"Από το Εγώ_βιβλίο στο Βιβλιοθήκ-όλοι". Μία Δανειστική Βιβλιοθήκη για γονείς, με βιβλία γονεϊκότητας στο σχολείο μας από τα παιδιά προς τους γονείς.

menu
Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία
Η ανάγκη για ένα πρόγραμμα όπως το "Από το Εγώ_βιβλίο στο Βιβλιοθήκ-όλοι" ΜΙΑ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ είναι πολυεπίπεδη και η αναγκαιότητας της ύπαρξης της εντοπίζεται σε διάφορους τομείς της κοινωνίας μας.
Τα βιβλία αποτελούν μια κοινή γλώσσα που μπορεί να συνδέσει ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, μορφωτικού επιπέδου και κοινωνικών ομάδων. Βυθιζόμενοι στις ιστορίες των άλλων, αναπτύσσουμε την ικανότητα να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους, γινόμαστε καλύτεροι μέσα από αυτούς.
Από την άλλη πάλι οι συζητήσεις γύρω από τα βιβλία ενθαρρύνουν την ανταλλαγή απόψεων, την αμφισβήτηση και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, πόσο μάλλον σε γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας που συμβάλλουν στην υιοθέτηση αλλά και την αλλαγή στάσεων.
Η ανάγνωση και η συζήτηση γύρω από τα βιβλία ενισχύει την καλλιέργεια του πολιτισμικού κεφαλαίου μιας κοινότητας. Μια σχολική βιβλιοθήκη μέσα και έξω από το σχολείο για γονείς με διαχειριστές λειτουργίας τα ίδια τα παιδιά, δυναμώνει τη σχολική κοινότητα και την ωριμάζει σε θέματα γονεϊκότητας, προτείνοντας λύσεις και καλυτερεύοντας τις σχέσεις όλων.
Τα βιβλία άλλωστε μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας και τα συναισθήματα των άλλων.
Για αρχή καθορίστηκαν, με τη βοήθεια πάντα των παιδιών, οι στόχοι της ύπαρξης μιας δανειστικής βιβλιοθήκης για γονείς, ώστε να τους παρέχουμε πρόσβαση σε αυτή για να γίνουν όπως είπαν τα ίδια τα παιδιά «πιο σοφοί γονείς».
Επιλέχθηκε ο κατάλληλος χώρος για να στηθεί, να είναι σε εμφανές σημείο και προσβάσιμο στους γονείς. Μία μικρή γωνιά ήταν ιδανική! Για έπιπλο χρησιμοποιήθηκε ένα μικρό ερμάριο, δωρεά στο σχολείο μας από την τοπική επιχείρηση επίπλων γραφείου «ΔΡΟΜΕΑΣ ΣΕΡΡΩΝ».
Για τη συλλογή των βιβλίων έγινε μία λίστα βιβλίων γονεϊκότητας (για την ανατροφή των παιδιών και την ψυχολογία) και έπειτα από κάλεσμα προς τους γονείς ζητήθηκε η βοήθεια από τους ίδιους να αγοραστούν όσοι τίτλοι βιβλίων μπορούσαμε να αποκτήσουμε. Θερμή παράκληση έγινε στους γονείς η αγορά των βιβλίων να γίνει παρουσία των παιδιών επισκεπτόμενοι οι ίδιοι με τα παιδιά τους βιβλιοπωλεία της περιοχής για να έχουν και τα ίδια ενεργό συμμετοχή σε κάθε βήμα εφαρμογής του προγράμματος.
Μετά την απόκτηση των βιβλίων έγινε η καταμέτρηση, η αρίθμηση, η καταγραφή, και σφραγίστηκε με τη σφραγίδα του σχολείου το κάθε ένα από αυτά τα βιβλία από τα ίδια τα παιδιά.
Συζητήθηκε από τα παιδιά και ψηφίστηκε το πιο απλό σύστημα δανεισμού και επιστροφής των βιβλίων.
Το παιδιά ορίζονται οι βοηθοί δανεισμού, μια διαδικασία για την οποία σχεδίασαν την αντίστοιχη καρτέλα που θα φοράνε σε κάθε δανεισμό αλλά και σε κάθε επιστροφή.
Προχώρησαν στο σχεδιασμό της αφίσας έναρξης της δανειστικής βιβλιοθήκης, όπως και της αντίστοιχης επιστολής που στάλθηκε στους γονείς προς ενημέρωσή τους, έντυπη αλλά και μέσω mail, διακόσμησαν αναλόγως την γωνιά βιβλιοθήκης και έτσι ήταν όλα πλέον έτοιμα να αναλάβουν επίσημα και σοβαρά το ρόλο τους.
Η υλοποίηση του προγράμματος πιο συγκεκριμένα περιλάμβανε τα εξής βήματα:
Καθορισμός στόχων: Με τη βοήθεια των παιδιών, ορίσαμε τους στόχους της βιβλιοθήκης, με σκοπό να παρέχουμε στους γονείς πρόσβαση σε βιβλία που θα τους βοηθήσουν να γίνουν όπως είπαν και τα ίδια τα παιδιά "πιο σοφοί γονείς".
Επιλογή χώρου: Επιλέξαμε έναν προσβάσιμο και ορατό χώρο στο σχολείο για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης.
Εξοπλισμός: Χρησιμοποιήσαμε ένα μικρό ερμάριο, δωρεά από την τοπική επιχείρηση "ΔΡΟΜΕΑΣ ΣΕΡΡΩΝ", για να στεγάσουμε τα βιβλία.
Συλλογή βιβλίων: Δημιουργήσαμε μια λίστα βιβλίων γονεϊκότητας και ζητήσαμε τη βοήθειά γονέων για την αγορά τους.
Ενεργός συμμετοχή των παιδιών: Παροτρύναμε τους γονείς να αγοράσουν τα βιβλία μαζί με τα παιδιά τους, επισκεπτόμενοι τα τοπικά βιβλιοπωλεία, ώστε να συμμετέχουν ενεργά σε κάθε βήμα του προγράμματος.
Στοχεύσαμε να δημιουργήσουμε κάτι δυνατό με την ελπίδα η δανειστική βιβλιοθήκη να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο για γονείς, τα παιδιά αλλά και εμάς τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
Το πρόγραμμα "Από το Εγώ_βιβλίο στο Βιβλιοθήκ-όλοι: ΜΙΑ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ" είναι μια πρωτοβουλία που στόχος της, από την αρχή του σχεδιασμού αλλά και σε κάθε φάση υλοποίησης της, είναι να ενισχύσει τη σχέση των γονέων με το παιδί τους, να τους προσφέρει γνώσεις και εργαλεία για την ανατροφή του και να δημιουργήσει μια κοινότητα γονέων όπου θα στηρίζονται και θα μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο με τρόπο τέτοιο που θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στα ίδια τα παιδιά όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα στην οποία ανήκουν.
Η ανάγκη για ένα τέτοιο πρόγραμμα κρίθηκε πολυεπίπεδη και με την ολοκλήρωση της σημαντική.
Με την πρώτη επαφή της σχολικής μονάδας με τους γονείς ενισχύθηκε η επικοινωνία μεταξύ γονέων, παιδιών και εκπαιδευτικών. Τα βιβλία άλλωστε αποτελούν μια κοινή γλώσσα που ενώνει γονείς και παιδιά, δημιουργώντας ευκαιρίες για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.
Ενθαρρύνθηκε η συζήτηση γύρω από τα βιβλία που δανείστηκαν βοηθώντας τους ίδιους τους γονείς να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο των παιδιών αλλά και να μάθουν να αναζητούν λύσεις για να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της γονεϊκότητας.
Η ανάγνωση της αξίας των βιβλίων και η συζήτηση γύρω από αυτά δημιούργησε ένα περιβάλλον μάθησης και δημιουργικότητας που επεκτάθηκε και πέρα από τη σχολική τάξη και στο σπίτι.
Είδαμε μια θετική ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας, καθώς είχαμε ένα στόχο όλοι οι εκπαιδευτικοί να βοηθήσουμε να πετύχει αυτό το εγχείρημα.
Από την πλευρά των παιδιών η συμμετοχή τους ήταν συγκινητική. Πρώτα από όλα τους συνεπήρε το όλο εγχείρημα και θεώρησαν ότι η επιτυχία του στηρίζεται στην δική τους προσωπική δουλειά και πίστη. Άλλωστε συμμετείχαν ως ενεργοί πολίτες σε κάθε βήμα σχεδιασμού, στησίματος, ενθάρρυνσης αλλά και στη διαχείριση της βιβλιοθήκης ενισχύοντας τους έτσι την αίσθηση της κοινότητας και την αλληλεγγύη.
Τα βιβλία μας βοήθησαν όλους να κατανοήσουμε πρώτα τα δικά μας συναισθήματα και έπειτα τα συναισθήματα των παιδιών. Μέσα από συζητήσεις με γονείς και παιδιά εισπράξαμε το συναίσθημα της πληρότητας βλέποντας να βοηθάμε όλοι στο να βελτιώνονται οι σχέσεις μας ως γονείς και εκπαιδευτικοί με τα παιδιά μας. Γίναμε πρότυπα, τα φέραμε πιο κοντά στα βιβλία αλλά και σε εμάς τους ίδιους με συζήτηση.
Με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, που πρόσφερε εθελοντική εργασία και οικονομική ενίσχυση.
Με τους εκπαιδευτικούς όλης της σχολικής μονάδας που καθοδήγησαν και υποστήριζαν τα παιδιά στην οργάνωση και τη λειτουργία της βιβλιοθήκης.
Με τους μαθητές που ανέλαβαν την οργάνωση, την ταξινόμηση και τη διαχείριση των βιβλίων και εξυπηρέτησαν τους γονείς κατά τη διάρκεια του δανεισμού.
Με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, που μας παρείχε συμβουλές και υποστήριξη για την οργάνωση και τη λειτουργία της βιβλιοθήκης.
Με Εκδοτικούς Οίκους που πρόσφεραν τίτλους βιβλίων.
Με την επιχείρηση «Δρομέας Σερρών» που δέχτηκε το αίτημα μας να μας εξοπλίσει με έπιπλα κάνοντας στο σχολείο μας δωρεά.
Για την αποτελεσματικότερη διάδοση του μηνύματος του προγράμματος μας χρησιμοποιήθηκαν ποικίλοι τρόποι επικοινωνίας. Δημιουργήθηκαν κατάλληλες αφίσες με το σκοπό και τη σπουδαιότητα του έργου μας, αφίσες που αναρτήθηκαν σε διάφορα σημεία του σχολείου μας. Τα κείμενα ενημέρωσης ήταν γραμμένα από τα ίδια τα παιδιά. Ψηφιακές αφίσες και φυλλάδια προωθήθηκαν σε γονείς και η βιβλιοθήκη παρουσιάστηκε από τα ίδια τα παιδιά κατά τη διάρκεια συναντήσεων με γονείς.
Χρησιμοποιήθηκαν επίσης κοινωνικά δίκτυα (facebook, Instagram, viber-Κλειστό με τους γονείς της σχολικής μας μονάδας) , όπου και δημοσιεύτηκαν ενημερώσεις, φωτογραφίες, βίντεο και ανακοινώσεις του έργου μας. Αντίστοιχα βίντεο δημιουργήθηκαν και δημοσιεύτηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες, όπως το youtube.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]