menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Γυμνάσιο Νεάπολης Λασιθίου

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

"Άκου, μίλα... προστάτευσε"

"Άκου, μίλα... προστάτευσε"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Γυμνάσιο Νεάπολης Λασιθίου

Το Γυμνάσιο Νεάπολης κτίστηκε την εποχή του Αδοσίδη Πασά και αρχικά προοριζόταν για νοσοκομείο , στέγασε όμως το γυμνάσιο που λειτούργησε από το 1876. Η πρώτη γυμνασιακή τάξη , που συστάθηκε τότε από τη δημογεροντία Λασιθίου, λειτούργησε ως το 1981 προσαρτημένη στο Σχολαρχείο της Νεάπολης. Στη μακραίωνη ιστορία του δέχθηκε αρκετές αλλαγές τόσο ως προς τον αριθμό των τάξεων , από τις οποίες αποτελούνταν όσο και ως προς την ονομασία του. Το σχολείο βρίσκεται σε μια κωμόπολη, τη Νεάπολη, κοντά (15 km) στον Άγιο Νικόλαο, πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου. έχει 10 τμήματα γενικής παιδείας, τμήμα ένταξης, παράλληλη στήριξη και ΕΔΕΑΥ. Το μαθητικό δυναμικό αποτελείται από μαθητές-τριες διαφορετικών κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων. Όραμα του σχολείου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, να διαμορφώσουν κριτική στάση και ενεργό συμμετοχή στα κοινά , να κοινωνικοποιηθούν με αποδοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα.


Διευθυντής Σχολείου

Χαβάκης Γεώργιος

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Ο σύγχρονος κόσμος αναπτύσσεται ως μια πραγματικότητα με καίρια και σημαντικά κοινωνικάπροβλήματα, όπως εκείνο της ενδοοικογενιακής βίας και της έμφυλης βίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, η κατανόηση της κοινωνικής ευθύνης και η ανάπτυξη των ικανοτήτων που επιτρέπουν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να οργανώσουν την κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ τους με όρους συνεργασίας και αλληλοσεβασμού αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για το σύγχρονο ελληνικό σχολείο. Στοχεύοντας στη δημιουργία συνθηκών που επιτρέπουν την ενδυνάμωση των μαθητών -τριών, την ενθάρρυνση της σχολικής συμμετοχής, την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης μεταξύ των μαθητών/τριων αλλά και των εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο του Ομίλου Λόγου και Πολιτισμού του σχολείου μας επιχειρήσαμε τον επαναπροσδιορισμό των τρόπων και των μεθόδων κοινωνικής αλληλεπίδρασης στο σχολείο αλλά τον επαναπροσδιορισμό του ίδιου του σχολείου ως δυναμικού μοχλού αλλαγής και βελτίωσης της ίδιας της κοινωνίας. Έτσι συμμετείχαμε σε εκδήλωση του Δήμου μας, με θέμα την ενδοοικογενειακή βία. Ως Όμιλος, αφού πραγματευτήκαμε το θέμα, προχωρήσαμε σε διάφορες διαθεματικές εργασίες, πολυτροπικά κείμενα, διηγήματα, ταινίες, ποιήματα, τραγούδια, τα οποία παρουσιάσαμε σε ανοιχτή εκδήλωση με προσκεκλημένους ολόκληρη την τοπική κοινωνία και τις μαθητικές κοινότητες.


Αποτελέσματα / επίδραση

Το Γυμνάσιο Νεάπολης είναι ευαισθητοποιημένο σε θέματα που απασχολούν ολόκληρη την κοινωνία, της οποίας αποτελεί κύτταρο. Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, στο κινηματοθέατρο ΔΡΗΡΟΣ της Νεάπολης, πραγματοποιήθηκε η βιωματική ημερίδα – εκδήλωση με τίτλο «Άκου… Μίλα … Προστάτευσε», των Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Αγίου Νικολάου με σκοπό την πρόληψη, την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, την ενδοοικογενειακή κακοποίηση, αλλά και την παράλληλη κινητοποίηση γυναικών θυμάτων βίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.Ενεργοποιήθηκε η μαθητική μας κοινότητα, καθώς το αποτέλεσμα της εργασίας των συμμετεχόντων-ουσών στον Όμιλο παρουσιάστηκε στη συγκεκριμένη ανοιχτή εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν μαθητες-τριες του σχολείου μας, γονείς και δημότες της πόλης μας, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.



Συνεργασίες

Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμου Αγίου Νικολάου (Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας Ο.Κ.Υ.Δ.Α.Ν.), Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου, Ν. Ηρακλείου, Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου Κρήτης, Θεατρική Ομάδα της Σχολής Χορού «Το Σπίτι της Τέχνης», Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Τοπική Κοινότητα Νεάπολης.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΚΟΡΔΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Δημοσιεύσεις στον τοπικό Τύπο (https://www.anatolh.com/2022/12/08/akou-mila-prostatefse-
viomatiki-imerida-sti-neapoli/), Δελτία Τύπου του Δήμου Αγίου Νικολάου, Ανάρτηση στο site του σχολείου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του σχολείου (https://gym-
neapol.las.sch.gr/neabow/?p=2913)


Στόχος δράσης

Επιδιώκεται, οι μαθητές-τριες να σχηματίσουν σφαιρική εικόνα για τον κόσμο και να αντιληφθούν τη σχέση μεταξύ του σχολείου και της ευρύτερης κοινωνίας. Ως εκ τούτου ο μαθητής δεν αποτελεί το υποκείμενο πρόσληψης κατακερματισμένων γνώσεων, αλλά συμμετέχει στις προσπάθειες για την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων. Αυτό επιτεύχθηκε με την οργάνωση ομαδικών συζητήσεων στο πλαίσιο του Ομίλου Λόγου και Πολιτισμού του σχολείου μας, , ώστε οι μαθητές να ασκηθούν σε δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. Βασικός στόχος είναι η διαμόρφωση ενός πολίτη ενεργού, δημοκρατικού, υπεύθυνου, συμμετοχικού, με γνώμη και ρόλο στα δρώμενα αλλά και σεβασμό και αποδοχή του άλλου, ενός πολίτη που θα γνωρίζει και θα κατανοεί το ρόλο, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, μέσα σε μια οργανωμένη και δημοκρατικά λειτουργούσα κοινωνία. Μέσα από την πίστη σε ανθρώπινες και ουσιαστικές αξίες θα πετύχουμε τη δόμηση ενός υγιούς ψυχισμού, την ανάπτυξη της προσωπικότητας και τη διαμόρφωση θετικών στάσεων. Με τις επικρατέστερες ψυχοπαιδαγωγικές και διδακτικές απόψεις για τη μάθηση έμφαση δίδεται όχι τόσο στην ξερή γνώση όσο στην καλλιέργεια δεξιοτήτων (γνωστικές, κοινωνικές, μεθοδολογικές), την οικοδόμηση αξιών, την ανάπτυξη στάσεων και συμπεριφορών, την καλλιέργεια της δημιουργικότητας.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Απευθύνεται σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα (Μαθητές, εκπαιδευτικοί γονείς) αλλά και στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία.

Χρόνος δράσης

Από αρχές Οκτωβρίου 2022 έως και τον Δεκέμβριο 2023, οπότε και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ωστόσο η συνεργασία συνεχίζεται και πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες δράσεις.

Τόπος Δράσης

Η εκδήλωση προετοιμάστηκε από τον Όμιλο του Γυμνασίου Νεάπολης στο σχολείο και παρουσιάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της τοπικής κοινότητας.

Δίκτυο

Δεν έχουμε ενταχθεί ακόμα σε κάποιο σχετικό δίκτυο, ωστόσο σκοπεύουμε να το κάνουμε την επόμενη σχολική χρονιά.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας