menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

"Μικροί πρεσβευτές μεγάλων Ελλήνων ποιητών"

"Μικροί πρεσβευτές μεγάλων Ελλήνων ποιητών"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Προεργασία

1)Συζήτηση με τους μαθητές/ μαθήτριες μας σχετικά με το συγκεκριμένο project, κατάθεση προτάσεων, ανταλλαγή απόψεων, επιλογή ποιημάτων, τραγουδιών και δημιουργία χορογραφιών.

2) Επικοινωνία με το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης «Παΐσιος Χιλανδαρινός» και με το ΤΕΓ (Τμήμα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας) στη Σόφια, κατάθεση προτάσεων από όλους/ όλες και οριστικοποίηση των κοινών μας δράσεων.

 Αναλυτική παρουσίαση κοινών δράσεων

 

 

Στις 28 Μαρτίου 2024 μαθητές και μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης  επισκέφθηκαν την πανεπιστημιούπολη της Φιλιππούπολης και  διάβασαν ποιήματα από κοινού με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου «Παΐσιος Χιλανδαρινός» («Паисий Хиландарин») στην ελληνική και τη βουλγαρική γλώσσα (μετάφραση Στέφαν Γκέτσεφ).

 Η απαγγελία ποιημάτων Ελλήνων δημιουργών, σε συνδυασμό και με άλλες διακαλλιτεχνικές πρακτικές (μουσική και χορό) που ενσωματώθηκαν στην κοινή εκδήλωση,  υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Το ελληνικό στοιχείο στη Βουλγαρία».  Τη δράση ανέλαβαν οι καθηγήτριες: Θεοδώρα Μουστάκα, διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης, Μαρία Σακοράφα και Ιωάννα Σκρέκα. Την ομάδα των φοιτητών/τριών του Πανεπιστημίου της Βουλγαρίας συντόνισε η καθηγήτρια της Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης, κ. Βελίτσκα Γκρόζντεβα.

Η  περιδιάβασή μας στα μονοπάτια του ποιητικού λόγου ξεκίνησε με τους στίχους από τη μεγαλόπνοη σύνθεση Άξιον εστί του Ελύτη:

Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.

Το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου.

Ακολούθησε η απαγγελία των ποιημάτων «Ιθάκη» του Κ.Π. Καβάφη, «Άρνηση» του Γιώργου Σεφέρη, «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» του Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και αποσπάσματα από τη Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου στην ελληνική και τη βουλγαρική γλώσσα. Παράλληλα, ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα των μεγάλων μας δημιουργών.

Η κοινή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από την Κρήτη, τον Πόντο και την Ικαρία, καθώς και μια μοντέρνα χορογραφία, που δημιούργησαν οι μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης, υπό τη μελωδία του τραγουδιού του Δ. Σαββόπουλου «Ας κρατήσουν οι χοροί», μέσα από την  οποία  εξέφρασαν την ελπίδα και για μελλοντικές συναντήσεις. Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων, βιβλίων και τοπικών προϊόντων, σύμφωνα με το τυπικό της φιλοξενίας, χαρακτηριστικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού.

Την επόμενη ημέρα, 29 Μαρτίου 2024 στο ΤΕΓ (Τμήμα Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας) στη Σόφια, έλαβε χώρα μία συγκινητική εκδήλωση με απαγγελίες ποιημάτων Ελλήνων ποιητών τόσο από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, όσο και από τα μικρά Ελληνόπουλα που ζούνε στη Βουλγαρία και τα απογεύματα διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα στο σχολείο αυτό. Η χαρά των παιδιών και των εκπαιδευτικών του τμήματος, του κ. Πέτρου Μπένου και της κ. Νόπης Τσακυρίδου ήταν έκδηλη, ειδικά με τη δωρεά λογοτεχνικών βιβλίων στη βιβλιοθήκη του ΤΕΓ.

                   


Αποτελέσματα / επίδραση

 Τα οφέλη είναι πολλαπλά:

  1. Μαθησιακά

 Τα παιδιά ήρθαν σε επικοινωνία με τους σπουδαίους μας Έλληνες ποιητές  και συνειδητοποίησαν  την ισχυρή επίδραση που ασκεί η ποίησή τους και σε ανθρώπους εκτός Ελλάδας. Ταυτόχρονα,   κατανόησαν τη σπουδαιότητα των κοινών λογοτεχνικών αναγνώσεων στις  δύο γλώσσες, ελληνικά και βουλγαρικά και επικοινώνησαν με τα ποιητικά κείμενα με τρόπο δημιουργικό. Αδιαμφισβήτητα, οι κοινές μας δράσεις με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου και τους μαθητές του ΤΕΓ πρόσφεραν χαρά και  ικανοποίηση σε όλους. Κυρίως, όμως,  συγκίνηση, καθώς το νήμα του ελληνικού ποιητικού λόγου ξετυλίγεται ακόμη και σήμερα και μάλιστα από νέους ανθρώπους άλλων χωρών, ενώνει με τις λεπτές, αλλά στέρεες κλωστές της αισθητικής συγκίνησης, και αναδημιουργείται μέσω της αναγνωστικής πράξης  στην οικουμενική κοινότητα των αναγνωστών.

  1. Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και ψυχοκοινωνική ενίσχυση (επικοινωνία, συνεργασία και θετική αλληλεπίδραση με ανθρώπους μιας άλλης χώρας, ανταλλαγή πολιτισμικών αγαθών).
  2. Ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας των παιδιών (δυνατότητα έκφρασης μέσω δημιουργικών διακαλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, εκτόνωση, αναζωογόνηση και ενατένιση του μέλλοντος με ελπίδα και αισιοδοξία).

Διάχυση αποτελέσματος  μέσω του διαδικτύου

Στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.



Συνεργασίες

1. Με το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης «Παΐσιος Χιλανδαρινός» («Паисий Хиландарин»).

2.Με το ΤΕΓ (Τμήμα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας) στη Σόφια (Βουλγαρία).


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Θεοδώρα Μουστάκα ΠΕ02, Μαρία Σακοράφα ΠΕ07, Ιωάννα Σκρέκα ΠΕ02

Στόχος δράσης

1. Να έρθουν οι μαθητές/ μαθήτριες σε επαφή με τους μεγάλους μας Έλληνες ποιητές, τον Καβάφη, τον Σεφέρη, τον Ελύτη και τον Ρίτσο και να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα του ποιητικού τους λόγου. 2. Να αντιληφθούν την εμβέλεια και τη δυναμική της ποίησης τους, καθώς τα κείμενα των σπουδαίων μας ποιητών απαγγέλλονται στα ελληνικά, μελετώνται, αλλά και μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες. 3. Να γίνουν πρεσβευτές της ελληνικής ποίησης και του ελληνικού πολιτισμού σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και εκτός Ελλάδας (Βουλγαρία). 4. Να συμμετάσχουν σε κοινές λογοτεχνικές αναγνώσεις στην ελληνική και τη βουλγαρική γλώσσα (μετάφραση Στέφαν Γκέτσεφ) με μαθητές/ μαθήτριες και φοιτητές /φοιτήτριες της Βουλγαρίας, να συνεργαστούν και να νιώσουν την αισθητική συγκίνηση που προσφέρει η συλλογική αναγνωστική πράξη. 5. Να συμμετάσχουν σε διακαλλιτεχνικές πρακτικές (μουσική και χορό) και μέσω όλων αυτών των πρακτικών να επικοινωνήσουν με τα κείμενα και να τα αναδημιουργήσουν με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό γι ‘ αυτούς/αυτές.

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος 2023- Απρίλιος 2024

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας