menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΕΛ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

"Αντιγόνη εν Ιωνιδείω"

"Αντιγόνη εν Ιωνιδείω"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΕΛ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Πρότυπο Γενικό Λύκειο στον Πειραιά. Οι μαθητές εισάγονται στην Ιωνίδειο Σχολή στην Α΄ Γυμνασίου μετά από επιτυχή εξέταση στην Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά και συνεχίζουν την φοίτησή τους και στο Λύκειό της. Η Ιωνίδειος Σχολή είναι ένα από τα τρία Ιστορικά Πρότυπα Σχολεία της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1847 μετά από δωρεά του Κωνσταντίνου Ιωνίδη. Από την ίδρυσή της φιλοξένησε μαθητές όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Παύλος Νιρβάνας, ο Σπύρος Μελάς, ο Λάμπρος Πορφύρας, ο Δ. Βουτυράς, ο Γεράσιμος Βώκος, ο Απ. Καμπάνης, ο Αλέξανδρος Πάλλης, ο Παντελής Χορν, ο Αιμίλιος Βεάκης. Στα θρανία της έμαθαν γράμματα πολλοί μετέπειτα πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, βουλευτές, εφοπλιστές, εκδότες, γιατροί, δικηγόροι και πλήθος προσωπικοτήτων καταξιωμένων στον κοινωνικό και επαγγελματικό στίβο του Πειραιά αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Έμβλημα της Ιωνιδείου αποτελεί ο λέων που παριστάνει την πόλη του Πειραιά, η κουκουβάγια που αντιπροσωπεύει την σοφία και το κλωνάρι ελιάς, χαρακτηριστικό της άμιλλας.


Διευθυντής Σχολείου

Μηνάογλου Χαράλαμπος

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Οι μαθητές μετά από τα πρώτα μαθήματα της τραγωδίας "Αντιγόνη" του Σοφοκλή και αφού κάποιοι είχαν παρακολουθήσει την παράσταση της "Αντιγόνης" (σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία του Δημήτρη Λάλου) στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Από το Μουσείο στο Θέατρο. Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας» που πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πειραιά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, εκδήλωσαν έντονα την επιθυμία να παρουσιάσουν με το δικό τους τρόπο την ίδια τραγωδία στη σχολική κοινότητα.

Αξιοποίησαν και δραματοποίησαν το διασκευασμένο κείμενο της τραγωδίας που τους παραχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων. Ήθελαν περισσότερο να καταγγείλουν μέσω του έργου τη βία της οποιαδήποτε εξουσίας -πολιτικής, γονεϊκής, σεξιστικής. Θεώρησαν μάλιστα ότι η βία, η αδικία, ο αυταρχισμός δεν έχουν φύλο, γι' αυτό και επέλεξαν τους ρόλους τους ανεξαρτήτως του φύλου τους. Η "Αντιγόνη" αποδόθηκε και από αγόρι, ενώ ο "Κρέοντας" σκόπιμα μόνο από κορίτσια. 

Επιλέχθηκε να βιντεοσκοπηθεί η δραματοποίηση της τραγωδίας στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Έμφαση δόθηκε στην απόδοση της υπόθεσης και την ερμηνεία των ρόλων, γι΄αυτό και η βιντεοσκόπηση εστίασε εσκεμμένα στα πρόσωπα των μαθητών. Αυτά μάλιστα είχαν αναλόγως μακιγιαριστεί από μαθήτριες που ασχολούνται με το μακιγιάζ προκειμένου να τονίζουν την έκφραση κάθε ρόλου.

Στο έργο ενσωματώθηκαν αποσπάσματα κομματιών κλασικής μουσικής που έπαιξε ένας μαθητής στο πιάνο του σχολείου καθώς και ένα πρωτότυπο μουσικό κομμάτι που συνέθεσε και έπαιξε άλλος μαθητής επίσης στο πιάνο.   

Το βίντεο θα προβληθεί στη μαθητική κοινότητα στο τέλος της σχολικής χρονιάς και θα αποσταλεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων, στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πειραιά, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πειραιά για περαιτέρω προβολή της εκπαιδευτικής δράσης του σχολείου.

 


Στόχος δράσης

Βιωματική Μάθηση, καλλιέργεια ομαδικότητας-συνεργασίας μαθητών, επαφή με τη θεατρική τέχνη, διάχυση δράσης στη σχολική μονάδα και στην τοπική κοινωνία (στην Εφορεία αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πειραιά)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 8


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας