menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Δημοτικό Σχολείο Νέας Χαραυγής

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

"Αναλαμβάνω δράση μαθαίνοντας για τα δικαιώματά μου.-Κάνω τη φωνή μου να ακουστεί. Προστατεύω τον εαυτό μου".

"Αναλαμβάνω δράση μαθαίνοντας για τα δικαιώματά μου.-Κάνω τη φωνή μου να ακουστεί. Προστατεύω τον εαυτό μου".
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Οι συμμετοχικές βιωματικές δραστηριότητες αναφορικά με τα δικαιώματα του παιδιού και την προστασία του εαυτού μου, οι οποίες είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής των συγκεκριμένων δράσεων, έφεραν σε άμεση επαφή τους μαθητές/τριες με το αντικείμενο μάθησης. Οι βιωματικές δραστηριότητες ενισχύθηκαν με τη γνώση, την πληροφόρηση, τα παιχνίδια ρόλων, τη χρήση της παιχνιδοποίησης, την αφήγηση ιστοριών, τη δημιουργία τραγουδιού, τη χρήση δημιουργικής γραφής, τη δημιουργία αφισών, καθώς και τις εικαστικές δημιουργίες. Οι μαθητές/ τριες ανέλαβαν δράση μαθαίνοντας για τα δικαιώματά τους, έμαθαν να προστατεύουν τον εαυτό τους όταν βρεθούν σε δύσκολες καταστάσεις και αποδέχτηκαν το γεγονός ότι η φωνή τους έχει δύναμη.


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές/τριες εργάστηκαν σε ομάδες, ανέπτυξαν το ομαδικό τους πνεύμα, έδρασαν και ατομικά και συλλογικά, καλλιέργησαν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, κοινωνικοποιήθηκαν και ανέπτυξαν κριτική σκέψη. Έθεσαν στόχους, είχαν ενεργό ρόλο στη μάθησή τους, εμπνεύστηκαν από τις δικές τους ιδέες, περιέγραψαν τις δικές τους εμπειρίες, προβληματίστηκαν, αναζήτησαν τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τον εαυτό τους, κατανόησαν καλύτερα τη δική τους συμμετοχή στην προστασία των δικαιωμάτων και την προσωπική τους ασφάλεια, κατάλαβαν ότι η φωνή τους έχει δύναμη και ότι είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια και στον εαυτό τους και σε οποιοδήποτε άλλο παιδί τη χρειάζεται.Επιπλέον, οι μαθητές/τριες ανέλυσαν αιτίες, αποτελέσματα,χαρακτηριστικά, ανέλαβαν πρωτοβουλίες, υποδύθηκαν ρόλους,επιδόθηκαν στην επίλυση προβλημάτων, σύγκριναν αξίες, έννοιες και επιλογές,συνέθεσαν καλλιτεχνικά έργα,συνεργάστηκαν ενδο-ομαδικά και δι-ομαδικά για τον σχεδιασμό και την  υλοποίηση κοινών δράσεων έρευνας και παρεμβάσεων . Τέλος, οι μαθητές/τιες ως ενεργά υποκείμενα μάθησης έμαθαν πώς να μαθαίνουν μέσα από μια πληθώρα διαδκτικών και βιωματικών προσεγγίσεων και εξοπλίστηκαν με εφόδια ώστε να τα εφαρμόσουν στην καθημερινή τους ζωή.



Συνεργασίες

Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Χαραυγής και του Δημοτικού Σχολείου Κοίλων Κοζάνης ενώνουν τις φωνές τους, τα ταλέντα τους, τις εικαστικές τους δεξιότητες και τα διαφορετικά είδη των εκφραστικών τους ικανοτήτων με σκοπό να κάνουν γνωστό σε όλους μας το δικό τους μήνυμα για τα δικαιώματα του παιδιού,για τον σημαντικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν οι ίδιοι για την προστασία του εαυτού τους και για τη δύναμη που έχει η φωνή τους. Επιπλέον, θεωρείται σημαντική η συστηματική καλλιέργεια της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των σχολείων και η ανάδειξη του ευρύτερου πολιτισμικού τους και διαπαιδαγωγικού τους χαρακτήρα.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΠΑΤΣΙΛΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Στόχος δράσης

Οι μαθησιακοί στόχοι όπως διαμορφώνονται στη συγκεκριμένη δράση είναι οι ακόλουθοι: Γνωρίζω τα δικαιώματά μου. Προστατεύω τον εαυτό μου από οποιοδήποτε και όπου κι αν βρίσκομαι. Κατανοώ καλύτερα τον ρόλο μου ως παιδί για την προστασία των δικαιωμάτων μου.Συμμετέχω ενεργά στη σωματική και ψυχική μου ευημερία. Κάνω τη φωνή μου να ακουστεί σε θέματα τα οποία με αφορούν.Εμπνέω με τις πράξεις μου.Είμαι σε θέση να προσφέρω βοήθεια σε οποιοδήποτε παιδί τη χρειάζεται.

Χρόνος δράσης

2 μήνες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας