menu

Σύνδεση | Εγγραφή

10ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

"Μ' ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλισμένα"

"Μ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλισμένα"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

10ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

Νηπιαγωγείο σε κεντρική, αστική περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων


Διευθυντής Σχολείου

Γκόγκου Αριστούλα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στην πόλη μας τα Ιωάννινα, αιώνες τώρα, έχει αναπτυχθεί μια ιδαίτερη παραδοσιακή τέχνη: Αυτή της χειροποίητης επεξεργασίας του ασημιού με σκοπό την παραγωγή αντικειμένων μοναδικής τέχνης.

Κατά τους προηγούμενους αιώνες, τα εργαστήρια της πόλης εξέλιξαν και ανέπτυξαν τις τεχνικές τους με αποτέλεσμα τα περίφημα "Γιαννιώτικα Ασημικά" να αναγνωρίζονται ως τα καλύτερα του είδους.

Οι αρχές της Γιαννιώτικης τέχνης ξεκινούν περίπου με την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων. Από αναφορές γνωρίζουμε ότι το ασήμι δουλεύεται στα Ιωάννινα από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας καθώς επίσης και τουρκικά έγγραφα μας δείχνουν ότι το 1430 ο κλάδος της ασημουργίας βρίσκεται στην ακμή του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας υπάρχουν στοιχεία για την εμπορική και την εξαγωγική δραστηριότητα προϊόντων αργυροχοΐας από τους Γιαννιώτες τεχνίτες σε περιοχές όπως το Βελιγράδι, την Βενετία, το Βουκουρέστι, την Πράγα, την Βιέννη ακόμη και στα Σκόπια και την Ρωσία.

Σήμερα στα Γιάννενα υπάρχουν περίπου 90 εργαστήρια που εξακολουθούν να παράγουν χειροποίητα έργα τέχνης με παραδοσιακές τεχνικές (πηγή Σωματείο Ασημουργών Ιωαννίνων,https://www.ioanninasilver.com).

Με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην τάξη μας, παρατηρήσαμε παραδοσιακές στολές, τις φορέσαμε, θαυμάσαμε τα ασημένια κοσμήματα που τις στόλιζαν και είδαμε πολλές εικόνες από παραδοσιακά ασημένια κοσμήματα, γυναικεία και αντρικά.Έτσι, επισκεφθήκαμε το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι,  όπου ξεναγηθήκαμε στα εργαστήρια αργυροχοϊας , μάθαμε για την επεξεργασία του ασημιού, για τη δημιουργία των κοσμημάτων και λοιπών αντικειμένων λατρευτικής παράδοσης και καθημερινής ζωής και περιηγηθήκαμε στο πωλητήριο-εκθετήριο του κέντρου. Με την επιστροφή μας στην τάξη, έχοντας συλλέξει νέες εμπειρίες, γνώσεις και εικόνες, δημιουργήσαμε τα δικά μας κοσμήματα από πηλό ,βαμμένα με ασημί τέμπερα. Σταυροί, ζώνες, κοσμήματα, φτιαγμένα από μικρά χεράκια με πολλή φαντασία, πολλή αγάπη και πολλή χαρά. 


Στόχος δράσης

Σε μια σύγχρονη πραγματικότητα που κυριαρχεί η μαζική παραγωγή αντικειμένων, η προσπάθειά μας να έρθουμε κοντά στην τοπική μας παράδοση μας έδωσε την ευκαιρία να μυηθούμε σε έναν άλλο τρόπο έκφρασης και δημιουργίας, όπως είναι η τέχνη της αργυροχοΐας . Ανακαλύψαμε το προσωπικό μεράκι. Είδαμε το χέρι που υπομονετικά επεξεργάζεται το υλικό, αλληλεπιδρά μαζί του, το σέβεται και το προσφέρει στόλισμα και μέσο με μια προσωπική απαράμιλλη σφραγίδα . Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά έγιναν μέτοχοι της παράδοσης . Συνδυάζοντας τη γνώση με την καλλιτεχνική δημιουργία, ενίσχυσαν την προσωπική τους έκφραση, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, αποκομίζοντας μια νέα, ποιοτική αισθητική και εκπαιδευτική εμπειρία .

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας