menu

Σύνδεση | Εγγραφή

5o Δημοτικό Σχολείο Βέροιας

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

"Ονειρεύομαι με τα μάτια ανοιχτά" - Ένα βίντεο/animation για την κλεμμένη Καρυάτιδα

"Ονειρεύομαι με τα μάτια ανοιχτά" - Ένα βίντεο/animation για την κλεμμένη Καρυάτιδα
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, οι μαθητές της Γ’ τάξης (Τμήματα Γ2 & Γ3) ενεπλάκησαν στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης στο σχολικό πρόγραμμα με τίτλο:

“ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ: ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ”

Το πρόγραμμα εντάχθηκε στη θεματολογία: Ιστορία, Αρχαιότητα, Τέχνες.

Με την υλοποίηση μιας σειράς δραστηριοτήτων οι μαθητές γνώρισαν  τον Παρθενώνα πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και απέκτησαν γνώσεις σχετικά με την ακμή του 5ου π.Χ. αιώνα στην Αθήνα, την οποία συσχέτισαν με την κατασκευή αυτού του μνημείου παγκόσμιας φήμης. Γνώρισαν ακόμη το Ερέχθειο με τις Καρυάτιδες, ενώ ανακαλύπτοντας την ιστορία των προαναφερθέντων μνημείων, κατανόησαν και αιτιολόγησαν την αξίωση επαναπατρισμού των “ελγίνειων μαρμάρων” και ειδικότερα της κλεμμένης Καρυάτιδας από τη Βρετανία στην Ελλάδα.

1801-2021. Αν και έχουν περάσει 200 χρόνια από την εποχή που ο Βρετανός λόρδος Έλγιν απέσπασε κομμάτια από τα μνημεία της Ακρόπολης, τα οποία φυλάσσονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο, τίποτα δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ως προς την επιστροφή τους στην Ελλάδα, παρόλες τις επίμονες προσπάθειες της χώρας μας όλα αυτά τα χρόνια. Παγκοσμίως, κινήματα και οργανώσεις τάσσονται υπέρ αυτής της επιστροφής. Επανειλημμένως, ψηφοφορίες σε διεθνές επίπεδο επιχειρούν να αλλάξουν τη στάση της Μεγάλης Βρετανίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα, υπάρχουν και προσπάθειες μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων ανθρώπων που παλεύουν για τον ίδιο σκοπό.

Σε αυτόν τον κοινό αγώνα εντάσσεται και η προσπάθεια των μικρών μαθητών της Γ’ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας. Οι μαθητές ενώνουν τη φωνή τους για να γνωστοποιήσουν στη σχολική και ευρύτερη κοινωνία την ιστορία της κλεμμένης Καρυάτιδας, η οποία αποσπάστηκε από τον λόρδο Έλγιν και σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, περιμένοντας την επιστροφή της στον “γαλάζιο αττικό ουρανό”.

Αξιοποιώντας το μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης, οι μαθητές οδηγήθηκαν στη δημιουργία ενός σύντομου βίντεο-animation, με το οποίο γνωστοποιούν με εύληπτο τρόπο την ιστορία της κλεμμένης κόρης του Φειδία. Η μικρή ταινία ήταν ένα από τα στάδια εργασίας του προγράμματος “ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ: ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.

Με την έναρξη του προγράμματος, οι μαθητές αρχικά συσχέτισαν την κατασκευή του Παρθενώνα με τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής (μάχη στις Πλαταιές το 479 π.Χ., νίκη Ελλήνων κατά Περσών, η Αθήνα και η δημοκρατία του Περικλή, η αρχιτεκτονική ακμή στην Ακρόπολη, δεινά και καταστροφές). Ταυτόχρονα, κατανόησαν ότι πρόκειται για ένα ανεπανάληπτο αριστούργημα παγκόσμιας φήμης, που ελκύει κάθε χρόνο αναρίθμητους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, που το επισκέπτονται τρέφοντας απέραντο θαυμασμό για την επιβλητική του ύπαρξη.

Για την εισαγωγή των μαθητών στο πρόγραμμα αξιοποιήθηκε το εκπαιδευτικό σενάριο με τίτλο “Παρθενώνας, ο ναός της Αθηνάς” της πλατφόρμα Αίσωπος.

Συμπληρωματικά, εκπονήθηκαν από την εκπαιδευτικό στην πλατφόρμα e-me και ολοκληρώθηκαν στην τάξη από τους μαθητές οι παρακάτω ψηφιακές δραστηριότητες για την καλύτερη κατανόηση και εμπέδωση των ιστορικών στοιχείων:

 

Στη συνέχεια, οι μαθητές γνώρισαν έναν ακόμη ναό της Ακρόπολης, το Ερέχθειο, και τις έξι Καρυάτιδες που σηκώνουν την οροφή του. Αρχικά, παρακολούθησαν στο youtube το βίντεο με τίτλο CARYATIDS OF GREECE. Το σύντομο βίντεο τους έδωσε την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία του ναού και των έξι γυναικείων αγαλμάτων που κρατούν τη στέγη του. Ένα ακόμη βίντεο στο youtube με τίτλο “Colors of Ancient Europe – Caryatid from the Erechtheion in Athens” έδωσε το έναυσμα στους μαθητές να φανταστούν τις Καρυάτιδες με χρώματα. Η καλύτερη αφομοίωση της ιστορίας που σχετίζεται με το Ερέχθειο επιτεύχθηκε με την ψηφιακή δραστηριότητα Σωστού/Λάθους “Ερέχθειο-Καρυάτιδες” στην πλατφόρμα e-me, η οποία αναπτύχθηκε από την εκπαιδευτικό.

Συμπληρωματικά, οι μαθητές εμβάθυναν τις γνώσεις τους γύρω από το θέμα μέσα από τους  παρακάτω οπτικοακουστικούς πόρους:

Οι μαθητές του 5ου ΔΣ Βέροιας ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την ιστορία της έκτης Καρυάτιδας. Έτσι, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού, αναπτύχθηκε ένα σύντομο σενάριο αφήγησης, το οποίο ψηφιοποιήθηκε μέσω ηχογράφησης στη συνέχεια, δίνοντας φωνή στους σχεδιασμένους χαρακτήρες μιας μικρής οπτικοακουστικής δημιουργίας με θέμα την αρπαγή της έκτης Καρυάτιδας από τον λόρδο Έλγιν και τη μεταφορά της στην Αγγλία. Η δημιουργία εμπλουτίστηκε επίσης και με χρωματισμένες από τους μαθητές εκδοχές των σχεδίων.

Με την ταινία-animation, η οποία έχει τίτλο “Ονειρεύομαι με τα μάτια ανοιχτά”, οι μαθητές δείχνουν τη δική τους ευαισθησία στο θέμα και δίνουν ένα μήνυμα-παράκληση, ώστε η προσπάθεια για την επιστροφή της έκτης κόρης κοντά στις πέντε αδελφές της, οι οποίες βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης της Αθήνας, να μην πάψει ποτέ, αλλά να συνεχίσει μέχρι να επιτευχθεί ο σκοπός της επιστροφής στην Ελλάδα.

Για την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας, η ταινία αναρτήθηκε:

 

Ακόμη, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα “Bring them Back”, η οποία αποτελεί μια παγκόσμια εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση του μνημείου.

Παράλληλα, δημοσιεύτηκε σε διαδικτυακούς ιστότοπους ενημέρωσης και πληροφόρησης όπως:

Επίσης, στάλθηκε στους ακόλουθους φορείς:

Τέλος, η ταινία συμμετέχει στον Διαδικτυακό Παιδικό Διαγωνισμό Ταινίας Μικρού Μήκους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (εκτός συναγωνισμού) με τίτλο “Ονειρεύομαι με τα μάτια ανοιχτά”.

Η προσπάθεια γνωστοποίησης της δράσης στο ευρύτερο κοινό επιχειρήθηκε επίσης μέσω συνέντευξης που δόθηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή Αρχείον Πολιτισμού - τη φωνή της Κρτήτης στην Αθήνα, του κ. Γιώργου Λεκάκη, διαθέσιμη στο youtube

 

BRAVO SCHOOLS 2021

Στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS 2021, η μαθητική δημιουρία έχει συνδεθεί με τον 11ο από τους 17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ: ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, και ειδικότερα με το 11.4: Ενίσχυση των προσπαθειών για την προστασία και τη διαφύλαξη της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.


Στόχος δράσης

Με την ταινία-animation για την κλεμμένη Καρυάτιδα οι μαθητές δείχνουν τη δική τους ευαισθησία στο θέμα και δίνουν ένα μήνυμα-παράκληση, ώστε η προσπάθεια για την επιστροφή της έκτης κόρης του Φειδία κοντά στις πέντε αδελφές της, οι οποίες βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης της Αθήνας, να μην πάψει ποτέ, αλλά να συνεχίσει μέχρι να επιτευχθεί ο σκοπός της επιστροφής στην Ελλάδα.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας