menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ"

"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Στο πλαίσιο της μελέτης της 1ης  Ενότητας της Μελέτης Περιβάλλοντος με θέμα "ΕΛΛΑΔΑ – Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ" ξεκινήσαμε ένα μακρύ ταξίδι γνωριμίας μ΄ αυτήν την ευλογημένη χώρα που λέγεται Ελλάδα. Μας δόθηκε λοιπόν η δυνατότητα να εστιάσουμε στον τόπο που ζούμε, τη νύφη του Θερμαϊκού, την όμορφη Θεσσαλονίκη

  • Μέθοδος υλοποίησης του προγράμματος (Project) - Σχέδιο Εργασίας:

Χωριζόμαστε σε ομάδες. Κάθε ομάδα μελετάει-ερευνά και στη συνέχεια παρουσιάζει ένα θέμα, αφού πρώτα συναποφασίσουν τα μέλη της με τι ακριβώς θα ασχοληθεί το καθένα.

Συγκεντρώνουμε πληροφορίες ρωτώντας τους μεγαλύτερους, ψάχνοντας σε πηγές, δηλαδή σε χάρτες, σε βιβλία, σε εγκυκλοπαίδειες, σε εφημερίδες, στο διαδίκτυο, σε λευκώματα, σε φωτογραφίες κ.ά.

Με την ολοκλήρωση της συλλογής πληροφοριών, ακολουθεί η φάση της επεξεργασίας και της σύνθεσης. Η κάθε ομάδα επιλέγει τον τρόπο ή τους τρόπους παρουσίασης του θέματος που επεξεργάστηκε, πάντα με την καθοδήγηση, την εποπτεία και τη συνδρομή του υπεύθυνου εκπαιδευτικού.

  • Σκοποί και Στόχοι

Σκοπός είναι να μάθουν οι μαθητές να συνεράζονται, να επικοινωνούν με διάφορους τρόπους, να δουλεύουν ομαδικά αλλά και να μάθουν πώς να μαθαίνουν.

Στόχος του Project  είναι να ανακαλύψουμε από κοινού την ιδιαίτερη πολιτιστική αξία της πόλης της Θεσσαλονίκης, να ευαισθητοποιηθούμε και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό ως προς την προστασία και τη διαφύλαξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής, πνευματικής και κοινωνικής της κληρονομιάς, ως μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (11ος Παγκόσμιος Στόχος για τη δημιουργία ασφαλών, προσαρμοστικών βιώσιμων πόλεων και ανθρώπινων οικισμών, χωρίς αποκλεισμούς. Υποστόχος 11.4)


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές αναγνωρίζουν την ιστορική, πολιτιστική, πνευματική, οικονομική και κοινωνική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης μέσα από τη διερεύνηση της ιστορικής της πορείας, τις αλλαγές και τις προσαρμοστικές δυνατότητές της, την ικανότητα ενσωμάτωσης και ανάπτυξης κοινωνικών και πολιτιστικών επιδράσεων.

Αντιλαμβάνονται ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε πάντα μια "ανοιχτή πόλη" με τεράστια αφομοιωτική ικανότητα και με προοδευτικό χαρακτήρα. Αναγνωρίζεται η πολυπολιτισμικότητα και η επιδραστική λειτουργία διαφόρων κοινωνικών και εθνικών ομάδων (πρόσφυγες, εβραίοι κτλ) αλλά και η αίσθηση μια σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης με ηλικία 2.400 ετών.



Συνεργασίες

Δήμος Θεσσαλονίκης


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μωιτσίδου Φωτεινή, Σαούλιας Αναστάσιος

Στόχος δράσης

Στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε την ιδιαίτερη πολιτιστική αξία της πόλης μας και να ευαισθητοποιηθούμε ως προς την προστασία και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της ως μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (11ος Παγκόσμιος Στόχος - Υποστόχος 11.4)

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος 2021- Μάρτιος 2022

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας