menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

"Η ζωή στον πάγο" Συνεργασία με σχολείο της Ρωσίας

"Η ζωή στον πάγο" Συνεργασία με σχολείο της Ρωσίας
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Στο Νηπιαγωγείο του Pierce βασικό μας μέλημα είναι να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που παιδαγωγικά διευκολύνει την ολιστική ανάπτυξη των μαθητών και μαθητριών και θέτει τις βάσεις για τη στάση τους απέναντι στη δια βίου μάθηση (Lifelong learners).


Διευθυντής Σχολείου

Καμπανέλλου Χριστίνα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στο πλαίσιο του project μας ‘Η ζωή στον πάγο’, ξεκινήσαμε με τα παιδιά ένα ταξίδι προς τη γνώση, προσπαθώντας να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη ζωή σε χώρες που έχουν πιο ψυχρό κλίμα από εμάς. Αναζητώντας πληροφορίες σε βιβλία αλλά και στο διαδίκτυο, ανακαλύψαμε πολλές χώρες όπου ο χειμώνας είναι βαρύς και αρκετά διαφορετικός από τον χειμώνα που γνωρίζουμε εμείς στη χώρα μας.  

Με αυτό σαν αφορμή, μας δόθηκε η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με ένα σχολείο της Ρωσίας και τα παιδιά να μοιραστούν γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με τη ζωή τους το χειμώνα. Τα παιδιά συγκέντρωσαν τις απορίες τους και τις καταγράψαμε. Άραγε τι τρώνε στη Ρωσία; Τι ρούχα φορούν; Τι παιχνίδια παίζουν και πώς βγαίνουν έξω στο διάλειμμα εάν υπάρχει τόσο χιόνι; Οι μικροί μας διαδικτυακοί φίλοι ήταν πρόθυμοι να ετοιμάσουν για εμάς μια παρουσίαση απαντώντας σε όλες μας τις ερωτήσεις! Ακόμη, οργανώθηκε από κοινού μια βίντεο-κλήση κατά την οποία τα παιδιά  είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν ιδέες. 

 Η αλληλεπίδραση αυτή ήταν μία όμορφη ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πόσο διαφορετικοί μπορεί να είμαστε, αλλά ταυτόχρονα και πόσο ίδιοι. Η ανάγκη για παιχνίδι και επαφή με τη φύση ήταν ένα από τα κοινά μας σημεία. Κοινή ωστόσο ήταν για όλους μας και η αλλαγή που επιφέρει στη ζωή μας η κλιματική αλλαγή. Πράγματι, τόσο τα παιδιά της Ρωσίας όσο και εμείς εδώ στην Ελλάδα διαπιστώνουμε ολοένα και θερμότερους χειμώνες συγκριτικά με αυτούς που βίωσαν οι γονείς ή οι παππούδες μας. Αυτό είναι αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας και του σύγχρονου τρόπου ζωής. 

Η επικοινωνία μας με το σχολείο της Ρωσίας αποτέλεσε για εμάς το έναυσμα να ανακαλύψουμε ολοένα και περισσότερα για τη ζωή σε κρύες χώρες και να μελετήσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα. Αναγνωρίζοντας καθημερινές μας συνήθειες που επιβαρύνουν τον πλανήτη, όπως η σπατάλη του νερού, ο μεγάλος όγκος σκουπιδιών, η υπερκατανάλωση και η ρύπανση, συνειδητοποιήσαμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς οι ίδιοι διαφορετικά για να σώσουμε τη γη μας. 

Μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τα παιδιά αντιλήφθηκαν τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η κλιματική αλλαγή τόσο στη στεριά μα βασικά στη θάλασσα και θέλησαν να βοηθήσουν. Έτσι λοιπόν φτιάξαμε μια ομαδική αφίσα με συμβουλές για το πώς να βοηθήσουμε τον πλανήτη και, έπειτα από ψηφοφορία, αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε έναν πιγκουίνο υποστηρίζοντας το έργο της WWF για την προστασία των ζώων της Αρκτικής. Το λιώσιμο των πάγων απειλεί τόσο τον άνθρωπο, όσο και τα ζώα και την ισορροπία στον πλανήτη μας. Η ενημέρωση ωστόσο και η ευαισθητοποίηση των παιδιών μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.


Αποτελέσματα / επίδραση

  • Τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν 
  • Κινητοποιήθηκαν υιοθετώντας έναν πιγκουίνο 
  • Δημιουργία αφίσας προκειμένου να υιοθετηθούν απλές καθημερινές συνήθειες οι οποίες μπορούν να φέρουν την αλλαγή.


Συνεργασίες

Τalantville -Ρωσία


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μάτθα Γαλακούτη, Μελίνα Κουκούλη

Στόχος δράσης

Συλλογή πληροφοριών μέσα από την επικοινωνία με παιδιά από άλλη χώρα, Αναγνώριση των προβλημάτων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Συνειδητοποίηση πως η κλιματική αλλαγή μας αφορά και μας επηρεάζει όλους. Αναζήτηση λύσεων και τρόπων για να βοηθήσουμε

Χρόνος δράσης

1 μήνας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας