menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

"Για μία νέα γη", ηχητικό παραμύθι

"Για μία νέα γη", ηχητικό παραμύθι
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

Το σχολείο μας είναι ένα σχολείο με κουλτούρα εφαρμογής προγραμμάτων, όπως Teachers4Europe, e-Twinning, UNESCO, καθώς και προγράμματα που άπτονται των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, με διάχυση των δράσεων στην τοπική κοινωνία και ανοιχτές συνεργασίες με σχολικές μονάδες και πανεπιστήμια.


Διευθυντής Σχολείου

Κυριαζίδης Σπυρίδων

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στα πλαίσια του προγράμματος «Την ενέργειά μου πίσω, παρακαλώ!», που υλοποιήθηκε με τη Β1 τάξη του Πειραματικού Δημ. Σχολ. Σερρών «Κων. Καραμανλής» κατά το σχολικό έτος 2020-21 στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΙΕΠ, με αξιοποίηση υλικού βιωματικών προγραμμάτων του In action for a better world (7ος και 13ος Παγκόσμιος Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης: φθηνή και καθαρή ενέργεια, δράση για το κλίμα), οι μαθητές/τριες δημιούργησαν το δικό τους παραμύθι.

Στόχοι

    Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι τα παιδιά να αποδώσουν και να επεκτείνουν όσα αποκόμισαν από το πρόγραμμα "Την ενέργειά μου πίσω , παρακαλώ" με έναν δικό τους δημιουργικό, πρωτότυπο και ευφάνταστο  τρόπο.

    Η δράση αυτή στοχεύει επίσης στην καλλιέργεια Δεξιοτήτων Μάθησης (όπως η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη, η συνεργασία), στην καλλιέργεια Δεξιοτήτων Ζωής (όπως η αυτομέριμνα, η ενσυναίσθηση, η ανάληψη πρωτοβουλίας, η υπευθυνότητα), στην καλλιέργεια Δεξιοτήτων του νου (όπως η ανάπτυξη οργάνωσης και στρατηγικής σκέψης), στην καλλιέργεια ψηφιακών Δεξιοτήτων με τη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ και στην υιοθέτηση στάσεων για σεβασμό στον πλανήτη μας.

 

Περιγραφή

    Αρχικά συζητήθηκαν οι απόψεις των παιδιών για το θέμα του παραμυθιού. Επιλέχθηκε ένα θέμα με τον πλανήτη Γη και εξωγήινους, γιατί οι 17 στόχοι είναι παγκόσμιοι, αφορούν όλο τον πλανήτη μας και το ενεργειακό μας αποτύπωμα «μετρά» πόσους πλανήτες χρειαζόμαστε. Άραγε τι θα συνέβαινε αν σε κάποιον άλλο πλανήτη σαν και τον δικό μας, σε μία άλλη γη, οι κάτοικοί της δεν φρόντιζαν  για το ενεργειακό τους αποτύπωμα; Δεν πρόσεχαν, ώστε να εξοικονομούν ενέργεια και δε χρησιμοποιούσαν φθηνή και καθαρή ενέργεια;

    Με βάση τους παραπάνω προβληματισμούς δόθηκε το γενικό πλαίσιο του σεναρίου  και στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με διαλόγους. Πόσα θα ήταν τα παιδιά/ήρωες της ιστορίας, πόσοι οι εξωγήινοι; Ποια τα ονόματά τους; Ακούστηκαν πολλές απόψεις και όπου δεν υπήρχε ομοφωνία έγινε ψηφοφορία. Έπειτα μοιράστηκαν οι ρόλοι του παραμυθιού σύμφωνα με τις επιθυμίες των παιδιών. Μοιράστηκαν τα λόγια και άρχισαν οι πρόβες. Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα της εικονογράφησης του παραμυθιού κι έτσι τα παιδιά ζωγράφισαν κατά την κρίση τους. Άλλα παιδιά ζωγράφισαν διαστημόπλοια, άλλα τους εξωγήινους, άλλα τον πλανήτη Μπλίνγκο του παραμυθιού μας και κάθε παιδί/ρόλος του παραμυθιού τον εαυτό του. Οι ζωγραφιές συγκεντρώθηκαν και επιλέχθηκαν οι καλύτερες μετά από σύμφωνη γνώμη όλων. Στη συνέχεια έγινε το power point. Και ενώ ήμαστε έτοιμοι για τις ηχογραφήσεις μέσα στην τάξη, προέκυψε η αναστολή λειτουργίας των σχολείων. Οι ηχογραφήσεις ολοκληρώθηκαν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα γραφικά εμπλουτίστηκαν από τα τρισδιάστατα μοντέλα του power point και με το πρόγραμμα της ζωγραφικής του υπολογιστή.

 

Αποτελέσματα/Αυτοαξιολόγηση

Τα παιδιά ανταποκρίνονταν με ενθουσιασμό, κέφι, διάθεση και θετικά συναισθήματα, με όρεξη και λαχτάρα, απόλαυσαν τη διαδικασία δημιουργίας ενός παραμυθιού και συμμετείχαν ενεργά με πνεύμα συνεργασίας και ομόνοιας, με προθυμία και διάθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών. Και πραγματικά μέσα από την απόδοση των διαλόγων των ηρώων του παραμυθιού έγινε εμφανής η μάθηση που συντελέστηκε στη διάρκεια του προγράμματος για το θέμα της ενέργειας. Συμμετείχαν όλα τα παιδιά με ποικίλους τρόπους σε όλα τα στάδια δημιουργίας (προγραμματισμός, οργάνωση, επιλογές και αποφάσεις, κείμενα, ζωγραφική, ηχογραφήσεις). Ήταν ένα όμορφο ομαδικό έργο, προϊόν συνεργασίας μεταξύ παιδιών, εκπαιδευτικών και στο τέλος και γονιών, που βοήθησαν με την ηχογράφηση.

Διάχυση Δράσεων

Ανάρτηση στην πλατφόρμα του ΙΕΠ

Διάχυση μέσω του ιστολογίου  μου https://blogs.sch.gr/stselepi    

Διάχυση δράσεων στα βίντεο του sch.gr:  https://video.sch.gr/   (https://video.sch.gr/asset/detail/V2hakWjfKNTsQlRrlbLrdCId/ )

Ανάρτηση στην  eclass

Ανάρτηση/έκθεση στην κεντρική  σάλα του σχολείου και στην τάξη

Αποστολή στους γονείς και στους μαθητές για δική τους διάχυση

Ανάρτηση θεματικών στην εφημερίδα της τάξης https://www.flipsnack.com/FEB86F7D75E/-.html  

Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου  https://www.peirserron.gr/

Ανάρτηση στο youtube https://youtu.be/JtWqYY2JoY8

 

Υλοποίηση δράσης και προγράμματος, δημιουργία παρουσίασης/βίντεο: Τσελεπή Σοφία, υπεύθυνη εκπ/κός του Β1.  

Ευχαριστώ τον κ. Αγοραστό Κωνσταντίνο εκπ/κό του Πειραματικού που βοήθησε με τις πρόβες του παραμυθιού και τη μουσικό  του σχολείου μας κ. Ματινόγλου Ελένη  για τα ηχητικά εφέ.


Στόχος δράσης

Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι τα παιδιά να αποδώσουν και να επεκτείνουν όσα αποκόμισαν από το πρόγραμμα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας