menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ο μικρός Ναυτίλος

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

"Φύτεψε το μέλλον"

"Φύτεψε το μέλλον"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ο μικρός Ναυτίλος

Στον μικρό Ναυτίλο, η εκπαίδευση δεν είναι απλώς μια διαδικασία μάθησης, αλλά μια εμπειρία που στοχεύει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των μαθητών μας. Βασιζόμαστε σε πρωτοποριακές μεθόδους που επικεντρώνονται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού, προωθώντας τη δημιουργικότητα, την επιμονή και την εξέλιξή τους. Ακαδημαϊκή Πορεία: Παρέχουμε μια εκπαιδευτική εμπειρία που ενισχύει την κριτική σκέψη, την πρόκληση και την αυτοεκτίμηση. Οι μικροί μας μαθητές αποκτούν ισχυρές βάσεις σε όλα τα μαθησιακά πεδία, ενώ ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους. Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη: Καλλιεργούμε τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες μέσω συνεργατικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων ανάπτυξης της κριτικής σκέψης. Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή σε πολλαπλές δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός, η τέχνη, η μουσική και η τεχνολογία. Καινοτομία: Στηριζόμαστε σε σύγχρονες παιδαγωγικές πρακτικές χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να προετοιμάσουμε τους μαθητές μας για τον ασταμάτητα εξελισσόμενο κόσμο. Στόχος μας είναι τα παιδιά να νιώθουν οικεία στο περιβάλλον του σχολείου, σα να είναι το σπίτι τους.


Διευθυντής Σχολείου

Τσελίκης Κωνσταντίνος

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στον μικρό Ναυτίλο, αναγνωρίζουμε τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της δράσης. Μέσω του project "Φύτεψε το Μέλλον", οι μαθητές μας ενστερνίζονται τη φιλοσοφία της βιώσιμης ανάπτυξης και δρουν ενεργά για την ενίσχυση της κοινότητας και την προάσπιση του πλανήτη. Ο στόχος είναι ήδη από την παιδική ηλικία να δώσουμε όλα τα εφόδια στους ευσυνείδητους και ενεργούς πολίτες του αύριο.

Δράσεις:

  1. Δημιουργία Τραγουδιού "Φύτεψε το Μέλλον": Οι μαθητές μας έγραψαν και μελοποίησαν το τραγούδι "Φύτεψε το μέλλον" σε συνεργασία με το συγκρότημα Final Act και τον Χρήστο Νινιό, το οποίο παρουσίασαν και στη νοηματική γλώσσα, κάνοντας το μήνυμα προσβάσιμο και στην κοινότητα των κωφών, ενισχύοντας την ισότητα και την συμπερίληψη.
  2. Συλλογή Βρόχινου Νερού: Τοποθέτηση ενός δοχείου εξοικονόμησης βρόχινου νερού στο θερμοκήπιο του σχολείου μας, διακοσμημένο με τις ζωγραφιές των μαθητών του νηπιαγωγείου, ώστε να χρησιμοποιηθεί για το πότισμα των λουλουδιών! Με τη συλλογή και χρήση βροχινού νερού για το πότισμα των φυτών, διδάσκουμε την αξία των φυσικών πόρων και τη σημασία της ανακύκλωσης υδάτινων πόρων.
  3. Ομαδική κατασκευή μακέτας: Αποτυπώσαμε τις δύο όψεις του πλανήτη μας: όταν τον φροντίζουμε διατηρώντας τον πράσινο και καθαρό και αντίθετα όταν τον ρυπαίνουμε.
  4. Φύτευση Ελιάς και Δημιουργία Παρτεριών: Στο κέντρο του σχολείου φυτέψαμε μια ελιά και κρεμάσαμε και τους 17 στόχους του ΟΗΕ. Η ελιά, ως σύμβολο ειρήνης και ελπίδας, αντιπροσωπεύει ιδανικά την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη και συνύπαρξη με τη φύση. Οι μαθητές μέσω αυτής της συμβολικής κίνησης ενθαρρύνονται να συνδέσουν την έννοια της βιωσιμότητας με την καθημερινή ζωή και τις δράσεις τους, καθιστώντας τους στόχους πιο άμεσα αντιληπτούς και προσιτούς. Διαμορφώσαμε παρτέρια με λουλούδια, δημιουργώντας ένα πράσινο καταφύγιο που προωθεί τη βιοποικιλότητα, ομορφαίνει το σχολείο μας και φέρνει τα παιδιά ένα βήμα πιο νοντά με τη φύση.
  5. Εθελοντική προσφορά  των λουλουδιών που είχαμε φυτέψει στο Φάσμα , ένα Σωματείο Γονέων και Φίλων Παιδιών και Ατόμων με Αυτισμό Κορινθίας  για το πασχαλινό μπαζάρ που θα πραγματοποιηθεί.
  6. Επικοινωνία με τον Δήμαρχο: Έχουμε ενημερώσει τον δήμαρχο για τις δράσεις μας, ζητώντας την υποστήριξή του στην περαιτέρω ανάπτυξη πράσινων χώρων στην πόλη μας.
  7. Διαγωνισμός στο Instagram: Δημιουργήσαμε έναν διαγωνισμό στο Instagram με τίτλο "Φύτεψε το μέλλον" για να ενθαρρύνουμε και άλλους πολίτες να φυτέψουν λουλούδια, επεκτείνοντας το κίνημα και έξω από τα σύνορα του σχολείου μας για ένα πιο πράσινο μέλλον.

Με το project "Φύτεψε το Μέλλον", επιδιώξαμε να εμπνεύσουμε και να διδάξουμε μέσα από τη δράση και την ενεργό συμμετοχή. Είμαστε υπερήφανοι για τις προσπάθειες των μαθητών μας και ευγνώμονες για την ευκαιρία να μοιραστούμε την ιστορία μας με τη διεθνή κοινότητα στον διαγωνισμό Bravo Schools του ΟΗΕ.

 


Στόχος δράσης

Στην Ατζέντα 2030, ο ΟΗΕ (2015) αναφέρει τα παιδιά και τους νέους ως κρίσιμους παράγοντες για την αλλαγή και αυτό είναι σημείο εκκίνησης για να συνεισφέρουν σε έναν καλύτερο κόσμο με την άπειρη ικανότητά τους για ακτιβισμό. Τονίζεται ότι την ευθύνη για τη βιώσιμη ανάπτυξη την έχουμε εμείς αλλά και η σημερινή νεότερη γενιά, η οποία στη συνέχεια θα παραδώσει το έργο στις επόμενες γενιές. Τα πράσινα σχολεία όχι μόνο προστατεύουν τον πλανήτη μας, αλλά δημιουργούν ένα καλύτερο περιβάλλον μάθησης και εξασφαλίζουν πιο ευτυχισμένους μαθητές.Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο project "Φύτεψε το Μέλλον" καλύπτουν πληθώρα μαθησιακών στόχων που ενισχύουν τόσο τις γνωστικές όσο και τις συναισθηματικές, κοινωνικές και πρακτικές δεξιότητες των μαθητών. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Μαθαίνοντας για την αειφορία, την ανακύκλωση νερού και τη φύτευση, οι μαθητές αναπτύσσουν ευαισθησία και συνείδηση για το περιβάλλον. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με αυτό. Παρακολουθούν όλη την πορεία ανάπτυξής τους, από τη φύτευση του σπόρου έως τη συγκομιδή τους. Συναισθηματική και Κοινωνική Ανάπτυξη: Εργαζόμενοι ως ομάδα σε κοινά projects, οι μαθητές ενισχύουν τις δεξιότητες συνεργασίας, επικοινωνίας και κοινωνικής ευθύνης. Επίσης, μέσα από τη δωρεά λουλουδιών στο Σωματείο Γονέων και Φίλων Παιδιών και Ατόμων με Αυτισμό Κορινθίας καλλιεργούμε το αίσθημα αλληλεγγύης. Γνωριμία και χρήση της νοηματικής γλώσσας: Προώθηση της μαθησιακής ένταξης και τη συμπερίληψης. Εκπαίδευση Υγείας και Ευεξίας: Μέσω της φυσικής δραστηριότητας στη φύτευση και την εργασία στον κήπο, οι μαθητές βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση και αποκτούν συνήθειες υγιεινής ζωής και διατροφής, καλλιεργώνταςφρούτα και λαχανικά. Γλωσσικές Δεξιότητες: Η δημιουργία και η παρουσίαση ενός τραγουδιού, καθώς και η σύνταξη επιστολής προς τον δήμαρχο, βελτιώνουν τη γλωσσική έκφραση και την κατανόηση. Δημιουργικότητα και Κριτική Σκέψη: Η ενεργός συμμετοχή στη σχεδίαση και εκτέλεση των δράσεων αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Καλλιεργούν δεξιότητες του 21ου αιώνα όπως η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η πρωτοβουλία, η συνεργασία και οι κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες (δεξιότητες μάθησης, ζωής). Πρακτικές Δεξιότητες: Η χρήση εργαλείων και η διαχείριση υλικών κατά τη φύτευση και την κατασκευή εγκαταστάσεων βοηθά στην ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και αυτονομίας. Ψηφιακός Γραμματισμός: Η διοργάνωση διαγωνισμού στο Instagram και η χρήση τεχνολογίας για την προώθηση του πρότζεκτ συμβάλλουν στην εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα και τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Βιωματική μάθηση: Οι εμπειρίες μέσα στον σχολικό χώρο, γίνονται μαθήματα ζωής και συμβάλλουν στη δημιουργία και τη διατήρηση ενός «πράσινου» κόσμου.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (2)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 22


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας