menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

"Να σώσουμε τις θάλασσες": εθελοντικός καθαρισμός ακτής

"Να σώσουμε τις θάλασσες": εθελοντικός καθαρισμός ακτής
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το σχολείο μας συμμετείχε εθελοντικά στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2022, το μεγαλύτερο εθελοντικό γεγονός του είδους του στον κόσμο, με πάνω από 15 εκατομμύρια εθελοντές παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, 88 μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου συνέδραμαν στην παραπάνω πρωτοβουλία αναλαμβάνοντας εθελοντικά τον καθαρισμό της ακτής «Μπρεξίζα» στη Νέα Μάκρη, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, την επομένη της Παγκόσμιας Ημέρας Ακτών.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διδακτικών αντικειμένων της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Πριν από τον καθαρισμό της ακτής

Ο καθαρισμός της ακτής σχεδιάστηκε και οργανώθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Αφιερώθηκαν δύο διδακτικές ώρες κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές/μαθήτριες:

  • ενημερώθηκαν και προβληματίστηκαν για το παγκόσμιο πρόβλημα της ρύπανσης των ακτών και θαλασσών και αποφάσισαν να αναλάβουν δράση για να γίνουν μέρος της λύσης του,
  • ενημερώθηκαν για την αποστολή της HELMEPA «Να σώσουμε τις θάλασσες», μελέτησαν το σχετικό υλικό της και συμφώνησαν να συνδράμουν στην εκστρατεία της για τον εθελοντικό καθαρισμό των ακτών της χώρας μας,
  • χωρίστηκαν σε ομάδες, μελέτησαν τα βήματα για τον ασφαλή καθαρισμό της ακτής «Μπρεξίζα» στη Νέα Μάκρη, έκαναν προβλέψεις για τα πολυπληθέστερα απορρίμματα,
  • καταχώρισαν τον καθαρισμό στην ηλεκτρονική φόρμα δήλωσης διοργάνωσης καθαρισμού της HELMEPA.

Η επιλογή της ακτής «Μπρεξίζα» έγινε ύστερα από επικοινωνία του σχολείου με τον δήμο Μαραθώνα.

Πραγματοποίηση καθαρισμού

Οι 88 μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου συνοδεία πέντε εκπαιδευτικών του σχολείου μας πραγματοποίησε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2023 τον καθαρισμό της ακτής «Μπρεξίζα» στη Νέα Μάκρη. Η διαδικασία καθαρισμού διήρκεσε 2 ώρες (09.30-11.30).

Οι μαθητές/μαθήτριες χωρίστηκαν σε ομάδες 5-7 ατόμων και προχώρησαν στον καθαρισμό καταγράφοντας ανά ομάδα στο Ειδικό Δελτίο Καταγραφής Απορριμμάτων της Helmepa το υλικό, την προέλευση και τις ποσότητες των απορριμμάτων που συνέλεγαν.

Κάθε ομάδα είχε προμηθευτεί δύο σακούλες για να διαχωρίζει τα απορρίμματα σε κοινά και ανακυκλώσιμα.

Μετά τον καθαρισμό

  • Συζήτηση στην τάξη για τα αποτελέσματα της δράσης.
  • Καταχώριση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από τις ομάδες κατά τον καθαρισμό στην ηλεκτρονική φόρμα αποτελεσμάτων καθαρισμού της HELMEPA.
  • Αποστολή αναμνηστικών φωτογραφιών και άλλων πληροφοριών για τη δράση μας στη HELMEPA.
  • Δημοσίευση της δράσης στην ιστοσελίδα του σχολείου για να ενημερωθεί το σύνολο της σχολικής κοινότητας και να δώσουν οι μαθητές/μαθήτριες μας ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη προστασίας του πλανήτη μας και ανάληψης αποφασιστικής δράσης για ένα καθαρό, υγιές περιβάλλον.

Αποτελέσματα / επίδραση

  • Οι μαθητές/μαθήτριες ενεπλάκησαν ενεργά σε όλα τα στάδια υλοποίησης της δράσης επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο στην αποστολή που είχαν αναλάβει.
  • Η δράση είχε θετική απήχηση στους κατοίκους της παράκτιας περιοχής της Νέας Μάκρης αλλά και στους λουόμενους, οι οποίοι συνεχάρησαν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους για την πρωτοβουλία τους.
  • Οι μαθητές/μαθήτριες συνειδητοποίησαν ότι η διατήρηση υγιούς και καθαρού φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας.
  • Η δημοσιοποίηση της δράσης μέσω σχετικής ανάρτησης στην ιστοσελίδα του σχολείου συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση του συνόλου της σχολικής κοινότητας (μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών) για το πρόβλημα της ρύπανσης των υδάτων.
  • Τα αποτελέσματα απεστάλησαν στη HELMEPA προκειμένου να συνδράμουμε στην επιστημονική μελέτη του προβλήματος.


Συνεργασίες

  • Συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA).
  • Συνεργασία με τον δήμο Μαραθώνα για την επιλογή της ακτής και για παροχή πληροφοριών για την περιοχή και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αλεξοπούλου Θεοδώρα, Ασπιώτη Βασιλεία

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση της δράσης στην ιστοσελίδα του σχολείου για να ενημερωθεί το σύνολο της σχολικής κοινότητας και να δώσουν οι μαθητές/μαθήτριες μας ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη προστασίας του πλανήτη μας και ανάληψης αποφασιστικής δράσης για ένα καθαρό, υγιές περιβάλλον.


Στόχος δράσης

• Να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές/μαθήτριες την έκταση του προβλήματος της ρύπανσης των ακτών και θαλασσών από κοντά και να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση. • Να αναλάβουν ενεργό ρόλο στις παγκόσμιες προσπάθειες για την επίτευξη του Στόχου 14: «Ζωή κάτω από την επιφάνεια της Θάλασσας», της Agenda 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη. • Να εμπλακούν σε διαδικασίες μέσω των οποίων θα αποκτήσουν γνώσεις, θα καλλιεργήσουν στάσεις και δεξιότητες, έτσι ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες, άνθρωποι με υπευθυνότητα και δημιουργική δράση.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς

Χρόνος δράσης

25 Οκτωβρίου 2022

Τόπος Δράσης

Μπρεξίζα, Νέα Μάκρη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας