menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Δημοτικό Σχολείο Φούρνων Κορσεών

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

"Δες την κυκλικά": Ένα "πράσινο" application

"Δες την κυκλικά": Ένα "πράσινο" application
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Αναπτύξαμε μια εφαρμογή για smartphones μέσω του περιβάλλοντος οπτικού προγραμματισμού MIT App Inventor 2. Το σενάριο περιλαμβάνει μαθήματα κώδικα, App Development μαζί με στοιχεία UX/UI,  αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη και πολυμέσα «ελεύθερα δικαιωμάτων», όλα με σκοπό ένα διαδραστικό πρωτόπυπο.  Tο application ονομάζεται «Δες την Κυκλικά» και έχει στόχο να προωθήσει την Υπεύθυνη Κατανάλωση, τον 12ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα το τρίπτυχο «Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση».  Η εικονική βοηθός (virtual assistant), απευθύνει προσωπικό χαιρετισμό στον χρήστη/τη χρήστρια της εφαρμογής, του προτείνει ιδέες επαναχρησιμοποίησης και εναλλακτικών DIY, προκειμένου να μειωθούν οι ανάγκες παραγωγής και ο όγκος των απορριμμάτων. Ακόμη, η εφαρμογή επιτρέπει τον διαμοιρασμό φωτογραφιών και μηνυμάτων μεταξύ μελών μιας κοινότητας που προσφέρουν και ζητούν υλικά αγαθά, προστατεύοντας το περιβάλλον από την αλόγιστη παραγωγή.

Βίντεο παρουσίασης εφαρμογής στα ελληνικά: https://youtu.be/aedHiYDr7NQ (Περισσότερες πληροφορίες στην περιγραφή του βίντεο.)

Βίντεο demo στα αγγλικά: https://youtu.be/Q9HindPjHaM

Το πρότζεκτ αυτό βρέθηκε στη διασταύρωση πολλών αφορμών-εκπαιδευτικών δικτύων και δράσεων: Bravo Schools https://inactionforabetterworld.com/bravo-schools/ , 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοικτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση με θέμα την Κυκλική Οικονομία https://openedtech.ellak.gr/, STEM Discovery Campaign 2022 http://www.scientix.eu/events/campaigns/sdc22 (βλ. Φούρνοι στον χάρτη).

Στο προπαρασκευαστικό στάδιο σχεδιασμού του περιεχομένου αξιοποιήθηκε υλικό από το “Terra Mission MOOC: Teaching Sustainability for Actionhttps://www.europeanschoolnetacademy.eu/courses/course-v1:LifeTerra%2BSustainabilityForAction%2B2022/about   και ειδικά η ενότητα για την Κυκλική Οικονομία (English, Greek).

Σχεδιασμός και εφαρμογή διδακτικού σεναρίου: Θεοδώρα Σ. Τζιαμπάζη

Στ’ τάξη: Άγγελος, Νικολέτα, Σταμάτης

Δημοτικό Σχολείο Φούρνων Κορσεών

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Η εφαρμογή προορίζεται για χρήση από τη σχολική κοινότητα, επειτα από την τοπική κοινότητα (κάτοικοι και επισκέπτες), και εν τέλει για την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Προσεχώς, θα δημοσιευτεί το αναλυτικό σενάριο ανάπτυξης της εφαρμογής (σε σχεδιαστικό και προγραμματιστικό επίπεδο) και ο κώδικας (ανοιχτό λογισμικό), ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλο τοπικό πλαίσιο, να μετασχηματιστεί και να υπηρετήσει τον «πράσινο» σκοπό του! Άλλωστε, το σλόγκαν που ενέπνευσε το σχέδιο δράσης είναι το «Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά».

Ένα κεντρικό μήνυμα είναι ότι η τεχνολογία μπορεί να μεσολαβήσει για την αντιμετώπιση σοβαρών περιβαλλοντικών προκλήσεων και ότι όσα παιδιά ακολουθήσουν μια σχετική επαγγελματική κατεύθυνση μπορούν να προσανατολίζονται στη δημιουργία τεχνολογίας …με όραμα ένα καλύτερο κόσμο.



Συνεργασίες

α) Το σενάριο είναι συνεργατικό εν όψει της δημοσίευσης του ανοιχτού κώδικα.  

β) Αναμένεται συνεργασία με το Γυμνάσιο και τον Δήμο προκειμένου α)να οριστεί σημείο συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών στο νησί  –ίσως επικαιροποιήσουμε το υπάρχον σημείο που ορίστηκε στην εφαρμογή μας β)να ενισχύσουμε οι δυο βαθμίδες τον αντίκτυπο των δράσεών μας (εμείς να παραπέμψουμε στην οικολογική στήλη ιστοσελίδας που κατασκευάζει η Β’θμια και, αντίστοιχα, αυτή θα κοινοποιήσει μέσω της σελίδας της την εφαρμογή μας).


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Θεοδώρα Σ. Τζιαμπάζη

Στόχος δράσης

Ευαισθητοποίηση για την υιοθέτηση οικολογικών συνηθειών και τον στόχο 12, Εισαγωγή στον προγραμματισμό εφαρμογών και εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης

Χρόνος δράσης

Από 1 Φεβρουαρίου 2022

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας