menu

Σύνδεση | Εγγραφή

12ο Γυμνάσιο Ηρακλείο

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

"Έλα μαζί μας"

"Έλα μαζί μας"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

 Το «Έλα μαζί μας» αποτελεί την πρότασή μας για μία σύγχρονη συμπεριληπτική εκπαίδευση, όπου κάθε μαθητής μπορεί να ανθίσει με το δικό του μοναδικό τρόπο. Συνεργαζόμαστε σχολεία Ειδικής και Τυπικής Εκπαίδευσης και συνδεόμαστε με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, οργανισμούς και ομάδες πολιτών. Η ψυχή και η καρδιά του «Έλα μαζί μας», είναι ο μαθητής, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής των στόχων και των δράσεων. Με την αυτενέργεια και τη συμμετοχή του, οι στόχοι μετατρέπονται σε πράξεις, οι οποίες δημιουργούν τις βάσεις για μία βιώσιμη και δίκαιη κοινωνία. Σκοπός της διασύνδεσης είναι η υλοποίηση δράσεων που υποστηρίζουν και προωθούν τους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Το «Έλα μαζί μας» ονειρεύεται ένα σχολείο για όλους, όπου κάθε μαθητής θα νιώθει πως ανήκει. Ένα σχολείο που δεν θα μεταδίδει μόνο γνώσεις, αλλά θα προσφέρει στους μαθητές την ευκαιρία να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να υλοποιήσουν δράσεις, να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να βιώσουν εμπειρίες, που θα τους εξελίξουν και θα τους διαμορφώσουν σε υπεύθυνους κι ενεργούς πολίτες του αύριο.

Το «Έλα μαζί μας» γεννήθηκε το 2023 στο 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου ως εθελοντική ομάδα δράσης μαθητών - εκπαιδευτικών και προώθησε μία σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες περιελάμβαναν ενημερωτικές καμπάνιες και πράξεις καλοσύνης που αφορούσαν στην αναπηρία, την έμφυλη διαδικτυακή βία και την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων. Το "Έλα μαζί μας" κατέληξε να μην είναι μόνο μία ομάδα εθελοντισμού, αλλά μία ευκαιρία για τους μαθητές να αναπτυχθούν προσωπικά, να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντα και τη δύναμή τους και να συνειδητοποιήσουν πώς με μικρές αλλά ουσιαστικές πράξεις, μπορούν να κάνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Μότο τους ήταν: " Κάθε καλή πράξη, όσο μικρή κι αν είναι, αξίζει να την κάνεις! Έλα μαζί μας!"

Από το 2024, το «Έλα μαζί μας» άνοιξε τα φτερά του, αγκάλιασε επιπλέον 5 σχολεία της πόλης και πήρε τη μορφή ενός ζωντανού δικτύου δράσεων εθελοντισμού και πολιτειότητας και είναι ενεργό μέχρι σήμερα. Συμμετέχουν 6 σχολεία Ειδικής και Τυπικής εκπαίδευσης της πόλης του Ηρακλείου: το 11ο Γυμνάσιο, το 12ο Γυμνάσιο, το 13ο Γυμνάσιο, το Ειδικό Γυμνάσιο, το Μουσικό Σχολείο και το 6ο ΓΕΛ Ηρακλείου, με καταγεγραμμένους στο δίκτυο συνολικά 90 μαθητές και 15 εκπαιδευτικούς. 

Οι μαθητές μας γίνονται ενεργοί πολίτες, καλλιεργούν αξίες και στάσεις ζωής, και αναπτύσσουν τις δεξιότητες του 21ου αιώνα. Μία μεγάλη επιτυχία αποτελεί η διασχολική συνεργασία στις δράσεις. Συνολικά μέχρι σήμερα, συμμετείχαν στις δράσεις 500 μαθητές, 80 εκπαιδευτικοί και 23 οργανισμoί-φορείς και εθελοντές- ιδιώτες.


Αποτελέσματα / επίδραση

Οργανώνονται κοινές πρωτοβουλίες γύρω από τρεις θεματικούς άξονες: το περιβάλλον, τη συμπερίληψη και τον εθελοντισμό -με την μορφή της κοινωνικής προσφοράς. Συνολικά έχουν υλοποιηθεί 18 δράσεις οι οποίες αντιστοιχουν σε 8 από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Οι δράσεις συνέδονται μεταξύ τους καθώς αποτελούν φυσική συνέχεια η μία της άλλης.   

Οι δράσεις αφορούν στους παρακάτω στόχους βιώσιμης ανάπτυξης:

A.1ο Μηδενική Φτώχεια

B.3ο Καλή Υγεία και ευημερία

C.4ο Ποιοτική Εκπαίδευση

D.10ο Λιγότερες Ανισότητες

E.14ο Ζωή στο νερό

F.15ο Ζωή στη στεριά

G.16ο Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Δεσμοί

H.17ος Συνεργασία για τους στόχους

Ο 17ος στόχος (Η) εκπληρώνεται με τη δημιουργία του δικτύου σχολείων “Έλα μαζί μας” και τις συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που συντονίστηκαν ώστε να υλοποιηθούν οι δράσεις όπως αναφέρονται επιγραμματικά παρακάτω:

1ος στόχος (Α): 1.“Happy Girls Project” Στήριξη του Οργανισμού “Happy Girls project” στην Ουγκάντα, ενημέρωση για τη φτώχεια περιόδου, δημιουργία και αποστολή ειδών κιτ υγιεινής (υφασμάτινες επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες). 2.Προσφορά παιχνιδιών στους μικρούς ασθενείς της παιδιατρικής του ΠΑΓΝΗ, με σκοπό την ψυχική ενδυνάμωσή τους και την έμπρακτη υποστήριξη του νοσοκομείου. (+ 10ος Στόχος (D) - Λιγότερες ανισότητες)

·3ος στόχος (Β): 1.«Μπαίνω στα παπούτσια του άλλου», σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ- Βιωματικό πρόγραμμα για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης.

2.«Από χέρι σε χέρι», Αποστολή γραμμάτων σε άγνωστους ασθενείς της Ογκολογικής ΠΑΓΝΗ, με σκοπό την ψυχική ενδυνάμωσή τους. (σε συνέχεια της δράσης 1.)

3.Ομιλίες ειδικών στη δράση «Happy Girls Project” - Παιδιάτρου, Ψυχολόγου και Εκπαιδευτή πρώτων βοηθειών. (Σε συνέχεια της δράσης 1, στόχου 1ου (Α))

4.«Εφηβεία: Εμείς και οι άλλοι. Το ΄χουμε;» Διαδραστική Ομιλία ειδικού για τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση (Σε συνέχεια της δράσης 1, πεδίου 1ου (Α)).

4ος στόχος (C):1.Δημιουργία βίντεο με το όραμα του δικτύου «Έλα μαζί μας» για ένα συμπεριληπτικό σχολείο ως μήνυμα κατά της σχολικής βίας.

2.Συμμετοχή σε εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα με το δρώμενο «Δικαίωμα στην Εκπαίδευση: Οι παραβιάσεις που πληγώνουν».

·10ος στόχος (D) 1.«Livebooks» - Ομιλίες παραθλητών στα σχολεία του δικτύου (Μανώλης Στεφανουδάκης, Δημήτρης Οικονόμου και Μανώλης Γιακουμάκης)

2.«Επαφή με τους Σοφούς Γέροντες» στο Γηροκομείο Ηρακλείου, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες (συζήτησης, φιλαναγνωσίας, μαγειρικής, τραγουδιού, χορού, ζωγραφικής, δημιουργίας podcasts) 3.Συμπεριληπτική Διδασκαλία μαθητών του δικτύου, με παρουσίαση πειραμάτων και απώτερο στόχο τη διάδραση και σύνδεση των σχολείων Ειδικής και Γενικής Παιδείας.

4.Εξοικείωση των μαθητών μας με τα απτικά βιβλία και το σύστημα γραφής Braille από το δικό Δημοτικό σχολείο Τυφλοκωφών Καλλιθέας Αττικής.

14ος στόχος (Ε) 1.«Έλα μαζί μας για πιο καθαρές ακτές» Συνεργασία με τους Οργανισμούς HELMEPA και Ocean Conservacy, υιοθέτηση και καθαρισμός κεντρικής παραλίας της πόλης.

2.«Από την παραλία στην τάξη» . Σε συνέχεια του καθαρισμού της παραλίας, ενημέρωση από ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ.

15ος στόχος (F) 1.«Απολαμβάνω τη Φύση με τις αισθήσεις μου και Δημιουργώ». Πεζοπορία και δημιουργία της τέχνης “Landart”.

2. Συλλογή τροφών για τα αδέσποτα ζώα του Κυνοκομείου Ηρακλείου.

16ος στόχος (G) 1. Συμμετοχή στο τριήμερο Φόρουμ «Ισότητα- Συμπερίληψη - Προσβασιμότητα».



Συνεργασίες

Το δίκτυο σχολείων "Έλα μαζί μας" δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης με πρωτοβουλία του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου και αποτελείται από 6 σχολεία Τυπικής και Ειδικής Εκπαίδευσης: 11ο Γυμνάσιο, 12ο Γυμνάσιο, 13ο Γυμνάσιο, Ειδικό Γυμνάσιο, Μουσικό Σχολείο και 6ο ΓΕΛ. Μέχρι στιγμής έχουμε συνεργαστεί ως δίκτυο με τους παρακάτω φορείς & εθελοντές -πολίτες:

HELMEPA,ΕΛΚΕΘΕ, ΕΛΜΕΠΑ( ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ), 1 ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ & 2 ΠΑΡΑΘΛΗΤΕΣ, ΕΥ ΖΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ, ΠΑΓΝΗ, ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΔΡΕΑ&ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΟΙ ΖΩΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΔΙΣΤΡΩΝ ΚΑΜΙΝΙΩΝ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ "HAPPY GIRLS PROJECT", "ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ", "ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ", ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ, ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ, ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Καπελλάκη Ιωάννα, Ροκαδάκη Έφη, Αθανασάκη Μαρία, Κοφινάκη Νεκταρία, Παπαδάκη Μικαέλα, Μαρίνα Τουπογιάννη, Μαρία Χρόνη, Βάσω Τσανάκα

Στόχος δράσης

Σκοπός του Δικτύου: «Έλα μαζί μας» : Να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, ενιαίο, συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό πλαίσιο στο οποίο οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να υλοποιήσουν δράσεις σχετικές με 3 θεματικούς άξονες. α) Περιβάλλον β) Συμπερίληψη γ) Εθελοντισμός (με την έννοια της κοινωνικής προσφοράς) Να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες του 21ου αιώνα και εναρμονιζόμενοι με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης της ατζέντας του 2030 να διαμορφωθούν και να καλλιεργηθούν ως υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες του αύριο. Εκπαιδευτικοί-παιδαγωγικοί στόχοι: Οι μαθητές: • Να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. • Να αναπτύξουν κοινωνική και περιβαλλοντική συνείδηση. • Να επηρεάσουν με θετικό τρόπο την κοινωνία και το περιβάλλον, μέσω των εθελοντικών δράσεων που θα οργανώσουν. • Να διδαχθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. • Να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και επίλυσης προβλημάτων, καθώς και προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες. • Να καλλιεργήσουν δημοκρατικές στάσεις και αξίες όπως η αλληλεγγύη και η προσφορά στο συνάνθρωπο, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. • Να συνειδητοποιήσουν την έννοια της ομαδικότητας και της κοινοτικής συνοχής. Προσδοκώμενα οφέλη: Η δημιουργία του δικτύου- ομίλου των σχολείων με κοινό όραμα και κοινές δράσεις μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους μαθητές και την ευρύτερη σχολική κοινότητα, όσο και για ολόκληρη την κοινωνία. • Προσωπική ανάπτυξη των μελών της ομάδας: Οι μαθητές μέσα από τις δράσεις που θα πραγματοποιήσουν, θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους, την αυτοεκτίμηση, θα νιώθουν χρήσιμοι και ικανοί να βοηθήσουν την κοινότητα και το περιβάλλον. • Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων: Οι μαθητές θα μάθουν να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους, να σέβονται και να βοηθούν όποιον και όπου χρειάζεται. • Ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης: Οι μαθητές θα ευαισθητοποιηθούν περισσότερο για την προστασία του περιβάλλοντος, θα ενημερωθούν και θα οργανώσουν δράσεις προστασίας αυτού. • Προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης: Οι μαθητές θα συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα εναρμόνισης των πρωτοβουλιών και των δράσεων τους με τους 17 παγκόσμιους στόχους της Agenda 2030. • Προετοιμασία ενεργών πολιτών: Οι μαθητές με την ενεργό και εθελοντική συμμετοχή τους στα κοινά, θα αναπτύξουν το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και θα προετοιμαστούν περισσότερο ως μελλοντικοί ενεργοί, υπεύθυνοι και δημοκρατικοί πολίτες.

Χρόνος δράσης

Οι δράσεις υλοποιούνταν από τον Οκτώβριο 2024 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας