menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

"Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο"

"Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου

Το σχολείο ιδρύθηκε με Βασιλικό Διάταγμα που υπογράφτηκε στις 30 Νοεμβρίου 1954 στη Β΄ Ελληνική Πρεσβεία της Βέρνης (ΦΕΚ 279/τ.Α΄/9-11-1954). Το πρώτο διδακτήριο με τέσσερις αίθουσες θεμελιώθηκε στις 3 Ιουλίου 1959 και χτίστηκε το 1959-1961. Το παλαιό κτίριο του σχολείου ολοκληρώθηκε με την επέκταση του διδακτηρίου που πραγματοποιήθηκε το 1973-1974. Το νέο κτίριο που συστεγάζεται το 2ο Δημοτικό με το 2ο Νηπιαγωγείο Καρπενησίου κτίστηκε το 1986. Το 2019 ολοκληρώθηκε η Αίθουσα Εκδηλώσεων και το νέο Γυμναστήριο του σχολείου. Το σχολείο μας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Καρπενησίου και συστεγάζεται με το 2ο Νηπιαγωγείο Καρπενησίου. Μεταξύ των δύο συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων υπάρχει άριστη συνεργασία. Το σχολείο μας είναι δεκαθέσιο και κατά το σχολικό έτος 2022-2023 λειτουργούν εννέα (9) τμήματα, δύο (2) τμήματα Ολοήμερου Προγράμματος με Πρωινή Ζώνη καθώς και Τμήμα Ένταξης. Τη φετινή χρονιά υπάρχει μια (1) εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης και Σχολικός Νοσηλευτής. Μία ημέρα την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τρίτη στο σχολείο μας λειτουργεί η Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.) με τη συμμετοχή του Διευθυντή, της εκπαιδευτικού του Τμήματος Ένταξης, της Ψυχολόγου και του Κοινωνικού Λειτουργού. Στο σχολείο μας λειτουργεί Σχολική Βιβλιοθήκη που αποτελεί μεταξύ άλλων εναλλακτικό περιβάλλον μάθησης, χώρο κοινωνικοποίησης και προαγωγής της φιλαναγνωσίας. Το σχολείο έχει άριστη συνεργασία και υποστηρίζεται στον ρόλο του από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας, τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου και το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Στερεάς Ελλάδας, τους Συμβούλους Εκπαίδευσης, το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Ευρυτανίας και το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καρπενησίου.


Διευθυντής Σχολείου

Ιωάννης Ευθυμίου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το παρόν φύλλο εφημερίδας εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "Εργαστήρια Δεξιοτήτων" και συγκεκριμένα στο 2ο θεματικό άξονα "Φροντίζω το περιβάλλον". Η υποθεματική που καλούμασταν να προσεγγίσουμε ήταν η οικολογία και το εκπαιδευτικό υλικό με το οποίο πορευτήκαμε το 2ο δίμηνο υλοποίησης του προγράμματος ήταν: "Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης" (WWF). Πρόκειται για δράσεις και δραστηριότητες των μαθητών/τριών που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος και πήραν τη μορφή φύλλου εφημερίδας, η οποία κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας στο σχολείο μας, στην πόλη μας και ίσως και λίγο πιο μακριά. Μπορείτε να δείτε την εφημερίδα μας στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.flipsnack.com/EC7866AA9F7/new-flipbook.html


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές και μαθήτριες που υλοποίησαν το πρόγραμμα άρχισαν να βλέπουν το πιάτο τους με άλλη ματιά. Ανακυκλώνουν και μέσα στην τάξη και γίνονται μεταλαμπαδευτές της προστασίας του περιβάλλοντος στο σχολικό, τοπικό και παγκόσμιο χώρο.



Συνεργασίες

Συνεργαστήκαμε με το ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης και προχωρήσαμε σε επίσκεψη στο χώρο τους, για να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα:" Ελιά, το δώρο των θεών", στο οποίο έγινε εκτενής αναφορά και στο οικολογικό αποτύπωμα της ελιάς στον πλανήτη.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Κλεοπάτρα Τεφτίκη

Στόχος δράσης

1)Να εισάγουν οι μαθητές/τριες την έννοια του οικολογικού αποτυπώματος της τροφής μας και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον.2) Να ιχνηλατούν τη διαδρομή της τροφής. 3) Να αξιολογούν τις ετικέτες και τα συστατικά των τροφών. 4) Να μάθουν πως δεν πρέπει να σπαταλούν την τροφή και να ελαχιστοποιούν τα απορρίματα. 5) Να συνειδητοποιήσουν την αξία των σπιτικών γευμάτων.

Χρόνος δράσης

2 μήνες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας