menu

Σύνδεση | Εγγραφή

7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

"ΔΕΝ ΣΕ ΑΜΕΛΗΣΑ....ΕΣΩΣΑ ΜΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ". Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ!!

"ΔΕΝ ΣΕ ΑΜΕΛΗΣΑ....ΕΣΩΣΑ ΜΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ". Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ!!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ

Δημόσιο Ημερήσιο Γυμνάσιο Διεύθυνση: Χείρωνος 53-Επτά Πλατανίων Βόλος, 38333, Νομός Μαγνησίας Τηλέφωνο: 24210-46390 Η σχολική μονάδα του 7ου Γυμνασίου Βόλου στεγάζεται σε νεόδμητο κτιριακό συγκρότημα από το 1989 στον πραύλιο χώρο του παλιού εργοστασίου Μουρτζούκος-Λεβιάθαν. Το σχολείο μας φιλοξενεί 305 μαθητές με επιτελείο 51 καθηγητών όλων των ειδικοτήτων. Λειτουργούν 13 τμήματα με ταυτόχρονη διδασκαλία τμημάτων ένταξης και παράλληλης στήριξης.Διαθέτει εργαστηριακές αίθουσες θετικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων με σύγχρονα εποπτικά μέσα διδασκαλίας.


Διευθυντής Σχολείου

ΦΑΣΟΥΡΑΚΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στο  7ο Γυμνάσιο Βόλου κατά το σχολικό έτος 2022-23 πραγματοποιήθηκε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα  «Δεν σε αμέλησα….έσωσα μια μέλισσα. Ο θαυμαστός κόσμος και η κοινωνία των μελισσών» με 40 μαθητές και μαθήτριες της Β’ και Γ΄ τάξης.

Η περιβαλλοντική ομάδα ασχολήθηκε με τους ακόλουθους άξονες :

  1. Τη συγκέντρωση στο σχολείο κάθε Παρασκευή 7η ώρα μετά την λήξη της πρωινής διδακτικής ζώνης των μαθημάτων, με οργάνωση δράσεων, παρουσίαση-ανατροφοδότηση του θέματος και κατασκευές όπως:

Α. Αφίσα του θέματος κατασκευασμένη από λινάτσα και στολισμένη με  χαρτοκοπτικές δημιουργίες που αφορούν και επεξηγούν το οξύμωρο σχήμα λόγου του τίτλου το οποίο αποτελεί και το ηθικό δίδαγμα: ο άνθρωπος δημιουργεί πράγματα στην φύση, εξαρτάται από την φύση αλλά τελικά την καταστρέφει μεθοδικά.

Β. Αφίσα αναφορικά με τα προϊόντα που παράγει η μέλισσα όπως: μέλι,  γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός, κερί, κηραλοιφή, κηρύθρα.

Γ. Κατασκευή κυψέλης (χαρτοκοπτική) για τις ανάγκες της θεατρικής προβολής.

Δ. Δημιουργία Καλλιτεχνικού Πορτρέτου.

Ε. Δημιουργία Σχολικής Εφημερίδας με τίτλο : «Η φωνή των εφήβων».

Ζ. Δημιουργία εικονογραφημένου παραμυθιού με τίτλο: Δεν σε αμέλησα….έσωσα μια μέλισσα. Ο θαυμαστός κόσμος και η κοινωνία των μελισσών!!

Η. Προβολή-παρουσίαση φωτογραφιών ενσωματωμένων σε βίντεο.

Θ. Κολλάζ καρτουνογραφημένων φωτογραφιών.

Ι. Παρουσίαση θεατρικού έργου το ομώνυμου τίτλου το περιβαλλοντικού προγράμματος.

Κ. Χρήση επιδαπέδιου αρμόνιου για το άκουσμα «Περνά-περνά η μέλισσα».

  1. Την επίσκεψη σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΚΠΕ στην Αρναία, Χαλκιδική όπου  η περιβαλλοντική ομάδα ενημερώθηκε για το  πρόγραμμα με τίτλο: Ανακαλύπτοντας το δάσος του Χολομώντα μέσα από τα μονοπάτια του. Επισκέπτοντας το Δάσος του Χολομώντα, οι  μαθητές είχαν την δυνατότητα μιας θεωρητικής ενημέρωσης για το πρόγραμμα του δάσους. Επιπλέον διεκπεραίωσαν  κάποιες βιωματικές δραστηριότητες στο πεδίο των οποίων τα στοιχεία αργότερα επεξεργάστηκαν αξιολογώντας το πρόγραμμα. Συνεπώς γνώρισαν το  δασικό οικοσύστημα, κατανόησαν τη βιοποικιλότητα , τη τροφική αλυσίδα και την αλληλεπίδραση μεταξύ ζωικών και φυτικών οργανισμών.  Αντιλήφθηκαν την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική διάσταση του δάσους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Επιπλέον αναγνώρισαν την  ανθρώπινη παρέμβαση με τα οφέλη και τους κινδύνους που αυτή προκαλεί  στο δάσος και τέλος διαπίστωσαν τη δυνατότητα που έχουν ως ενεργοί πολίτες να δράσουν ατομικά και συλλογικά για την προστασία του.
  2. Την δημιουργία Βοτανικού κήπου- «Μελισσόκηπου» μέσα στον προαύλιο χώρο του 7ου Γυμνασίου Βόλου τον μήνα Απρίλιο, αποτέλεσε μια ακόμα βιωματική δράση. Αρχικό ερέθισμα στάθηκε η επίσκεψή μας στον Βοτανικό κήπο Σταυρούπολης στην Θεσσαλονίκη. Κύριος στόχος του είναι η παροχή γνώσης πάνω στον κόσμο των φυτών, η σπουδαιότητα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, η προστασία της βιοποικιλότητας , η μελέτη και αξιοποίηση της ελληνικής χλωρίδας. Οι μαθητές στον σχολικό τους κήπο είχαν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον της μέλισσας. Το κεντρικό παρτέρι του σχολείου αρχικά καθαρίστηκε από τα άγρια φυτά, κατόπιν οργώθηκε με τσαπί και με την τσουγκράνα έγινε η περισυλλογή των  άχρηστων φυτών αυτών τα οποία τοποθετήθηκαν σε μαύρες σακούλες  απορριμμάτων. Κατόπιν η περιβαλλοντική ομάδα άνοιξε λακκούβες ώστε να γίνει η εμφύτευση των βοτανικών φυτών όπως λεβάντα, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, μέντα και δενδρολίβανο. Η εργασία ολοκληρώθηκε με το βάψιμο του παρτεριού.
  3. Την Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας @ Φυσικού περιβάλλοντος Α.Π.Θ όπου επισκέφτηκαν ένα εργαστήριο πλήρες εξοπλισμένο για αναλύσεις των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων κυψέλης.
  4. Anel Honey Park (Μελισσοκομικό πάρκο) όπου οι μαθητές ακολουθήσανε τις διαδρομές, ανακαλύψανε τα μυστικά του πάρκου, προμηθευτήκανε το χάρτη αυτοξενάγησης , θαυμάσανε ένα υπαίθριο «μουσείο της φύσης»! Μελετήσανε το κεφάλαιο της βοτανικής και διαπιστώσανε πως από τα βότανα παρασκευάζονται τα καλλυντικά. Κατασκευάσανε αγνό κερί σε καλούπια και βιωματικά γνωρίσανε πως γίνεται η απόξεση κηρήθρας με ειδικά εργαλεία που χρησιμοποιεί ο μελισσοκόμος. 

6.Το Δασικό Μουσείο Ταξιάρχη, οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να παρατηρήσουν την χλωρίδα, την πανίδα και τους φυσικούς πόρους της περιοχής μέσα από ειδικές βιτρίνες που αναπαριστούν σκηνές δασικής διαχείρισης οι οποίες παρουσιάζουν βαλσαμωμένα πουλιά και ζώα, πλήθος ερμαριών καθώς και είδη φυτών και σπόρων.

  1. Τον Μελισσοκομικό συνεταιρισμό «ΣΙΘΩΝ» ο οποίος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και ποιο σύγχρονους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς στην Ευρώπη. Το μέλι ελέγχεται για την ποιότητά του από το εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου που διαθέτει, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελισσοκομίας. Οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να μάθουν για την ιστορία του συνεταιρισμού «Σίθων», να δοκιμάσουν τα προϊόντα που παράγει καθώς να ενημερωθούν για τον ποιοτικό τους έλεγχο.
  2. Το Αγρόκτημα «Πλατανόρεμα» στο οποίο οι μαθητές παρακολούθησαν την συλλογή μελιού από τις κηρήθρες με ξενάγηση μελισσοκόμου φορώντας ειδικές στολές.
  3. Το Εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλύπτει όλο το εύρος των ερευνητικών αντικειμένων των σχετικών με την Εντομολογία και τη Γεωργική Ζωολογία από την ταξινόμηση και φυλογενετική ζωικών οργανισμών και εντόμων, βιολογία, οικολογία, ηθολογία έως και την αντιμετώπιση τους με σύγχρονες μεθόδους και στρατηγικές και τη βιοποικιλότητα εντόμων.
  4. Οι διαστάσεις του θέματος «Δεν σε αμέλησα….έσωσα μια μέλισσα» που προσεγγίσαμε σχετίζονται με τον θαυμαστό κόσμο και την κοινωνία της μέλισσας, ένα έντομο ζωτικής σημασίας για το οικοσύστημα και την διατροφή μας, ειδικά σε χώρες με πλούσια βιοποικιλότητα και αγροτική ανάπτυξη όπως η Ελλάδα. Χωρίς την ύπαρξη των μελισσών κινδυνεύουν ολόκληρα οικοσυστήματα να εξαφανιστούν, η γεωργία και συνεπώς η παραγωγή τροφής. Τα προϊόντα της μέλισσας όπως το μέλι, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη, η γύρη είναι πλούσια σε διατροφική αξία και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας ανθρώπου καθότι έχουν συνάμα και φαρμακευτικές ιδιότητες.

 


Στόχος δράσης

Να κατανοήσουν οι μαθητές την διατροφική αξία του μελιού και τις θεραπευτικές του ιδιότητες και να αντιληφθούν την επίπτωση των φυτοφαρμάκων στον πληθυσμό των μελισσών.• Nα ενημερωθούν οι μαθητές για την κοινωνία της μέλισσας, τους κανόνες και τις αρχές που την διέπουν. • Να γνωρίσουν τα προϊόντα της μέλισσας και τις ευεργετικές ιδιότητές τους. • Να αναγνωρίσουν την σημαντική προσφορά της μελισσοκομίας στην οικονομία ενός τόπου. • Να αντιληφθούν την ουσιαστική περιβαλλοντική προσφορά των μελισσών στη φύση και την διατήρηση τα βιοποικιλότητας. • Να κατανοήσουν την διαδικασία παρασκευής μελιού μέσα από την βιομηχανική επεξεργασία. • Να κατανοήσουν τους παράγοντες που καθορίζουν το είδος του μελιού.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (2)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 19


Videos 5

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας