menu

Σύνδεση | Εγγραφή

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΚΕΩΝ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

"ΈΝΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ" ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΗΧΟ

"ΈΝΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ" ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΗΧΟ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

https://www.storyjumper.com/book/read/169493581/65dcb783dfbad

Αυτός είναι ο σύνδεσμος για τo ηλεκτρονικό βιβλίο που δημιουργήθηκε από ομάδα μαθητών/τριών της Γ΄γυμνασίου. (Αντιγράψτε τον σύνδεσμο και δείτε το βιβλίο. Πατώντας το βελάκι που βρίσκεται πάνω σε κάθε σελίδα, μπορείτε να το διαβάσετε. Πατώντας το μπλε βελάκι που υπάρχει κάτω από την αρχική σελίδα, μπορείτε να το ακούσετε.)

Η Μαθητική αυτή δημιουργία προέκυψε ως επιστέγασμα δύο προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και ενός Ευρωπαικού προγράμματος ETWINNING  που υλοποιούνται  στο σχολείο μας  με  μαθητές από διάφορα τμήματα της Γ΄τάξης κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023 -2024. 

Αυτά,  έχουν ως κύριο στόχο  τη δραστηριοποίηση και συνεργασία των μαθητών/τριών για την ενδυνάμωση των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους, καθώς και την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή τους για τους 17 παγκόσμιους στόχους Βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αυτοί έχουν θεσπίστει από τον Ο.Η.Ε. από το 2015.

Παράλληλα, στοχεύουν στην εμψύχωση των μαθητών/τριών, έτσι ώστε να γίνουν «οι ήρωες/ίδες» της μεγάλης αλλαγής για τον πλανήτη μας και να αναλάβουν ενεργό ρόλο  στη διαδικασία αυτή. 

Οι μαθητές/τριες, αφού ενημερώθηκαν για τον Ο.Η.Ε. και τον ρόλο του, για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αφού μέσα από έρευνα και συνεργατική μάθηση απέκτησαν βασικές γνώσεις για τους 17 παγκόσμιους βιώσιμους στόχους, επέλεξαν ως πιο βασικούς για τους ίδιους τον στόχο 13 "ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ" και τον στόχο 15 "ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ".

Στη συνέχεια, συνέλαβαν την ιδέα, με αφορμή την πρόσφατη καταστροφή που συντελέστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2023 με τη μεγάλη πυρκαγιά στο Δάσος της Δαδιάς, να δημιουργήσουν συνεργατικά ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, για να καταδείξουν τη σημασία της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους 2 κυρίως προηγούμενους στόχους.

Δούλεψαν, λοιπόν, σε ομάδες. Χωρίστηκαν σε συγγραφική ομάδα, σε καλλιτεχνική ομάδα που εικονογράφησε το βιβλίο, σε ομάδα υπολογιστών ,σε ομάδα μετάφρασης που  το μετάφρασε  στα αγγλικά  και σε ομάδα ηχογράφησης, έτσι ώστε να είναι προσιτό  σε ευρύτερο αναγνωστικό  κοινό

Καταδεικνύοντας την καταστροφή, δίνουν αφορμή για προβληματισμό σχετικά με το πώς πρέπει να δράσουμε όλοι αναφορικά  με τις αλλαγές που σημειώνονται στο κλίμα  και που δημιουργούν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο το οικοσύστημα. 

Φυσικά, στον κόσμο της ιστορίας που δημιουργήθηκε, υπάρχουν Σούπερ Ήρωες ή Ηρωίδες που έρχονται και λύνουν ως δια μαγείας τα προβλήματα που ανακύπτουν, ωστόσο στον πραγματικό κόσμο  αυτό που μένει είναι ότι χρειάζεται να αναλάβουμε δράση για  το κλίμα, έτσι ώστε να περιοριστούν τέτοιου είδους αρνητικά φαινόμενα.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ.

 

.


Στόχος δράσης

Σε επίπεδο γνώσεων:  Να πληροφορηθούν οι μαθητές για τον ρόλο του Ο.Η.Ε. και την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης.  Να ενημερωθούν και να κατανοήσουν τους 17 παγκόσμιους στόχους για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Σε επίπεδο δεξιοτήτων:  Να υλοποιήσουν Σχέδια Δράσης σχετικά με ζητήματα που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στους 17 παγκόσμιους στόχους της για έναν καλύτερο Πλανήτη.  Να ασκηθούν στην ανάπτυξη ομαλών διαπροσωπικών σχέσεων και στην ομαδοσυνεργατικότητα.  Να ενισχυθούν στην ενσυνείδητη, υπεύθυνη και αιτιολογημένη διατύπωση των απόψεών τους.  Να ασκηθούν στην ανάπτυξη ομαλών διαπροσωπικών σχέσεων και στην ομαδοσυνεργατικότητα.  Να ξεδιπλώσουν τις εικαστικές ή όποιες άλλες δυνατότητές τους. Σε επίπεδο στάσεων:  Να αξιολογήσουν τη συνεισφορά του Ο.Η.Ε. στη δημιουργία της μεγάλης αλλαγής για τον πλανήτη μας ως το 2030 και ως δυνάμει ενεργοί ευρωπαίοι πολίτες να προβληματιστούν για τις δράσεις που μπορούν να αναλάβουν για τη επίτευξη της αλλαγής αυτής.  Να αποκτήσουν, κατά το δυνατό, συλλογική, ατομική συνείδηση απέναντι σε κοινωνικά και πολιτισμικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου και να εστιάσουν στο να δημιουργήσουν στάσεις και δράσεις που θα ευαισθητοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος της σχολικής κοινότητας σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 6


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας