menu

Σύνδεση | Εγγραφή

5ο Γυμνάσιο Λάρισας

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

"Από τη Λάρισα στη Βερόνα. Θεατές του ονείρου".

"Από τη Λάρισα στη Βερόνα. Θεατές του ονείρου".
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

5ο Γυμνάσιο Λάρισας

Το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας είναι ένα από τα κεντρικά σχολεία της πόλης. Αριθμεί 400 μαθητές και το εκπαιδευτικό δυναμικό ξεπερνά τους 50 εκπαιδευτικούς. Φοιτούν μαθητές μεσοαστικών οικογενειών και αλλοδαποί. Διαθέτει μια πολύ καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη, που λειτουργεί και ως αναγνωστήριο, τρία εργαστήρια Πληροφορικής και ένα σύγχρονο εργαστήριο Φυσικής - Χημείας που συμβάλλουν στην ποιοτική μάθηση. Το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας είναι ένα σχολείο με παράδοση σε δράσεις που αφορούν στον πολιτισμό και ιδιαίτερα το αρχαίο θέατρο, καθώς έχει ανεβάσει μαθητικές θεατρικές παραστάσεις και έχει πάρει μέρος σε μαθητικά φεστιβάλ θεάτρου. Παίρνει μέρος επίσης σε συνέδρια και διαγωνισμούς, οργανώνει βιωματικά εργαστήρια, είναι εξωστρεφές, αναπτύσσει δίκτυα σχολείων και εκπαιδεύει τις μαθητικές κοινότητες να προάγουν τη δημοκρατία, τον εθελοντισμό και να υποστηρίζουν την αποδοχή του διαφορετικού.


Διευθυντής Σχολείου

Δεληζώνα Ζωή

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας, σε συνέχεια δράσεων που αφορούν στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, έλαβαν μέρος στο 7ο μαθητικό ευρωπαϊκό συνέδριο που διοργανώθηκε στη Βερόνα της Ιταλίας στο χρονικό διάστημα από 1-5 Μαρτίου 2023, με εισήγηση που είχε τον τίτλο "Από τη Λάρισα στη Βερόνα. Θεατές του ονείρου" και θέμα το αρχαίο θέατρο ως οικοδόμημα και ως λογοτεχνικό είδος. Αφορμή για τον τίτλο αποτέλεσε το γεγονός πως οι δύο πόλεις έχουν δύο θέατρα ως κοινά τοπόσημα: η πόλη της Λάρισας το Α’ και Β’ αρχαίο θέατρο, ενώ η πόλη της Βερόνα το theatro romano και το ρωμαϊκό αμφιθέατρο. Ως στόχος τέθηκε η ανάδειξη της συμβολής του αρχαίου ελληνικού θεάτρου στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Οι μαθητές μελέτησαν την εξέλιξη του θεάτρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα –μέσω της ρωμαϊκής περιόδου και της Αναγέννησης- στον ελλαδικό χώρο, στον χώρο της Μεσογείου και στη  συνέχεια σε όλη την Ευρώπη, αλλά και έξω από αυτή.

Εργάστηκαν με τη μέθοδο του πρότζεκτ, άλλοτε ατομικά και άλλοτε ομαδικά, ως μέλη πάντα μιας μεγάλης ομάδας. Ερεύνησαν, φωτογράφισαν, αξιολόγησαν, επέλεξαν και συνέθεσαν το υλικό που συγκέντρωσαν, το οποίο παρουσίασαν στην ομάδα. Στο πλαίσιο της μελέτης-έρευνας επισκέφτηκαν το Α’ και Β’ αρχαίο θέατρο Λάρισας, το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα καθώς επίσης το θέατρο της Δωδώνης στα Ιωάννινα. Ολοκλήρωσαν τη μελέτη με ένα ταξίδι, ερευνητικό – επιστημονικό, στο χρόνο και στον χώρο, …με τη συμμετοχή τους στο μαθητικό συνέδριο στη Βερόνα.

Για τις ανάγκες τέλος του συνεδρίου δημιούργησαν και ένα μπάνερ που απεικονίζει τα θέατρα των δύο πόλεων τα οποία συνδέει μια καρδιά. Η καρδιά στο μπάνερ  είναι η καρδιά των ανθρώπων που αφέθηκαν κάποτε και συνεχίζουν να αφήνονται στη μαγεία του θεάτρου στην τοπογραφική και αξιακή του διάσταση, είναι οι καρδιές των θεατών που αναζητούν το όνειρο σε κάθε θέατρο, σε κάθε πόλη, κάνοντας τον κόσμο όλο μια  παγκόσμια σκηνή. 

Η όλη εργασία ψηφιοποιήθηκε με τη βοήθεια της καθηγήτριας της Πληροφορικής και το βίντεο υποτιτλίστηκε στη γαλλική γλώσσα, ενώ πρόκειται να υποτιτλιστεί και στην αγγλική και τη γερμανική. Αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (youtube) τόσο για τις ανάγκες του συνεδρίου, όσο και για να υπάρξει διάχυση της εργασίας και να αποτελέσει εκπαιδευτικό υλικό για σχολική χρήση στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών από μετάφραση. Επισυνάπτεται η εργασία των μαθητών σε βίντεο και σε αρχείο word.

Την εργασία των μαθητών παρακολούθησαν σε επίσκεψή τους στο 5ο Γυμνάσιο Λάρισας η Σύμβουλος Εκπαίδευσης των Γαλλικών και δύο εκπρόσωποι/στελέχη της Ακαδημαϊκής Περιφέρειας της Ile-de-France (η Δευθύντρια και Υποδιευθύντρια Ευρωπαϊκών και Διεθνών σχέσεων). Το βίντεο (υποτιτλισμένο στα γαλλικά) ζητήθηκε, προκειμένου να διαμοιραστεί στα σχολεία της Γαλλίας.

 

 

 

 

 


Στόχος δράσης

Bασικός μας στόχος είναι να δείξουμε τη συμβολή του αρχαίου ελληνικού θεάτρου στην διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Επιμέρους στόχοι είναι οι μαθητές μας να μάθουν να εκπονούν μια εργασία δουλεύοντας ομαδοσυνεργατικά. Βασικό μας μέλημα οι μαθητές να καλλιεργήσουν δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα (κριτική σκέψη, επικοινωνία, δημιουργικότητα), δεξιότητες ψηφιακής και παραγωγικής μάθησης, καθώς και δεξιότητες ζωής, όπως ευαισθησία απέναντι στον ελληνικό πολιτισμό, ενεργή πολιτειότητα και δεξιότητες ψηφιακής ιθαγένειας.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας