menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

"ΔΡΩ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ... ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ!"

"ΔΡΩ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ... ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ!"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ

Το Μυστικό Κλειδί προσφέρει στο παιδί εναλλακτικούς τρόπους παιδαγωγικής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας, που στοχεύουν σε ένα παιδοκεντρικό σύστημα εκπαίδευσης. Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη ενός μοναδικού εκπαιδευτικού πρότζεκτ αγωγής και διαπαιδαγώγησης που δίνει ευκαιρίες και ερεθίσματα ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν τις ικανότητες και την προσωπικότητά τους. Οι χώροι μας είναι διαμορφωμένοι σε γωνιές με τρόπο, ώστε τα παιδιά να μπορούν να εκφραστούν μέσα από τις τέχνες και να αναπτύξουν ικανότητες που μέχρι τώρα ίσως να ήταν ανεκμετάλλευτες.


Διευθυντής Σχολείου

ΑΛΕΞΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στα πλαίσια του διμήνου προγράμματός μας με θέμα τα επαγγέλματα, το ενδιαφέρον των μαθητών εστιάστηκε στα επαγγέλματα που δρουν αφιλοκερδώς και έχουν ως στόχο την κοινωνική προσφορά.

Αφού αναφέραμε και καταγράψαμε τα επαγγέλματα αυτά, στη συνέχεια τα ομαδοποιήσαμε ως προς τον κλάδο/τομέα προσφοράς τους. Επικεντρωθήκαμε στο λειτούργημα που ασκούν οι κτηνίατροι και ειδικότερα εκείνοι που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε φιλοζωικές οργανώσεις που έχουν ως σκοπό τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων της πόλης μας. Μέσα από συζήτηση προέκυψε η επιθυμία των μαθητών να δράσουν εθελοντικά για να βοηθήσουν το έργο των κτηνιάτρων και των φιλοζωικών οργανώσεων αυτών.

Αποφασίστηκε λοιπόν με πρωτοβουλία των παιδιών η διοργάνωση ενός αγώνα δρόμου με ελάχιστο κόστος συμμετοχής για γονείς και παιδιά (με τη μορφή δωρεάς) ώστε να συγκεντρωθεί ένα ποσό για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης τα οποία θα προσφερθούν σε αντίστοιχους οργανισμούς. Οι παιδαγωγοί των τμημάτων βοήθησαν σε κάθε βήμα υλοποίησης της δράσης με μη παρεμβατικό τρόπο.

Έπειτα από έρευνα καταλήξαμε να δωρηθούν στον Δήμο Ιωαννιτών και συγκεκριμένα στο Δημοτικό καταφύγιο ζώων αλλά και στις Φιλοζωικές οργάνωσεις ΚΙ.ΔΙ.ΖΩ ,κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων και ΑΝΙΜΑ,συλλογος για την ηθική μεταχείρηση των ζώων. Επικοινωνήσαμε με το Δήμο μας και οργανώσαμε τη συνεργασία μας για όλο το χρονικό διάστημα του εκπαιδευτικού μας προγράμματος. Σε πρώτη φάση ήρθαν η κτηνίατρος του Δήμου και εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων στο σχολείο μας και ενημέρωσαν τους μαθητές σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί για τα αδέσποτα της πόλη μας. Επιπλέον, μας έμαθαν πολλά πράγματα για τους τετράποδους φίλους μας.

Μετά από αυτή την επίσκεψη, ο ενθουσιασμός και η επιθυμία των παιδιών να προσφέρουν μεγάλωσαν, έτσι κανονίστηκε με τους αρμόδιους του Δήμου ο εμβολιασμός και η στείρωση τριών αδέσποτων σκύλων που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο του σχολείου μας με τα οποία οι μαθητές είναι πλήρως εξοικειωμένοι και αντίστροφα. Επίσης, στο μάθημα των εικαστικών κατασκευάσαμε ένα ξύλινο σπιτάκι το οποίο και τοποθετήσαμε στο προαύλιο του σχολείου για τα σκυλάκια αυτά που υιοθετήθηκαν υπ' ευθύνη μας.

Το επόμενο και πιο σημαντικό βήμα της δράσης συνεργασίας με το Δήμο Ιωαννιτών ήταν η εκδήλωση μας, η οποία πήρε το όνομα "ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ RUN". Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν οι μαθητές όλων των βαθμίδων του σχολείου μας (παιδικός, νηπιαγωγείο) γραπτώς. Δημιουργήσαμε την αφίσα της εκδήλωσης η οποία αναρτήθηκε σε πολλά σημεία του σχολείου και της πόλης και ανακοινώθηκε με ανάρτηση  στα κοινωνικά δίκτυα του σχολείου μας αλλά και του Δήμου Ιωαννιτών και των φιλοζωικών οργανώσεων. Επίσης, στάλθηκε δελτίο τύπου στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τέλος, στάλθηκε ενημερωτική επιστολή καθώς και αίτημα για τη διακοπή κυκλοφορίας του δρόμου στον οποίον επρόκειτο να διεξαχθεί ο αγώνας στην Διεύθυνση Τροχαίας Ιωαννίνων. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσής μας έπαιξαν και οι χορηγοί. Πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις της πόλης μας που ανηκούν σε γονείς του σχολείου μας, οι οποίες προσέφεραν απλόχερα τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους στηρίζοντας την προσπάθειά μας.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος διαχείρησης αδέσποτων ζώων του Δήμου Ιωαννιτών καθώς και αντιπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων ΚΙ.ΔΙ.ΖΩ και ΑΝΙΜΑ. Στον χώρο της εκδήλωσης διαμορφώθηκε ειδικός χώρος στον οποίο μεταφέρθηκαν κάποια από τα ζώα που φιλοξενούνται στο Δημοτικό Καταφύγιο και δόθηκαν προς υιοθεσία σε ενδιαφερόμενες οικογένειες που παρευρίσκοταν στην εκδήλωση.

Στο τέλος του αγώνα δρόμου οι συμμετέχοντες μαθητές και γονείς βραβεύθηκαν συμβολικά με μετάλλια για την προσπάθειά τους και έλαβαν αναμνηστικό έντυπο συμμετοχής. Έπειτα, ακολούθησε γιορτή με πληθώρα κερασμάτων -προσφορά των χορηγών μας- για τους αθλητές αλλά και για τους τεράποδους φίλους που μας επισκέφθηκαν.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου και συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό ποσό το οποίο και μοιράστηκε ισάξια σε τρεις επιχειρήσεις της πόλης μας για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης για ζώα. 

Η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από τα τοπικά ΜΜΕ και έλαβε θετικές κριτικές και σχόλια από τους συμμετέχοντες αλλά και από την τοπική κοινώνια, γεγονός που διευκόλυνε τη διάχυση του μηνύματος κοινωνικής προσφοράς των μαθητών του σχολείου μας.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Μέσα από την δράση συνεργασίας αυτή επετεύχθησαν όλοι οι παιδαγωγικοί και μη στόχοι που είχαν τεθεί στον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος αλλά και οργάνωσης της δράσης. Το πιο σημαντικό επίτευγμα ήταν η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης των μαθητών και η ευαισθητοποίηση σε θέματα φιλοζωικού χαρακτήρα. Η αναγνώριση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία και η ανάπτυξη του αισθήματος της προσφοράς στην επίλυση τους. Οι μαθητές αντιλήφθηκαν της ιδέα της συνεισφοράς ως μονάδα αλλά και εκτίμησαν την αξία του ομαδικού πνεύματος. Ακόμα και ο πιο μικρός μπορεί να κάνει τη διαφορά αλλά και όταν δουλεύουμε ενωμένοι σαν ομάδα μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα!

Υιοθέτησαν αξίες και καλές πρακτικές με τις οποίες θα πορεύονται για μια ζωή με γνώμονα τον σεβασμό και την αγάπη απέναντι στα ζώα, στον συνάνθρωπο και στην κοινωνία, αξίες που στη συνέχεια θα μεταλαμπαδεύσουν ο καθένας στο δικό του οικεγενειακό περιβάλλον. Ο θετικός αντίκτυπος της εκδήλωσης αλλά και γενικότερα της δράσης συνεργασίας συνέβαλε στη διάχυση του μηνύματος κοινωνικής προσφοράς και αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση και για μελλοντικές συνεργατικές δράσεις.



Συνεργασίες

-Δήμος Ιωαννιτών-Πρόγραμμα διαχείρησης αδέσποτων ζώων

-Φιλοζωική οργάνωση ΚΙ.ΔΙ.ΖΩ,κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων

-Φιλοζωική οργάνωση ΑΝΙΜΑ, σύλλογος για την ηθική μεταχείρηση των ζώων

-Τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης  itv, ΒΗΜΑ tv

-Επιχειρήσεις της πόλης μας:

Ζαχαροπλαστεία "Μάντζιος"

Τζιμογιάννης-THE BAKING HOUSE

Ζαγόρι-Φυσικό Μεταλλικό Νερό

Coffee Epirus

Βιβλιοπωλείο "Λύχνος"

Pet shop "Pet -Land"

Ωδείο "Ars nova,Νέες τέχνες"

Pet shop "PAWsitive"

Pet Shop "apPetite"

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σκαμνέλου Ελένη ,Ράπτη Πολυξένη, Μπιντεβή Λίζα, Καβακίδης Αρχιμήδης

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

  • Ευαισθητοποίηση/συνεργασία με τους γονείς/οικογένειες μέσω δραστηριοτήτων για το σπίτι και μέσω προτροπής για υιοθέτηση καλών πρακτικών όπως ο εθελοντισμός.
  • Δημοσίευση βίντεο με σχόλια των μαθητών με θέμα την ανασκόπηση της εκδήλωσης "ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ RUN" στο κανάλι του σχολείου μας στο Youtube και κοινοποίηση στα κοινωνικά δίκτυα.

https://www.youtube.com/watch?v=EWqDtL5Xero

https://www.facebook.com/mistikokleidi/photos/pcb.2730915127204873/2730913787205007/

 

  • Συμμετοχή στη σχολική παρέλαση καρναβαλιού μεταμφιεσμένοι σε αδέσποτα σκυλάκια προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση λοιπών μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας.
  • Αναδημοσίευση φωτογραφικού υλικού από το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα σε κοινωνικά δίκτυα  και ιστοσελίδες του Δήμου Ιωαννιτών

 https://www.facebook.com/photo?fbid=328803505957115&set=a.292460282924771 

 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=315371447300321&set=pcb.315371553966977

 

  • Δημιουργία αφισών και αποστολή προσκλήσεων σχετικές με την εκδήλωση και το κεντρικό της μήνυμα (συμμετοχή, προσφορά, εθελοντισμός) και ανάρτηση σε κεντρικό σημείο του σχολείου και της πόλης μας προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και πρόσκληση κοινού.
  • Δημιουργία εικαστικών δημιουργιών (ομαδικών και ατομικών) που αναρτήθηκαν προς παρουσίαση κατά την εκδήλωση με σκόπο τη διάχυση του φιλοζωικού μηνύματος της εκδήλωσης.
  • Δημοσίευση άρθρου με τις δράσεις μας σε τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες 

https://ipeirotika.gr/giannena-nipia-tha-paixoyn-me-adespota-skylakia-kai-tha-trexoyn-gia-kalo-skopo/

https://epirusgate.gr/giannena-ekdilosi-evaisthitopoiisis-ton-mikron-mathiton-gia-ta-adespota/?fbclid=IwAR3rviSoUURnPA_zIbjnAZ3nDv2m_7dIfJIHsOAkGz0qtGNCCQCfMCf9dcE

 

  • Δηλώσεις υπεύθυνων εκπαιδευτικών στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης

https://ioanninatv.gr  Σημαντική πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης - ITV Ειδήσεις 12/03/2022 (video)

https://ioanninatv.gr/index.php/news/video/itv-12-03-2022-video2?fbclid=IwAR1RPSRIXdCL362DUQfAxEBWMtzsJbMiUUD5o0gKBm95p1Jy6S3kH6TNJY0

 


Στόχος δράσης

Επαφή με την τοπική κοινωνία, ευαισθητοποίηση σε θέματα κοινωνικού περιεχομένου, παρακίνηση προς τον εθελοντισμό, ανάπτυξη ενσυναίσθησης, ανάπτυξη κοινωνικής προσφοράς, εξέλιξη προσωπικότητας με στοιχεία εξωστρέφειας, αλληλεπίδρασης και υπευθυνότητας μέσω ανάληψης ευθυνών, απόκτηση οργανωτικών ικανοτήτων και ανάληψη πρωτοβουλιών

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, τοπικές αρχές και τοπική κοινωνία

Χρόνος δράσης

Μάρτιος 2022

Τόπος Δράσης

Ιωάννινα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας