menu

Σύνδεση | Εγγραφή

11o Δημοτικό Σχολείο Χανίων

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

"Αόρατοι ήρωες": ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

"Αόρατοι ήρωες": ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

11o Δημοτικό Σχολείο Χανίων

Το σχολικό μας συγκρότημα βρίσκεται σε ένα όμορφο προάστιο των Χανίων ,έχει υπέροχη θέα ,από τη μια πλευρά βουνό και από την άλλη θάλασσα. Φιλοξενεί 257 μαθητές-τριες και έχει 35 άτομα προσωπικό.Προσπαθούμε να είναι ΄΄ανοιχτό στην κοινωνία ΄΄και πραγματοποιούμε αρκετές εκπαιδευτικές δράσεις και συμμετέχουμε σε αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα που οπλίζουν τους μαθητές μας με γνώσεις ,αξίες ,στάσεις ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν με αξιοπρέπεια στην ενήλικη ζωή τους.


Διευθυντής Σχολείου

Μαρία Κληματσάκη

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αόρατοι ήρωες» υλοποιήθηκε κατά την χρονική περίοδο Νοέμβριος 2020- Μάιος 2021 (1 διδακτική ώρα/εβδομάδα)με μέθοδο μικτής διδασκαλίας (δια ζώσης και σύγχρονη εξ αποστάσεως). 

Σκοπός του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η ενασχόληση των μαθητών/τριών με την ιστορία του τόπου τους και τα μνημεία της ιδιαίτερης πατρίδας τους, όσον αφορά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς και η καλλιέργεια της ιστορικής τους μνήμης και συνείδησης. 

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε βασίστηκε στις αρχές της διερευνητικής-ανακαλυπτικής μάθησης. Το βασικό μέσο της όλης διαδικασίας ήταν η τέχνη του κινηματογράφου. Οι βασικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν οι εξής: εργασία σε ομάδες (διευρεύνηση διαδικτυακού χάρτη, έρευνα φωτογραφικού υλικού, συνεντεύξεις), καταιγισμός ιδεών, παρουσιάσεις, συζήτηση. Αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας ήταν η δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους «Αόρατοι ήρωες».


Αποτελέσματα / επίδραση

Μέσα από ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι μαθητές/τριες μετά την ολοκλήρωση της δράσης διαπιστώθηκε η ενίσχυση του ενδιαφέροντός τους για την τοπική αλλά και πανελλήνια ιστορία. Παράλληλα, οι μαθητές/τριες συνέδεσαν την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης με την σύγχρονη πραγματικότητα και την καθημερινότητά τους. Με βιωματικό τρόπο, οι μαθητές του Δ2 ανακάλυψαν δρόμους, πλατείες και μνημεία της πόλης των Χανίων που έχουν πάρει το όνομά τους από τους ήρωες και τις ηρωϊδες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και έμαθαν για τους «Αόρατους ήρωες» της πατρίδας τους.



Συνεργασίες

Ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος συνεργαστήκαμε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, ενώ εκεί υποποιήθηκε και μέρος των γυρισμάτων.

Στη γιορτή που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό της επετείου του 1821 συμμετείχαν ομάδες παραδοσιακοών κρητικών χορών της πόλης των Χανίων.

Μέρος του προγράμματος πραγματοποιήθηκε σε εξωτερικούς χώρους της πόλης,


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Κάσσαρη Σοφία, Γοναλάκη Μαρία

Στόχος δράσης

Βασικός μαθησιακός στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η ενασχόληση των μαθητών/τριών με την ιστορία του τόπου τους και τα μνημεία της ιδιαίτερης πατρίδας τους, όσον αφορά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς και η καλλιέργεια της ιστορικής τους μνήμης και συνείδησης. Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος ήταν να εστιάσουν οι μαθητές/τριες σε γεγονότα, πρόσωπα, μνημεία του τόπου τους μέσα από βιωματικές δράσεις και μεθόδους, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ερευνητική διάθεση και η κριτική τους στάση απέναντι σε θέματα που αφορούν στην περιοχή τους.

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος 2020- Μάιος 2021 (1 διδακτική ώρα/εβδομάδα)

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας