"...εγώ είμαι Εγώ!"

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Το 14ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης είναι ένα 15θέσιο σχολείο που φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό μαθητών από όλες τις κοινωνικές ομάδες της πολυπολιτισμικής περιοχής μας. Το σχολείο μας είναι ανοιχτό στις καινοτόμες διδακτικές πρακτικές και ενεργό όσον αφορά σε δράσεις που προωθούν την μαθητοκεντρικότητα, την βιωματική εμπειρία, την δημοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.
Ευθύμιος Ευθυμίου
Επικοινωνία με σχολείοΤρόπος προσέγγισης:
Το πρόγραμμα βασίζεται στο παιδικό βιβλίο της Mira Lobe “Το μικρό Εγώ είμαι Εγώ’’, σε μετάφραση Αναστασίας Καλαντζή-Αζίζι. Η ιστορία του Μικρού Εγώ θα χρησιμοποιηθεί ως αφόρμηση για παιχνίδια σωματικής έκφρασης, αυτοσχεδιασμούς και τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος, προκειμένου να αφηγηθούμε και να διερευνήσουμε δημιουργικά την περιπέτειά του.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το εργαστήριο ξεκινάει με μια δραστηριότητα που μας συστήνει στην ομάδα, αλλά ταυτόχρονα μας θέτει σε εγρήγορση.
Αφήγηση (απευθυνόμαστε στην ομάδα): Στην άλλη άκρη του δάσους γίνεται σήμερα ένας διαγωνισμός! Θέλετε να πάμε; Δεν είναι όμως τόσο απλό να διασχίσουμε τόσο μεγάλο δάσος. Πρέπει να φτιάξουμε ένα δικό μας ασφαλές μονοπάτι περνώντας πάνω από το ποταμάκι.
π.χ τα αλογάκια θα χρειαστεί να βοηθήσουν τα σκυλάκια ώστε να μην μείνουν πίσω ή τα ψαράκια να βοηθήσουν τις αγελάδες κ.ο.κ.
Τα ζωάκια φτάνουν στο δάσος και συναντούν τον διοργανωτή του διαγωνισμού, ο οποίος τους εξηγεί τους κανόνες.
Κριτής του διαγωνισμού είναι η κυρία Σοφία η κουκουβάγια, η οποία δυσκολεύεται να αποφασίσει ποιοι είναι οι καλύτεροι. Συνειδητοποιεί ότι κάθε ζωάκι είναι μοναδικό και ξεχωριστό με τον δικό του τρόπο. Δηλαδή, οι αγελάδες δεν συγκρίνονται με τα ψάρια ως προς το ποιος κολυμπάει καλύτερα, ούτε τα άλογα με τους σκύλους ως προς το γαβγισμα.
Τα ζωάκια ξεκουράζονται στις φωλιές τους...
...όταν κάποιο ξεχωριστό ζώο κάνει την εμφάνισή του ανήσυχο.
Κυκλικό Δράμα. Η δασκάλα κρατά το κουκλάκι στα χέρια, το οποίο πλησιάζει τα ζωάκια, τα ξυπνάει και ψάχνει να βρει που ανήκει σύμφωνα με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των ζώων που συναντά, σύμφωνα με τις διατροφικές τους συνήθειες, το που ζουν κτλ.
Βγαίνουμε από τους ρόλους του παιχνιδιού, βγάζοντας τις κάρτες με τα ζωάκια από πάνω μας.
Αναστοχασμός. Ακολουθεί συζήτηση με τα παιδιά. Τα αφήνουμε να ρωτήσουν ό,τι θέλουν σχετικά με τη συνθήκη που βίωσαν ή κάνουμε εμείς ερωτήσεις :
Τις ερωτήσεις αυτές μπορεί κάποιος να τις προσαρμόσει στο επίπεδο των μαθητών, να τις εμπλουτίσει με άλλες ή να απορρίψει ορισμένες. Σε αυτό το σημείο, στο οποίο οι μαθητές διατυπώνουν πλέον τις απόψεις τους, κατανοούμε σε ποιο βαθμό έχουμε πετύχει τους στόχους μας.
Το βάζο του μοναδικού μας εαυτού.
Κουκλοθέατρο, το οποίο μας βοήθησε καθώς οι μαθητές σε ρόλο μπόρεσαν να εκφράσουν με ελευθερία τις απόψεις που είχαν τα ζωάκια του βιβλίου. Είναι, επίσης, ένα εργαλείο το οποίο συχνά μας βοηθάει να διαχειριζόμαστε περιστατικά της σχολικής ζωής βρίσκοντας λύσεις που οι ίδιοι οι μαθητές προτείνουν.
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία
Με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα
Πληροφορίες: www.TheatroEdu.gr / 2106541600 / [email protected] /
Αρχικός σχεδιασμός: Ελπίδα Κομιανού, Ειρήνη Μαρνά, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]