθερής επικοινωνίας μεταξύ των μελών του σχολείου και του όμορου δημοτικού σχολείου και πιο συγκεκριμένα της Α τάξης. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς προχώρησαν σε μία σειρά συνεργατικών δράσεων/δραστηριοτήτων, μία εκ των οποίων αποτέλεσε η δημιουργία ενός βιβλίου. Στη συγκεκριμένη δράση, συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί των Πρωινών Τμημάτων 2 & 4 του 10ου  Νηπιαγωγείου με τη δασκάλα του Α1 του 3ου Δημοτικού Σχολείου και οι εκπαιδευτικοί των Πρωινών Τμημάτων 1 & 3 με τη δασκάλα του Α2. Φυσικά οι πρωταγωνιστές ήταν τα παιδιά των αντίστοιχων τμημάτων. 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΓΚΟΓΚΟΥ ΑΡΙΣΤΟΥΛΑ, ΚΟΝΤΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ, ΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΤΖΙΑΛΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΤΡΑΓΟΥΔΑΡΑ ΚΑΛΛΙΤΣΑ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΩΤΑ

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Στόχος δράσης

Η διδασκαλία/μάθηση, η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών/-τριών και η διαμόρφωση ενεργών πολιτών αποτελούν τα βασικά ζητούμενα του ρόλου και της αποστολής του σχολείου. Καθώς το σημερινό σχολείο έρχεται συχνά αντιμέτωπο με ποικίλες προκλήσεις και προβλήματα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών προϋποθέτει την ύπαρξη ευρύτερων συνεργασιών και την ανάληψη συλλογικών δράσεων. Ιδιαίτερα οι όμορες σχολικές μονάδες, οι οποίες έχουν συνήθως κοινές ανησυχίες το, αντιμετωπίζουν κοινές δυσκολίες και ταυτόχρονα το μαθητικό δυναμικό τους εμφανίζει παρόμοια κοινωνικοοικονομικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, μπορούν να συνεργαστούν σε επίπεδο δικτύου για την καλύτερη επίλυση πιο γενικευμένων προβλημάτων. Η Δράση συνεπώς στοχεύει: • στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της σχολικής μονάδας με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου σταθερής επικοινωνίας μεταξύ των μελών της σχολικής μας μονάδας (10ο ΝΓ) και της όμορης (3ο Δ. Σχ.) • στην εμπλοκή των μαθητών/-τριών του ΝΓ σε δράσεις/δραστηριότητες, στις οποίες θα συμμετέχουν οι περυσινοί συμμαθητές τους που τώρα φοιτούν στην Α' Δημοτικού, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι αναγκαίες για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους κοινωνικές δεξιότητες (συνεργασία, ομαδικότητα, ενεργητική ακρόαση κ.ά.). , • στην υλοποίηση κοινών δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης των μαθητών για ένα θέμα που θα αφορά στην αποδοχή του άλλου/διαφορετικού/παράξενου/καινούριου και στην ευαισθητοποίησή τους σε σχέση με θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, τη μόλυνση, τη ζωή σε στεριά & θάλασσα και αξίες της ζωής - σύνεση, εμπιστοσύνη, συμπόνοια, γενναιοδωρία, φιλία και ειρήνη.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Απευθύνεται στους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου

Χρόνος δράσης

Φεβρουάριος - Απρίλιος 2023

Τόπος Δράσης

10ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων & 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 3

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας