menu

Σύνδεση | Εγγραφή

5o Νηπιαγωγείο Κομοτηνής

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

"Όλοι μαζί είμαστε πάντα πιο δυνατοί!"

"Όλοι μαζί είμαστε πάντα πιο δυνατοί!"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

5o Νηπιαγωγείο Κομοτηνής

Το 5ο 2/θ ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής βρίσκεται επί της οδού Γ. Ρίτσου 9, αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Βασιλείου Μελά για την προσχολική αγωγή και εγκαινιάστηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1995. Διαθέτει δύο αίθουσες διδασκαλίας κι έναν μεγάλο, όμορφο αύλειο χώρο. Ο Σύλλογος Διδασκόντων οραματίζεται ένα σχολείο: Με ιδανικές υλικές και παιδαγωγικές συνθήκες που θα προάγουν τη μαθησιακή διαδικασία, συνθήκες που αξίζουν όλα τα παιδιά αυτού του τόπου. Όπου μαθητές/τριες, γονείς κι εκπαιδευτικοί θα αποδέχονται τη διαφορετικότητα, καθώς είμαστε όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί και μοναδικοί. Με ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές, με βάση τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά τους. Με πρωταρχικό στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των νηπίων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής που θα αποτελέσουν εφόδια στο μέλλον για μια πετυχημένη, παραγωγική κι ευτυχισμένη ζωή, μέσα από καινοτόμες δράσεις. Ανοιχτό στην κοινωνία μέσα από οργανωμένες δράσεις, σε συνεργασία με διάφορους φορείς της ευρύτερης κοινωνίας.


Διευθυντής Σχολείου

Μαλαματή Πονηρίδου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η κάμπια του Eric Carle, οδηγός μου για να γνωρίσω τα ζωάκια του κόσμο», αποτελεί ένα εθνικό έργο Etwinning στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 11 Νηπιαγωγοί  και  238 μαθητές από 6 Νηπιαγωγεία της Ελλάδος. Απο το 5ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής συμμετείχαν 4 εκπαιδευτικοί και 49 μαθητές. Αξιοποιώντας τα παιδικά βιβλία του Eric Carle, την ιδιαίτερη γραφή του και τις γοητευτικές τεχνικές ζωγραφικής τους εκπαιδευτικοί και μαθητές βίωσαν ένα συναρπαστικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο του Etwinning. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ζωάκια του κόσμου που τόσο αγαπούν και να αναπτύξουν μια σχέση αγάπης με τα βιβλία. Το πρόγραμμα διήρκησε περίπου 7 μήνες από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο και αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία να δραπετεύσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές από την εσωστρέφεια που βιώνουν λόγω των ιδιαίτερων επιδημιολογικών συνθηκών και να συνεργαστούν με άλλα Νηπιαγωγεία σε εθνικό επίπεδο. Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος οι γονείς των μαθητών ενημερωνόταν συχνά μέσω συναντήσεων, ηλεκτρονικών μηνυμάτων, εντύπων και αναρτήσεων στο επίσημο ιστολόγιο του Νηπιαγωγείου με αποτέλεσμα την δημιουργία άψογης συνεργασίας που βοήθησε πολύ στην επίτευξη του προγράμματος. Οργανώθηκαν διαδικτυακές συναντήσεις τόσο μεταξύ των εκπαιδευτικών όσο και μεταξύ των μαθητών με στόχο την καλύτερη συνεργασία και αλληλεπίδραση. Παρήχθησαν ποικίλα έργα όπως: συνεργατικά ψηφιακά παιχνίδια, έντυπα συνεργατικά βιβλία και κατασκευές, αφίσες, ζωγραφιές κ.α Το πρόγραμμα αποτέλεσε μια συναρπαστική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες!


Αποτελέσματα / επίδραση

Μέσα από το ταξίδι τους στον μαγικό κόσμο του Etwinning με οδηγό τους τα βιβλία τουEric Carle τα παιδιά γνώρισαν τα ζώα και συνεργάστηκαν με τους συνομηλίκους της τάξης τους και άλλων Νηπιαγωγείων της χώρας, σε μια δύσκολη περίοδο εσωστρέφειας, λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών. Με οδηγό τα παραμύθια, μέσα από το βιωματικό παιχνίδι και ποικίλες άλλες δραστηριότητες, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή αβίαστα με τα γράμματα και τους αριθμούς. Μέσα από την πλατφόρμα Etwinning, τις διαδικτυακές συναντήσεις και τις συνεργατικές δράσεις και της αξιοποίησης ποικίλων συνεργατικών ψηφιακών εργαλείων, ανέπτυξαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και εξοικειώθηκαν με τις Νέες Τεχνολογίες. Επιπλέον, ανέπτυξαν μια σχέση αγάπης με το βιβλίο με την ελπίδα ότι θα τους συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή. Μέσα από αυτή τη σχέση ανέπτυξαν την κριτική τους ικανότητα και τη φαντασία τους, την συναισθηματική τους νοημοσύνη και τη γραπτή και προφορική τους έκφραση. Επιπρόσθετα, ήρθαν σε επαφή με τις γοητευτικές τεχνικές ζωγραφικής του Eric Carle γεγονός που τους παρακίνησε να πειραματιστούν με διάφορα υλικά και τεχνικές και να εκτιμήσουν την τέχνη και την ομορφιά που υπάρχει γύρω τους στα απλά πράγματα και στη φύση!



Συνεργασίες

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος επιτεύχθηκαν ποικίλες συνεργασίες όπως με:

  • Τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του Νηπιαγωγείου της Αγίας Παρασκευής Θεσσαλονίκης, του 17ου και 23ου νηπιαγωγείο Αλεξανδρούπολης, του 2ου και 3ου Νηπιαγωγείο Φερών Έβρου.
  • Τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου.
  • Τους γονείς των νηπίων.
  • Τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων
  • Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής
  • Την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής
  • Το Eric Carle Museum of Picture Book Art που βρίσκεται στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαλαματή Πονηρίδου, Δέσποινα Γιαπουτζίδου, Ροδόπη Σκαρλατάκη, Ολυμπία Αντωνίου

Στόχος δράσης

Η ανάπτυξη της δεξιότητας της συνεργασίας των νηπίων με συνομηλίκους, σε μια δύσκολη περίοδο εσωστρέφειας, λόγω των ιδιαίτερων επιδημιολογικών συνθηκών. Η ανάπτυξη φιλαναγνωσίας με σκοπό την εξοικείωση των μικρών μαθητών με το βιβλίο και τη σταδιακή εδραίωση μια φιλικής σχέσης με αυτό. Αυτή η σχέση θα βοηθήσει τα νήπια στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής τους σκέψης, στη δραστηριοποίηση της φαντασίας και εφευρετικότητας τους, στον εμπλουτισμό της αισθητικής του καλλιέργειας, στην ανάπτυξη της συναισθηματικής τους νοημοσύνης , στην καλλιέργεια της γλωσσικής τους έκφρασης με έμμεσο και βιωματικό τρόπο και εν κατακλείδι στην ολόπλευρη ανάπτυξη τους. Ο εμπλουτισμός των γνώσεων των νηπίων για τα ζώα και η ανάπτυξη των φιλοζωικών συναισθημάτων τους. Η εξοικείωση τους με τις Νέες Τεχνολογίες κα η ανάπτυξη των ψηφιακών τους δεξιοτήτων. Η επαφή των μαθητών με γράμματα και αριθμούς μέσα από τα παραμύθια και μέσω της συμμετοχής τους σε βιωματικές κι ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Χρόνος δράσης

Το πρόγραμμα διήρκησε περίπου 7 μήνες από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας