menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

"¨Η μελισσούλα Bee-bot ψάχνει τις ενέργειες.¨

"¨Η μελισσούλα Bee-bot  ψάχνει τις ενέργειες.¨
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

Το σχολείο μας εκπονεί κάθε χρόνο καινοτόμα προγράμματα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά ή αγωγής υγείας καθώς και προγράμματα ευρωπαϊκού χαρακτήρα όπως E-Twinning.Το Νηπιαγωγείο μας κατέχει την σημαία του Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου από το 2021 και είναι βραβευμένο etwinning school 2020-21!


Διευθυντής Σχολείου

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΕΛΕΝΗ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το 3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου συμμετέχει για το σχολικό έτος 2020-21 στην Πιλοτική Δράση  "Εργαστήρια Δεξιοτήτων" του Ι.Ε.Π. Στα πλαίσια του 2ου Θεματικού Κύκλου με τίτλο 'Φροντίζω το Περιβάλλον" (Άναψε πράσινο για τον πλανήτη) και με δικό μας τίτλο "Ο πλανήτης μας, η Γη άρχισε να αιμορραγεί" αποφασίσαμε να εντάξουμε μία δράση STEM. Έτσι λοιπόν εισάγαμε στην εκπαιδευτική διαδικασία την ρομποτική με την μελισσούλα Bee bot.Θεωρήσαμε το ρομπότ θα δώσει ένα πιο παιγνιώδη χαρακτήρα στην διαδικασία της μάθησης και θα κάνει πιο ευχάριστη την εκμάθηση και την κατανόηση του θέματος της ενέργειας.

 Η ρομποτική πλαισιώθηκε στο 3ο Εργαστήριο του 2ου Θεματικού Κύκλου και αποτελεί Επέκταση Δράσης του εκπαιδευτικού υλικού που είναι αναρτημένο στην Πλατφόρμα Δεξιοτήτων ΄21 του Ι.Ε.Π. με τίτλο « Την ενέργεια μου πίσω, παρακαλώ!» Quality Net Work της Εκπαιδευτικής Ομάδας του Quality Net.

Οι μαθητές του σχολείου μας αγαπούν να μαθαίνουν καινούρια πράγματα χρησιμοποιώντας την ρομποτική. Έχοντας λοιπόν αυτή την σκέψη στο μυαλό μας αποφασίσαμε να επεκτείνουμε αυτό το εργαστήριο προσθέτοντας  μια δραστηριότητα αναζήτησης και προβληματισμού όπου ο πρωταγωνιστής να είναι το ρομποτάκι του σχολείου μας η μελισσούλα Bee-bot Δημιουργήσαμε στην γωνιά της Ρομποτικής μία μακέτα όπου τοποθετήσαμε τις εικόνες από το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στο παιχνίδι μνήμης ώστε τα παιδιά να προγραμματίζουν το  Bee-bot  και να το κατευθύνουν να αναζητά τις ενέργειες που τους ζητείται κάθε φορά. Οι μαθητές συμμετείχαν σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων παιδιών ώστε όταν κάποιο παιδάκι λειτουργούσε ως προγραμματιστής του ρομπότ, τα υπόλοιπα να ελέγχουν αν πραγματοποιήθηκε σωστά ο προγραμματισμός και η μέλισσα έφτανε στον προορισμό της. Σε αντίθετη περίπτωση ,δηλαδή, μη επιτυχή έκβαση του προγραμματισμού, γινόταν συζήτηση σχετικά με το τι δεν πήγε καλά και στον ακριβή εντοπισμό του λάθους ώστε να επαναληφθεί η δραστηριότητα με επιτυχής έκβαση.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τη συμμετοχή της Bee bot στις δράσεις τους για την ενέργεια. Τους άρεσε να την προγραμματίζουν για να ανακαλύπτει την ενέργεια που τους προτείνοταν κάθε φορά.

Συμμετείχαν στην περιοχή μάθησης της ρομποτικής ανά ομάδες των τριών ή τεσσάρων παιδιών.Η κάθε ομάδα συνεργαζόταν στην επίλυση των πιθανών προβληματων προγραμματισμού που προέκυπταν και λειτουργούσε ανατροφοδοτικά προς τον προγραμματιστή.

Η δραστηριότητα είχε επιτυχία ως προς τους στόχους που τέθηκαν.Κινητοποίησε το ενδιαφέρον των παιδιών και ενέταξε σε μία ενεργή μαθησιακή διαδικασία.Τα παιδιά έμαθαν τις ενέργειες και διασκέδασαν μέσα από μία παιγνιώδη διαδικασία.



Συνεργασίες

  • Συνεργασία με το Ι.Ε.Π. στην Πιλοτική Δράση της Πλατφόρμας 21+ "Εργαστήρια Δεξιοτήτων'

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΕΛΕΝΗ-ΤΑΧΤΣΙΔΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Στόχος δράσης

Να γνωρίσουν την ενέργεια με την βοήθεια της ρομποτικής. Να κατανοήσουν τη σημασία της από ομαδικής εργασίας και της από κοινού ανακάλυψης. Να καλλιεργηθεί περιβαλλοντική συνείδηση και η σπουδαιότητα της φύσης στην ανθρώπινη ζωή. Να καλλιεργήσουν γλωσσικές δεξιότητες ,να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο ,την επικοινωνία και να αξιοποιούν την τεχνολογία.

Χρόνος δράσης

Για την πραγματοποίηση αυτής της δράσης χρειάστηκαν δύο διδακτικές ώρες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας