menu

Σύνδεση | Εγγραφή

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

"Μικροί" πολίτες με "μεγάλους" πράσινους στόχους!

"Μικροί" πολίτες με "μεγάλους" πράσινους στόχους!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

Το σχολείο μας είναι 12θέσιο, ανήκει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Α΄Αθήνας και βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας. Αριθμεί 245 μαθητές και 25 εκπαιδευτικούς.


Διευθυντής Σχολείου

Ιωάννης Μακρής

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) σε συνεργασία με τις Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, Α΄ και Γ’ Αθήνας, και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης καθώς και με το Ανεξάρτητο Ινστιτούτο για Περιβαλλοντικά Θέματα (UfU) της Γερμανίας, διοργανώνει τριήμερο «Μαθητικό Συνέδριο για τη Μετάβαση σε ένα Κλιματικά ουδέτερο μέλλον» στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, 2023 Ελευσίνα.
Η δράση αυτή αποτελεί το ΜΥΣΤΗΡΙΟ 149 των δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και θα πραγματοποιηθεί 9-11 Μαΐου 2023 στην Ελευσίνα.
Το σχολείο μας είναι ένα από τα 3 δημοτικά σχολεία της Α’ Αθήνας που επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο συνέδριο. Στο Μυστήριο 149 θα πάρουν μέρος οι μαθητές του τμήματος Ε2 και οι εκπαιδευτικοί Μακρής Ιωάννης, Γιαννοπούλου Διονυσία και Σκιαδά Σταυρούλα.
 
Οι μέχρι τώρα δράσεις μας περιλαμβάνουν:
1. Δημιουργία ψηφιακού λεξικού για την Κλιματική αλλαγή:
Περιλαμβάνει βασικούς όρους στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά. Οι εκπαιδευτικοί Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας συνεργάστηκαν με τους μαθητές έτσι ώστε το λεξικό μας να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο και για τα υπόλοιπα σχολεία της δράσης. Οι μαθητές με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Πληροφορικής και με τη χρήση ενός σύγχρονου web 2.0 εργαλείου δημιούργησαν το λεξικό και το κοινοποίησαν και στα υπόλοιπα συμμετέχοντα στο συνέδριο σχολεία. 
Δείτε το λεξικό μας εδώ
 
2. Εργαστήριο Οραματισμού και Οδικού χάρτη εκπαιδευτικών:
Οι εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων της Αττικής, που συμμετέχουν στο συνέδριο, εργάστηκαν βιωματικά σε ομάδες. Σχεδίασαν ένα εννοιολογικό χάρτη με φωτογραφίες για τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και στη συνέχεια δούλεψαν με το μέθοδο word café αποτυπώνοντας τις προτάσεις τους για τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα του σχολείου στα πεδία της ενέργειας, της διατροφής, των απορριμμάτων και των μετακινήσεων. Ακολούθησε ο σχεδιασμός του Οδικού χάρτη της κλιματικής ουδετερότητας του σχολείου (2023-2030) με βάση τις προτάσεις που είχαν διατυπωθεί από το εργαστήριο οραματισμού και επεκτάθηκε η μεθοδολογία του στο επίπεδο της γειτονιάς, της πόλης. Προτεραιοποιήθηκαν με ψηφοφορία οι προτάσεις για άμεση κλιματική δράση.
Ο εκπαιδευτικός Οδηγός που χρησιμοποιήθηκε για το εργαστήριο Οραματισμού αποτελεί προϊόν του έργου «Γεφύρωση της Ευρωπαϊκής και Τοπικής Δράσης για το κλίμα BEACON», χρηματοδοτούμενος από την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το κλίμα EUKI.
 
3. Online BreakingIce συνάντηση:
Διαδικτυακή συνάντηση γνωριμίας μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών από το 10ο Δημ. Σχολείο Ηλιούπολης, το 8ο Δημ. Σχ. Φιλαδέλφειας, το 1ο Δημ. Σχ.Ελευσίνας και το Temple-Grandin School της Γερμανίας. Οι μαθητές παρουσίασαν τους εαυτούς τους και τα χόμπι τους ενώ οι εκπαιδευτικοί μίλησαν για τη χώρα και το σχολείο τους. Οι μαθητές αντάλλαξαν, επίσης, ιδέες για ένα κλιματικά ουδέτερο σχολείο.
 
4. Εργαστήριο Οραματισμού και Οδικός χάρτης μέχρι το 2030 για τους μαθητές:
Οι μαθητές του Ε2 τμήματος και οι εκπαιδευτικοί οραματίσθηκαν ένα “πράσινο” μέλλον Κλιματικής ουδετερότητας για το σχολείο και τη γειτονιά τους. Τα θέματα που μας απασχόλησαν: Ενέργεια, Απορρίμματα, Διατροφή και Μετακίνηση. Συγκεκριμένα, οι μαθητές έπαιξαν το επιτραπέζιο παιχνίδι καρτών "Το Μωσαϊκό του Κλίματος", ένα serious game για την κλιματική αλλαγή, την βιοποικιλότητα, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την γεωργία και όχι μόνο! Στο Word cafe που ακολούθησε, κατατέθηκαν προτάσεις για μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος και δημιουργήθηκε στην ολομέλεια ο οδικός χάρτης κλιματικής ουδετερότητας του σχολείου και της γειτονιάς μας. Έπειτα, οι μαθητές ψήφισαν και ανέδειξαν ως καλύτερη λύση τη μετακίνηση στο σχολείο με ποδήλατο και τη μελλοντική δημιουργία ποδηλατοδρόμων στη γειτονιά μας.
 
5. Βαλίτσα εξοικονόμησης ενέργειας:
Η ομάδα της Community Energy River (CER) επισκέφτηκε το σχολείο μας για την υλοποίηση του προγράμματος "Εξοικονομώ ενέργεια", ένα πρόγραμμα ενεργητικής μάθησης με στόχο τη λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στο σχολικό κτίριο. Οι μαθητές έπαιξαν τον ρόλο του ενεργειακού επιθεωρήτη για μία εβδομάδα με χρήση του μετρικού εξοπλισμού μίας βαλίτσας. Συγκεκριμένα, μέτρησαν και κατέγραψαν στοιχεία σχετικά με τη θερμοκρασία, την υγρασία, τη συγκέντρωση CO2, τη φωτεινότητα και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στις τάξεις και τους διαδρόμους του σχολείου. 
Δείτε το video των ενεργειακών μετρήσεων και του προγράμματος της ομάδας CER εδώ: https://vimeo.com/820505020
 
6. Δημιουργία αφίσας για το συνέδριο:
Οι μαθητές δημιούργησαν μία αφίσα με αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από το εργαστήριο οραματισμού, με τις δυνατές ιδέες-προτάσεις του οράματος μας και με λύσεις για τον μετασχηματισμό και τη μετάβασή μας προς την κλιματική ουδετερότητα. Η αφίσα θα παρουσιαστεί στο μαθητικό συνέδριο.
 
7. Μαθαίνω για την Ελευσίνα:
Στο μάθημα της Αγγλικής γλώσσας, οι μαθητές δημιούργησαν έναν ψηφιακό "τοίχο" Padlet με έργα τους σχετικά με την Ελευσίνα του τότε και του τώρα και με συνδέσμους με πληροφορίες για την πόλη και τα "μυστήρια" της.
 
Επόμενος σταθμός μας: το μαθητικό συνέδριο!

Αποτελέσματα / επίδραση

Εκτός από την επίτευξη των στόχων του συνεδρίου, οι συμμετοχικές μεθοδολογίες που εφαρμόστηκαν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλή πρακτική στη συνέχεια και να διαμοιραστούν στην ευρύτερη εθνική και ευρωπαϊκή εκπαιδευτική κοινότητα, εκφράζοντας το όραμα της βιωσιμότητας που υπηρετεί ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Οι μαθητές των ελληνικών σχολείων θα γνωρίσουν μαθητές διαφορετικής κουλτούρας και πολιτισμού και θα καλλιεργήσουν δεξιότητες ζωής, όπως δημιουργικότητα, κριτική σκέψη, επικοινωνία και συνεργασία, ιδιότητα του πολίτη, προσωπική και κοινωνική υπευθυνότητα.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα έρθουν σε επαφή με διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα και θα υιοθετήσουν καλές πρακτικές άλλων χωρών ενώ η συμμετοχή τους στο συνέδριο θα συμβάλλει στην επαγγελματική τους εξέλιξη.



Συνεργασίες

Για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή του μαθητικού συνεδρίου, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας συνεργάστηκε με:

  • Δημοτικά σχολεία της Α' Αθήνας (3ο ΔΣ Ζωγράφου, 10ο ΔΣ Ηλιούπολης), της Γ' Αθήνας (4ο και 5ο ΔΣ Πετρούπολης, 39ο ΔΣ Περιστερίου), της Δυτικής Αττικής (1ο, 4ο και 7ο ΔΣ Ελευσίνας)
  • Γυμνάσια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης (1ο και 3ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, 2ο Γυμνάσιο Περαίας, 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας και 11ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης)
  • Σχολεία των Βαλκανίων (Rapatnica primary School, from Srebrenik, Bosnia-HerzegovinaPOŠ "Tvrđava" ("FORTRESS"), primary school from Petrovaradin (Novicad area), SerbiaSlavko Lumbarkovski, municipal primary school from Novaci, North MacedoniaFaik Konica Primary and lower secondary school, Pristina, Kosovo - "Ismail Klosi" Ballsh, Albania)
  • Σχολεία της Γερμανίας (Schweizerhof Elementary School - Berlin, Wilhelm-von-Humboldt School - Berlin, Temple-Grandin School - Berlin)
  • το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ)
  • τις Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Α' και Γ' Αθήνας, Δυτικής Αττικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης
  • το Ανεξάρτητο Ινστιτούτο για περιβαλλοντικά θέματα (UfU) της Γερμανίας.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σταυρούλα Σκιαδά, Ιωάννης Μακρής, Διονυσία Γιαννοπούλου

Στόχος δράσης

Η δημιουργία μίας δυνατής αλληλεπίδρασης μεταξύ μαθητών από σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Γερμανίας και Βαλκανικών χωρών ώστε να προκύψουν ιδέες για τη διαμόρφωση ενός ενεργειακά αποδοτικού και κλιματικά ουδέτερου μέλλοντος. Τόσο η προετοιμασία των μαθητών όσο και η δομή του συνεδρίου βασίζονται σε συμμετοχικές μεθοδολογίες για την ενδυνάμωση των μαθητών, την ανάδειξη των απόψεών τους, την ενθάρρυνση της συνεργασίας και της συλλογικής νοημοσύνης και τη δημιουργία κοινού οράματος.

Χρόνος δράσης

Ιανουάριος - Μάιος 2023

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας