menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

"Καμμιά μερίδα φαγητού χαμένη να μην πάει!"

"Καμμιά μερίδα φαγητού χαμένη να μην πάει!"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

To σχολείο μας βρίσκεται σε ημιαστική περιοχή των Χανίων. Συμμετέχει από το 2014 στο Πρόγραμμα «Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο: όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε» και έχει βραβευτεί για τις δράσεις του με τη Σημαία της Αειφορίας από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Παράλληλα συμμετέχει στο Δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων. Με τη ματιά στραμμένη στους 8 πυλώνες της Αειφορίας, αλλά και στους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, όλοι μαζί αποφασίζουμε δημοκρατικά και ενεργούμε για την προστασία του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και των ανθρώπων (σημερινών και μελλοντικών) σε όλο τον κόσμο. Νοιαζόμαστε για τον πλανήτη που τώρα κρατάμε στην αγκαλιά μας και που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές και προσπαθούμε να γίνουμε εμείς η αλλαγή που ονειρευόμαστε!


Διευθυντής Σχολείου

Ειρήνη Χιωτάκη

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με θέμα «Φροντίζουμε τη διατροφή μας… Μπορούμε!»,  παρακολουθήσαμε διαδικτυακά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο». Το μήνυμα για την  αξιοποίηση του περισσευμένου φαγητού μας έδωσε με χιούμορ και φαντασία ο Δινώσαυρος, ήρωας του παραμυθιού «Δινώσαυρος- Πετάει το φαγητό» της Αλεξάνδρας Κ. και του Αντώνη Παπαθεοδούλου, που μαζί με την  παρέα του, προσπαθούσαν να κάνουν το φαγητό να πετάξει, να φύγει από τους πραγματικά χορτασμένους και να πάει μόνο του σε όσους το έχουν ανάγκη! Ζωγραφίσαμε, έπειτα, στο «σουπλά» μας το αγαπημένο μας φαγητό, «σερβίροντας» όμως στο πιάτο μας την ποσότητα που μπορούμε να φάμε και όχι περισσότερο, για να μη σπαταληθεί! Σύνθημά μας έγινε το «καμία μερίδα φαγητού χαμένη!», που είπαμε όλοι μαζί, με ένα στόμα, μια φωνή! 

Σταθήκαμε στο δεκάλογο μείωσης της σπατάλης φαγητού από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μπορούμε», τον οποίο παρουσιάσαμε στα παιδιά συνοδεία χαρακτηριστικών εικόνων βοηθώντας τα να κατανοήσουν και να εντυπώσουν καλύτερα το νόημά του. Ο δεκάλογος αυτός αποτέλεσε το εφαλτήριο για δημιουργικές δραστηριότητες, με πρώτη τη σύνθεση ενός τραγουδιού. Για καθένα από τα σημεία του «χτίσαμε» ένα τετράστιχο που έκλεινε το νόημά του, το οποίο στη συνέχεια αποδώσαμε ρυθμικά. Μας άρεσε όπως το ακούσαμε -θύμιζε ραπ τραγούδι- και αποφασίσαμε να το κρατήσουμε έτσι, χωρίς να αναζητήσουμε κάποια μελωδία για να το «ντύσουμε». Επόμενο βήμα, ήταν η εικονογράφησή του από τους μικρούς καλλιτέχνες, ακολούθησε η ηχογράφησή του και τέλος, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, δημιουργήθηκε η ταινία που ανεβάσαμε στο youtube. 

Βασικά σημεία του δεκάλογου μείωσης της σπατάλης φαγητού αποτυπώθηκαν επίσης εικαστικά από τα παιδιά και χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ενός τρίπτυχου φυλλαδίου με συμβουλές. Το φυλλάδιο αυτό «ταξίδεψε» στο σπίτι ώστε να βοηθήσει στην αλλαγή καθημερινών συνηθειών.

Σχετικές αναρτήσεις μπορείτε να δείτε στο ιστολόγιό μας:

-https://blogs.sch.gr/nipagsarant/2022/03/03/kamia-merida-fagitoy-chameni/

-https://blogs.sch.gr/nipagsarant/2022/04/04/o-quot-dekalogos-meiosis-tis-spatalis-fagitoy-quot-dinei-empneysi-gia-dimioyrgia/

…αλλά και στο κοινό μας padlet με το συνεργαζόμενο Αειφόρο Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη Χανίων

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Παρατηρήθηκε αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες των παιδιών τα οποία ακολούθησαν πρακτικές που βοηθούν στη μείωση της σπατάλης φαγητού.

Το τραγούδι μας και το φυλλάδιο με τις συμβουλές -που βασίζονται στο δεκάλογο μείωσης της σπατάλης φαγητού του ΜΚΟ Μπορούμε- προσδοκούμε να επηρεάσουν και τις οικογένειες των μαθητών μας εφαρμόζοντας αποτελεσματικούς τρόπους διάσωσης και κοινωνικής προσφοράς περισσευούμενου φαγητού.



Συνεργασίες

Συνεργαστήκαμε με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση "Μπορούμε" -που σκοπό έχει τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα- μέσα από το Πρόγραμμα "Μπορούμε στο σχολείο". 

Συνεργασία έχουμε, επίσης, τη φετινή χρονιά με το Αειφόρο Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη Χανίων ακολουθώντας κοινό πρόγραμμα με κοινές θεματικές και στόχους σε όλους τους κύκλους των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, όπου και εντάσσεται η συγκεκριμένη δράση.  


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ειρήνη Χιωτάκη, Παρασκευή Αλογδιανάκη, Αικατερίνη Τσιγωνάκη, Αλεξάνδρα Αρτσιδάκη, Ελένη Κυριακοπούλου

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

-Σχετικές αναρτήσεις στο ιστολόγιο του Νηπιαγωγείου και στο κοινό μας padlet με το Αειφόρο Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη Χανίων

-Δημιουργία φυλλαδίου με συμβουλές για τη μείωση της σπατάλης φαγητού, το οποίο μοιράστηκε στους γονείς

-Σύνθεση τραγουδιού βασισμένου στο δεκάλογο μείωσης της σπατάλης φαγητού (δημοσιεύτηκε στο youtube)


Στόχος δράσης

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών για το θέμα της σπατάλης του φαγητού, τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά, αξίες που χρειάζεται να καλλιεργηθούν για την ανάπτυξη μίας κοινωνίας που θα τις ενστερνίζεται στο μέλλον.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Απευθύνεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.

Χρόνος δράσης

Μάρτιος - Απρίλιος 2022

Τόπος Δράσης

Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας