menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Νηπιαγωγείο Παραλίας Ιρίων

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

"Όλοι μαζί... Για ένα Βιώσιμο Ευ Ζην"

"Όλοι μαζί... Για ένα Βιώσιμο Ευ Ζην"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Νηπιαγωγείο Παραλίας Ιρίων

Μία μικρή Σχολική Μονάδα στην Παραλία Ιρίων Αργολίδας, που προσπαθεί παρά τις όποιες δυσκολίες, να προάγει δράσεις με έμφαση στην επικοινωνία και τη συνεργασία, την ανακάλυψη του εαυτού και του κόσμου, τη δημιουργικότητα και την έκφραση, τη χαρά και την τόνωση της αυτοεικόνας, τη σύνδεση ατομικής και ομαδικής δράσης, ατομικής και συλλογικής ευθύνης, προσωπικής και συλλογικής ευτυχίας.


Διευθυντής Σχολείου

Σοφία Μιχαλοπούλου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Ο 1ος και 2ος θεματικός κύκλος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων (Ευ Ζην και Φροντίζω το Περιβάλλον), το Πρόγραμμα Σχολικής Δραστηριότητας για το τρέχον σχολικό έτος και το εθνικό Σχολικό Δίκτυο "Ταπερίστας 2022-2023" συνδέθηκαν με τον 12ο Βιώσιμο Στόχο Ανάπτυξης "Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή". Οι μαθητές /τριες είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε βιωματικές, συνεργατικές και δημιουργικές δράσεις που διατρέχουν εγκάρσια τους στόχους του Αναλυτικού Προγράμματος για το Νηπιαγωγείο μαθαίνοντας για τη φροντίδα του σώματος και της υγείας τους, την υγιεινή διατροφή, τη σύνδεση των διατροφικών επιλογών, της υπεύθυνης κατανάλωσης και των καθημερινών πρακτικών με τη φροντίδα του περιβάλλοντος, τη βιωσιμότητα, την ποιοτική ζωή για όλους. Με τους μαθητές /τριες είδαμε βίντεο, διαβάσαμε παραμύθια, επεξεργαστήκαμε τα πιάτα μας, παίξαμε αξιοποιώντας τεχνικές της Δραματικής Τέχνης, προβληματιστήκαμε αξιοποιώντας τις ρουτίνες σκέψης, εμπλούτισαμε τις αρχικές μας γνώσεις, δημιουργήσαμε κοινά έργα και κατασκευές, μοιραστήκαμε εμπειρίες, ενεργοποιηθήκαμε για το κοινό καλό και κοινοποιήσαμε τις δράσεις μας καλώντας τους γονείς και την ευρύτερη κοινότητα να ευαισθητοποιηθούν εξίσου και να μεταβούν από την αδιαφορία στην υπεύθυνη δράση ως ενεργοί πολίτες.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές/τριες των δύο νηπιαγωγείων ευαισθητοποιήθηκαν κοινωνικά ως μελλοντικοί υπεύθυνοι ενεργοί πολίτες και καλλιέργησαν αξίες, στάσεις και συμπεριφορές προς όφελος της προσωπικής τους υγείας αλλά και το περιβάλλοντος. Οι μαθητές/τριες 1) υιοθέτησαν υγιεινές διατροφικές και άλλες συνήθειες, 2) ευαισθητοποιήθηκαν ως προς το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνουν στον πλανήτη φροντίζοντας πλέον να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιήσιμα σκεύη για το φαγητό (τάπερ) και τα ροφήματά τους (παγουρίνο), 3) έγιναν πλέον υποστηρικτές της ανακύκλωσης και προσπαθούν για τη μείωση των συσκευασιών και προσωπικών τους απορριμμάτων, 4) ανέπτυξαν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, δημιουργικότητας και κριτικής θεώρησης του κόσμου, 5) ένιωσαν χαρά και τόνωσαν την αυτοπεποίθησή τους μέσω της συμμετοχής σε εθνικά δίκτυα σχολικής δράσης. Αναλυτικότερα, στη σελίδα του blog του σχολείου υπάρχουν δημοσιευμένα τα αποτελέσματα του προγράμματος.



Συνεργασίες

Νηπιαγωγείο Παραλίας Ιρίων και Νηπιαγωγείο Λυρκείας συνεργάστηκαν δημιουργικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων. Οι μαθητές των δύο σχολικών μονάδων είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους μέσω της οθόνης του Η/Υ, να συνομιλήσουν, να προβληματιστούν από κοινού, να ανταλλάξουν ιδέες και να εργαστούν για την επίλυση προβλημάτων και την παραγωγή κοινών έργων. Και τα δύο σχολεία εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχολικό Δίκτυο "Ταπερίστας" 2022-2023 πραγματοποιώντας δράσεις για την υγιεινή διατροφή και το ευ ζην αλλά την υιοθέτηση φιλικών για το περιβάλλον συνηθειών, όπως τη χρήση τάπερ για το δεκατιανό γεύμα αντί συσκευασιών μιας χρήσης και τη χρήση παγουρίνου για το νερό αντί πλαστικών μπουκαλιών, την επαναχρησιμοποίηση ειδών και υλικών, την ανακύκλωση. Πραγματοποιήθηκε επίσης και στα δύο Νηπιαγωγεία επίσκεψη από ειδικούς διατροφολόγους και Φροντιστές Αγωγής Υγείας, ενώ το Νηπιαγωγείο Παραλίας Ιρίων έχει ήδη προγραμματισμένη επίσκεψη στις 9 Μαϊου στο ΚΕΠΕΑ Ν. Κίου Αργολίδας με θέμα "Να σου πω ένα μυστικό...την Ανακύκλωση αγαπώ!".


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σοφία Μιχαλοπούλου, Σοφία Δαρειώτη, Δωροθέα Καλοκαιρινού

Στόχος δράσης

Να συνδέσουν τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και απλές καθημερινές συνήθειες με την φροντίδα του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω της μείωσης απορριμμάτων, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης (3R reduce, reuse, recycle)

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος 2022 - Απρίλιος 2023

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας