menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Πρώτο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

"Άκου Την Καρδιά Μου...Αγκάλιασέ Με...Σεβάσου Με!''

"Άκου Την Καρδιά Μου...Αγκάλιασέ Με...Σεβάσου Με!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Λόγω του γεγονότος ότι η μάθηση μέσα από τις τέχνες τιμά την πολλαπλότητα και οι τέχνες με τη σειρά τους προάγουν ένα αίσθημα ενσυναίσθησης συνδέοντας το συναίσθημα και το ασυνείδητο με το γνωστικό και συμπεριφορικό. Η προαγωγή της ενσυναίσθησης πραγματοποιείται και μέσω της εφαρμογής θεατροπαιδαγωγικών συμβάσεων που ανήκουν στο κομμάτι της εμψύχωσης.

Με αφορμή την ευαισθητοποίηση απέναντι στα Αδέσποτα Ζώα και λόγω της θέασης μιας κατάστασης με την οποία ήρθαν αντιμέτωπα τα παιδιά και αφορούσε την ύπαρξη ενός χαρτόκουτο με κουταβάκια έξω από το σχολείο. Οι μαθητές/μαθήτριες επιδιώκοντας να συνδέσουν τις προσωπικές εμπειρίες και βιώματα συνέθεσαν με βιωματικό τρόπο μία αφίσα για να ευαισθητοποιήσουν τόσο το σχολείο όσο και την τοπική κοινότητα για τα αδέσποτα ζώα. Αρχικά δημιουργήσαν το Περίγραμμα χαρακτήρα-ζώου-σκυλάκι (role on the wall ), μία από τις θεατροπαιδαγωγικές συμβάσεις της εμψύχωσης και της δημιουργικής γραφής, όπου στο εσωτερικό του πρόσθεσαν σκέψεις και συναισθήματα που αφορούν τον συγκεκριμένο χαρακτήρα.

Χαρακτηριστικά σε καρδούλες από χαρτόνι έγραψαν ή ζωγράφισαν συναισθήματα που νιώθει το σκυλάκι ή κάτι που θέλει να μας πει, ή κάτι που νιώθουν τα ίδια τα παιδιά για εκείνο αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο ευαισθησία, ικανότητα για μάθηση, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα  συντελώντας στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού τους και προάγοντας αισθήματα αλληλεγγύης και σεβασμού απέναντι στα ζώα.


Στόχος δράσης

Η συνεχώς αυξανόμενη οικολογική κρίση έχει καταστήσει εμφανές ότι είναι αναγκαία η υιοθέτηση νέων αξιών όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και τη σχέση των ανθρώπων με τη φύση. Είναι προφανές πως δεν μπορεί να επικρατεί εφησυχασμός, καθώς τα οικολογικά προβλήματα αυξάνονται συνεχώς με πολλαπλές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στα πλαίσια του διδακτικού αντικειμένου της Μελέτης Περιβάλλοντος ο ουσιαστικός στόχος είναι να προϊδεάσω, να αφυπνίσω και να επαγρυπνήσω τους/τις μαθητές-τριες μέσα από τη συναισθηματική προσέγγιση του θέματος για τη φροντίδα των ζώων, ώστε να τους κεντρίσω το ενδιαφέρον και να τους προετοιμάσω για την επεξεργασία της ενότητας «Τα ζώα του τόπου μου» σε επόμενες διδασκαλίες , όπως και στη συνέχιση των δράσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων στις 4 Απριλίου. Οι μαθησιακοί στόχοι εστιάζουν στο :  Να ενεργοποιηθούν και να αρχίζουν να προβληματίζονται σχετικά με τη συμπεριφορά όλων απέναντι στα ζώα και ιδιαίτερα στα αδέσποτα.  Να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση και η αξία του σεβασμού απέναντι στα ζώα εκφράζοντας την αγάπη τους σε αυτά.  Να συνειδητοποιήσουν ότι τα ζώα έχουν δικαιώματα, συναισθήματα και ανάγκες για μια αξιοπρεπή διαβίωση και φροντίδα.  Να προβληματιστούν απέναντι στη μη ανάληψη υποχρεώσεων των ανθρώπων απέναντί στα ζώα.  Να εξασκηθούν με βιωματικό τρόπο συνθέτοντας αφίσα ενημέρωσης για την προστασία των αδέσποτων στην τοπική κοινότητα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας