menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Νηπιαγωγείο Μεσημερίου

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

"ΑΡΩΜΑ ΛΕΒΑΝΤΑΣ"

"ΑΡΩΜΑ ΛΕΒΑΝΤΑΣ"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Νηπιαγωγείο Μεσημερίου

Πρόκειται για μια σχολική μονάδα όπου λειτουργούν δύο τμήματα υποχρεωτικού πρωινού προγράμματος και ένα τμήμα ολοημέρου


Διευθυντής Σχολείου

ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΙΤΣΑΚΗ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

  • Ο θαυμασμός και η αγάπη μας για τη μωβ βασίλισσα του χωριού, τη λεβάντα ήταν η αρχή!

Τα παιδιά ψάξανε στο σπίτι και με τους γονείς τους και φέρανε πληροφορίες και  προϊόντα σχετικά με τις λεβάντες. Παρακολουθήσαμε βίντεο που δείχνουν τα μωβ χωράφια σαν χαλιά όταν είναι ανθισμένα. Παρακολουθήσαμε τη συγκομιδή του άνθους της λεβάντας και τα αποστακτήρια από όπου βγαίνει το αιθέριο έλαιο της λεβάντας.

 

  • Ήρθαν γονείς - παραγωγοί στο σχολείο και μας μιλήσανε, φέρανε λεβάντες και φυτέψαμε στην αυλή μας.

 

  • Ζωγραφίσαμε λεβάντες με μαρκαδόρους, πινέλα, ξυλομπογιές. Ακούσαμε μύθους για τη λεβάντα και δραματοποιήσαμε το μεγάλωμα της στο χωράφι

 

  • Γίναμε «ξεναγοί εξ αποστάσεως»

Ηχογραφήσαμε τα παιδιά που μιλούν σαν "λεβάντες" και παρουσιάζονται στον διαδραστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της με σημεία πολιτισμού και ενδιαφέροντος.

Το «άρωμα» και η «μωβ» ενέργεια της λεβάντας μας οδήγησε μεθυστικά στην αναζήτηση τρόπων εξωραϊσμού της αυλής του νηπιαγωγείου μας που στερείται παιχνιδιών, καθισμάτων και φυτών προσφέροντας μονάχα ένα μικρό κομμάτι χώμα και ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι με πλάκες πεζοδρομίου ανισόπεδες σε πολλά σημεία.

 

  • Οραματιστήκαμε μια καλύτερη αυλή, τη ζωγραφίσαμε, καταθέσαμε τις ιδέες μας.

Φυτέψαμε με τη βοήθεια των γονιών φωτίνιες για να δημιουργήσουμε έναν όμορφο, φυσικό φράχτη να στολίζει τη αυλή μας και να μας προστατεύει από τα κάγκελα στην άκρη.

Συνδέσαμε τις δράσεις μας με τους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που κινητοποιούν παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο προς την καλλιέργεια αρχών και δράσεων που στοχεύουν στην γενική ευημερία, ανάπτυξη και βιωσιμότητα όλων.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Η ενασχόλησή μας και η δράση μας με τις λεβάντες έφερε μια άλλη πνοή στο σχολείο. Ένα διάχυτο άρωμα χαράς από τη συνεργασία που εκδηλωνόταν σε όλα τα επίπεδα και από τη διάχυτη δημιουργικότητα και τον ενθουσιασμό απλώνονταν παντού.

Τα παιδιά έφερναν συνέχεια κάτι σχετικό με τις λεβάντες, ζωγράφιζαν χωράφια και λεβάντες με κάθε αφορμή, έπαιζαν τους γεωργούς και τα σποράκια που μεγαλώνουν και γίνονται λεβάντες και ήταν χαρούμενα.

Οι εκπαιδευτικοί ολοένα και κάτι σκαρφίζονταν, σκέφτονταν και συζητούσαν σχετικά με τις λεβάντες.

Οι γονείς ενεργητικοί και δραστήριοι ήταν πρόθυμοι αρωγοί μας σε κάθε βήμα.

Όλη αυτή η δράση, η δημιουργικότητα, το ομαδικό πνεύμα ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτικούς και παιδιά , εκπαιδευτικούς και γονείς και γονείς μεταξύ τους έφτασε και στα αυτιά του Δήμου, της υπεύθυνης για το νηπιαγωγείο μας σχολικής επιτροπής και προσφέρθηκε να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματά μας για τον εξωραϊσμό της αυλής.Συνεργασίες

  1. Με υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, υπεύθυνους Πολιτιστικών Θεμάτων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και της ΣΕΕ Εκπαίδευσης για την Αειφορία του 1ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα με τίτλο «ΞΕΝΑΓΟΙ ΕΞ ΑΠΟΣΤΆΣΕΩΣ».
  2. Με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του νηπιαγωγείου μας

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Γιαννιώδη Άννα, Κιτσάκη Φωτεινή, Μπαντιά Αικατερίνη, Τσίντζου Ευθαλία

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Η διάχυση του μηνύματος μας επιτεύχθηκε με τη συμμετοχή μας στην  εκπαιδευτική πρόταση συνεργασίας των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και της ΣΕΕ Εκπαίδευσης για την Αειφορία του 1ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας, με τίτλο «ΞΕΝΑΓΟΙ ΕΞ ΑΠΟΣΤΆΣΕΩΣ».

Δημιουργία αφισών

Δημιουργία παρουσίασης 

 

 

 


Στόχος δράσης

1. Η Ανάδειξη -Προστασία -Διαφύλαξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς ενός τόπου (καλλιέργειες λεβάντας) 2. Ανάληψη δράσης και ευθύνης από όλους για την αναβάθμιση της αυλής του νηπιαγωγείου για την εξασφάλιση της ποιοτικής εκπαίδευσης και ασφαλούς διαβίωσης.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ, ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ

Χρόνος δράσης

Ιανουάριος - Απρίλιος 2021

Τόπος Δράσης

Νηπιαγωγείο Μεσημερίου Ν. Θεσσαλονίκης

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (2)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας