menu

Σύνδεση | Εγγραφή

14ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

"...εγώ είμαι Εγώ!"

"...εγώ είμαι Εγώ!"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

14ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

Το 14ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης είναι ένα 15θέσιο σχολείο που φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό μαθητών από όλες τις κοινωνικές ομάδες της πολυπολιτισμικής περιοχής μας. Το σχολείο μας είναι ανοιχτό στις καινοτόμες διδακτικές πρακτικές και ενεργό όσον αφορά σε δράσεις που προωθούν την μαθητοκεντρικότητα, την βιωματική εμπειρία, την δημοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.


Διευθυντής Σχολείου

Ευθύμιος Ευθυμίου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Τρόπος προσέγγισης:

Το πρόγραμμα βασίζεται στο παιδικό βιβλίο της Mira Lobe “Το μικρό Εγώ είμαι Εγώ’’, σε μετάφραση Αναστασίας Καλαντζή-Αζίζι. Η ιστορία του Μικρού Εγώ θα χρησιμοποιηθεί ως αφόρμηση για παιχνίδια σωματικής έκφρασης, αυτοσχεδιασμούς και τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος, προκειμένου να αφηγηθούμε και να διερευνήσουμε δημιουργικά την περιπέτειά του.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το εργαστήριο ξεκινάει με μια δραστηριότητα που μας συστήνει στην ομάδα, αλλά ταυτόχρονα μας θέτει σε εγρήγορση.

  • Σχηματίζουμε κύκλο διατηρώντας μικρή απόσταση από τον διπλανό μας, χωρίς να κρατιόμαστε από τα χέρια.
  • Με τα δυo δάχτυλα (δείκτης και μέσος) δείχνουμε τα μάτια μας λέγοντας “bunny bunny” και μετά δείχνοντας κάποιο παιδί στον κύκλο λέμε ξανά “bunny bunny” και το όνομα του παιδιού. Το παιδάκι συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο.
  • Προσέχουμε να έχουμε βλεμματική επαφή με το άτομο στο οποίο το στέλνουμε μέχρι να έχουν παίξει όλοι.

Αφήγηση (απευθυνόμαστε στην ομάδα): Στην άλλη άκρη του δάσους γίνεται σήμερα ένας διαγωνισμός! Θέλετε να πάμε; Δεν είναι όμως τόσο απλό να διασχίσουμε τόσο μεγάλο δάσος. Πρέπει να φτιάξουμε ένα δικό μας ασφαλές μονοπάτι περνώντας πάνω από το ποταμάκι.

  • Ακολουθεί η επόμενη δραστηριότητα με του μαθητές – ζωάκια να μπαίνουν σε διαδικασία συνεργασίας για να βρούνε λύση στο πρόβλημα: Πώς θα περάσουν όλοι το ποτάμι με τόσο λίγη βοήθεια; Κάποιοι πρέπει να επιστρέψουν και για τους υπόλοιπους. Θα ενδιαφερθώ μόνο για τα ζώα της οικογένειας μου;
  • Δίνουμε στους μαθητές κάρτες στο μέγεθος των ποδιών τους για να μπορούν να πατάνε επάνω τους.
  • Η ομάδα αρχίζει να δένεται, ανεβαίνει η ενέργεια και η ταχύτητα και οι μαθητές οργανώνονται και ψάχνουν να βρουν λύση!
  • Δεν υπάρχει νικητής ή ηττημένος, αφού ο σκοπός μας είναι να περάσουν όλα τα ζωάκια απέναντι.

π.χ τα αλογάκια θα χρειαστεί να βοηθήσουν τα σκυλάκια ώστε να μην μείνουν πίσω ή τα ψαράκια να βοηθήσουν τις αγελάδες κ.ο.κ.

 

Τα ζωάκια φτάνουν στο δάσος και συναντούν τον διοργανωτή του διαγωνισμού, ο οποίος τους εξηγεί τους κανόνες.

  • Κάθε ομάδα πρέπει να παρουσιάσει κάποιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό της. Δεν διαγωνίζεστε όλοι σε κοινή κατηγορία, όπως στο τρέξιμο, ούτε στο τραγούδι, ούτε στο βάρος ή το μέγεθος. Παρουσιάστε αυτό το χαρακτηριστικό που σας κάνει να ξεχωρίζετε από τα υπόλοιπα ζώα.
  • Ακόμη και μια παρέλαση ζώων με τον αντίστοιχο τρόπο που περπατάνε τα ζωάκια είναι έγκυρη συμμετοχή!

Κριτής του διαγωνισμού είναι η κυρία Σοφία η κουκουβάγια, η οποία δυσκολεύεται να αποφασίσει ποιοι είναι οι καλύτεροι. Συνειδητοποιεί ότι κάθε ζωάκι είναι μοναδικό και ξεχωριστό με τον δικό του τρόπο. Δηλαδή, οι αγελάδες δεν συγκρίνονται με τα ψάρια ως προς το ποιος κολυμπάει καλύτερα, ούτε τα άλογα με τους σκύλους ως προς το γαβγισμα.

 

Τα ζωάκια ξεκουράζονται στις φωλιές τους...

  • Οι φωλιές κατασκευάζονται από τα ίδια τα ζωάκια. Μπορουν να ζωγραφίσουν σε χαρτί του μέτρου, να τοποθετήσουν αντικείμενα της τάξης τους ή να χρησιμοποιήσουν υφάσματα κτλ.

 

...όταν κάποιο ξεχωριστό ζώο κάνει την εμφάνισή του ανήσυχο. 

Κυκλικό Δράμα. Η δασκάλα κρατά το κουκλάκι στα χέρια, το οποίο πλησιάζει τα ζωάκια, τα ξυπνάει και ψάχνει να βρει που ανήκει σύμφωνα με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των ζώων που συναντά, σύμφωνα με τις διατροφικές τους συνήθειες, το που ζουν κτλ.

  • Διαπιστώνει όμως ότι με όσα άκουσε και είδε δεν ανήκει σε καμία ομάδα. Λυπημένο και απογοητευμένο ευχαριστεί την κάθε ομάδα που τον προσκαλεί να πάει μαζί της. Ψάχνει να βρει το δρόμο του, όταν ξαφνικά συνειδητοποιεί πως μάλλον είναι ένα ζωάκι μοναδικό στο είδος του και ότι υπάρχει αφού βλέπει τη φατσούλα του να καθρεφτίζεται σε μια φουσκάλα από νερό.
  • Φωνάζει χαρούμενο ότι «Εγώ είμαι Εγώ» και συνεχίζει τη βόλτα του στο πολύχρωμο λιβάδι της ζωής.

Βγαίνουμε από τους ρόλους του παιχνιδιού, βγάζοντας τις κάρτες με τα ζωάκια από πάνω μας. 


Αποτελέσματα / επίδραση

Αναστοχασμός. Ακολουθεί συζήτηση με τα παιδιά. Τα αφήνουμε να ρωτήσουν ό,τι θέλουν σχετικά με τη συνθήκη που βίωσαν ή κάνουμε εμείς ερωτήσεις :

  • Γιατί είναι τόσο σημαντικό να ανακαλύψεις τους ομοίους σου; Τι έχεις να κερδίσεις από αυτούς; Τι έχεις να χάσεις, αν δεν τους βρεις;
  • Τι μπορεί να κερδίσεις από αυτούς που δεν είναι όμοιοι με σένα; Τι μπορεί εσύ να τους προσφέρεις;
  • Είναι δυνατόν να μη γνωρίζεις ποιος είσαι;
  • Σας συμβαίνει κι εσάς να έχετε χαρακτηριστικά, που ενώ τα έχετε δεν τα αναγνωρίζετε ή ξεχνάτε ότι τα έχετε;

Τις ερωτήσεις αυτές μπορεί κάποιος να τις προσαρμόσει στο επίπεδο των μαθητών, να τις εμπλουτίσει με άλλες ή να απορρίψει ορισμένες. Σε αυτό το σημείο, στο οποίο οι μαθητές διατυπώνουν πλέον τις απόψεις τους, κατανοούμε σε ποιο βαθμό έχουμε πετύχει τους στόχους μας.

 

Το βάζο του μοναδικού μας εαυτού.

  • Τα παιδιά βρίσκονται σε κύκλο.
  • Εμφανίζουμε το βάζο με την ετικέτα “εγώ είμαι...” και μοιράζουμε στα παιδιά από ένα χαρτάκι πάνω στο οποίο είναι γραμμένες λέξεις - φράσεις που χαρακτηρίζουν τα παιδιά σε σχέση με την ομάδα,  π.χ. συνεργάσιμη/ος, μοναδική/ός, έμπιστη/ος, αποφασιστική/ός κτλ.
  • Κάθε παιδί διαβάζει το χαρτάκι του (Αν δεν μπορεί να το διαβάσει, του το διαβάζουμε εμείς). Αν το παιδί νιώθει ότι έχει αυτό το χαρακτηριστικό τότε τσαλακώνει προσεκτικά το χαρτάκι και το ρίχνει μέσα στο βάζο.
  • Κάθε πρωί στην τάξη, οι μαθητές μπορούν να κουνάνε το βάζο και να διαλέγουν ένα χαρτάκι. Προτρέπουμε τα παιδιά να παρατηρούν κατά τη διάρκεια της ημέρας αν υπήρξαν έστω και για μια στιγμή το χαρακτηριστικό που τους έτυχε.
  • Αν κάποιο παιδί πει ότι ποτέ δεν είχε το χαρακτηριστικό που αναφέρει το χαρτάκι που θα πάρει, για παράδειγμα, ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει αστείος ή παιχνιδιάρης ή ομαδικός, η προτεινόμενη απάντηση από τον εκπαιδευτικό είναι:                                                                                              “Εντάξει, αλλά θα ήθελες; Αν το θες, τότε μπορείς να κρατήσεις το χαρτάκι και να το προσπαθήσεις. Όταν νιώσεις ότι το κατάφερες, τότε αμέσως άνοιξε το βάζο και ρίξτο μέσα”.
  • Εκείνο που στην πραγματικότητα συμβαίνει στην τάξη, είναι ότι η ίδια η ομάδα προτρέπει το παιδί να βάλει το χαρτάκι του! Η ομάδα επιβεβαιώνει στο κάθε παιδί ότι ναι, έχει υπάρξει αυτό που είναι γραμμένο στο χαρτάκι. Είναι μια δραστηριότητα ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης και ενδυνάμωσης των σχέσεων της ομάδας.

 

Κουκλοθέατρο, το οποίο μας βοήθησε καθώς οι μαθητές σε ρόλο μπόρεσαν να εκφράσουν με ελευθερία τις απόψεις που είχαν τα ζωάκια του βιβλίου. Είναι, επίσης, ένα εργαλείο το οποίο συχνά μας βοηθάει να διαχειριζόμαστε περιστατικά της σχολικής ζωής βρίσκοντας λύσεις που οι ίδιοι οι μαθητές προτείνουν.



Συνεργασίες

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία

Με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα

Πληροφορίες: www.TheatroEdu.gr / 2106541600 / [email protected] /

[email protected]

 

Αρχικός σχεδιασμός: Ελπίδα Κομιανού, Ειρήνη Μαρνά, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΚΕΧΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ

Στόχος δράσης

Στόχος είναι οι συμμετέχοντες, μέσα από τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος: να προσεγγίσουν το διαφορετικό και τη μοναδικότητα του καθενός ως προς τα ατομικά χαρακτηριστικά του, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους και να γίνει αντιληπτό ότι με την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης μπορούμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά μέσα στο κοινωνικό σύνολο, το οποίο αποτελείται από μικρότερες μονάδες, δηλαδή τον καθένα μας. Με τους στόχους αυτούς φωτίζονται ζητήματα ετερότητας, ενσυναίσθησης, συμπερίληψης και αποδοχής του δικαιώματος του διαφορετικού.

Χρόνος δράσης

Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2022

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 11



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας