menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

"Ενέργεια εξοικονομώ, τον πλανήτη βοηθώ!"

"Ενέργεια εξοικονομώ, τον πλανήτη βοηθώ!"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

To σχολείο μας βρίσκεται σε ημιαστική περιοχή των Χανίων. Συμμετέχει από το 2014 στο Πρόγραμμα «Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο: όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε» και έχει βραβευτεί για τις δράσεις του με τη Σημαία της Αειφορίας από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Παράλληλα συμμετέχει στο Δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων. Με τη ματιά στραμμένη στους 8 πυλώνες της Αειφορίας, αλλά και στους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, όλοι μαζί αποφασίζουμε δημοκρατικά και ενεργούμε για την προστασία του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και των ανθρώπων (σημερινών και μελλοντικών) σε όλο τον κόσμο. Νοιαζόμαστε για τον πλανήτη που τώρα κρατάμε στην αγκαλιά μας και που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές και προσπαθούμε να γίνουμε εμείς η αλλαγή που ονειρευόμαστε!


Διευθυντής Σχολείου

Ειρήνη Χιωτάκη

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η «Ώρα τη Γης», μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες συμμετοχικές εκστρατείες για το περιβάλλον, γίνεται κάθε χρόνο η αφορμή να ενωθούν οι φωνές εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον πλανήτη στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα πως χρειάζεται να στραφούμε, ατομικά και συλλογικά, σε πιο βιώσιμες επιλογές και να κάνουμε μία νέα αρχή. Τα φώτα κλείνουν για μια ώρα ώστε να εξοικονομείται ενέργεια, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Στη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά στο ζήτημα αυτό. Τα βοηθήσαμε να καταλάβουν πως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κάτι μαγικό που φτάνει σπίτι μας απλά από τις πρίζες, αλλά απαιτείται σκληρή δουλειά από ανθρώπους και μηχανές! Για να λειτουργεί το ψυγείο ή η τηλεόραση, γίνεται καύση ουσιών που ρυπαίνουν το περιβάλλον (λιγνίτης, πετρέλαιο, κάρβουνο) και οι οποίες κάποτε θα τελειώσουν. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε τη χρήση που κάνουμε,  ενώ στόχος είναι η στροφή σε εναλλακτικές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και, επειδή η αλλαγή ξεκινά από τα μικρά, καθημερινά πράγματα, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Επισκεφθήκαμε την ιστοσελίδα της ΔΕΗ με συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας, όπου πατώντας επάνω στο αντίστοιχο εικονίδιο μεταφερόμασταν στα «δωμάτια» μιας κατοικίας. Εκεί, σε κάθε χώρο, αναγνωρίζαμε τις ηλεκτρικές συσκευές και συζητούσαμε για την ορθολογική χρήση τους, που εξοικονομεί ενέργεια. Όλη αυτή η διαδρομή οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας μιας αφίσας όπου θα υπάρχουν συγκεντρωμένες όλες αυτές οι συμβουλές, εικονογραφημένες από τα παιδιά. Προχωρήσαμε σε καταμερισμό εργασιών και στην παρουσίασή τους. Οι ζωγραφιές των παιδιών, έπειτα από ηλεκτρονική επεξεργασία, αποτέλεσαν στοιχεία της αφίσας μας με τίτλο: «Ενέργεια εξοικονομώ, τον πλανήτη βοηθώ!»

Η αφίσα αυτή είναι οδηγός μας θυμίζοντάς μας την υποχρέωση, αλλά και την ανάγκη, να είμαστε σύμμαχοι για το καλό του περιβάλλοντος!


Στόχος δράσης

Να αντιληφθούν τα παιδιά τη σημασία που έχει η εξοικονόμηση ενέργειας τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την εξοικονόμηση πόρων ενέργειας και να γνωρίσουν τρόπους ορθολογικής χρήσης της.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας