menu

Σύνδεση | Εγγραφή

6ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

"Το Report και το Block είναι θάρρος"- Ένα συνεργατικό ιστολόγιο μαθητών Δημοτικού

"Το Report και το Block είναι θάρρος"- Ένα συνεργατικό ιστολόγιο μαθητών Δημοτικού
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το ιστολόγιο αυτό είναι μια συλλογική προσπάθεια των εκπαιδευτικών Βασιλικής Κάζη, Κωνσταντίνας Παπανικολάου και Ναταλίας Γεωργιτζίκη με στόχο τη συνεργασία των μαθητών τους στο μάθημα ΤΠΕ στο Δημοτικό, στην ενότητα "Επικοινωνώ και συνεργάζομαι με ΤΠΕ- Γνωρίζω το Διαδίκτυο- Επικοινωνώ και συνεργάζομαι". Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2021 και ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2022 και οι μαθητές εργάστηκαν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος. Οι μαθητές αξιοποιούν την εγκεκριμένη πλατφόρμα του ΠΣΔ eme και μέσω αυτής δημοσιεύουν, σχολιάζουν, ανεβάζουν με κριτική σκέψη και με ασφάλεια εικόνες, κατασκευές και παιχνίδια στο ιστολόγιο της ιδιωτικής κυψέλης. Οι μαθητές είναι οι ίδιοι δημιουργοί των άρθρων, των παιχνιδιών και των κουίζ και σχολιάζουν σύμφωνα με τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, άρθρα άλλων μαθητών. Συνεργάζονται, ανταλλάσσουν απόψεις, διαβάζουν τις απόψεις άλλων μαθητών και μαθαίνουν έτσι βιωματικά τους κανόνες καλής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο και πώς να αναρτούνε με ασφάλεια άρθρα. Οι μαθητές σε αυτούς τους 4 μήνες αξιοποίησαν διάφορα web2 εργαλεία, δημιούργησαν αφίσες, avatar (δείτε εδώ), κουίζ, παιχνίδια (δείτε εδώ), κατασκευές (δείτε εδώ) προγραμμάτισαν στο scartch (δείτε εδώ), σύνταξαν κείμενο, αναζήτησαν πληροφορίες στον παγκόσμιο ιστό, σχολίασαν και πολλά ακόμα, ενσωμματώνοντας έτσι και άλλες ενότητες του προγράμματος σπουδών. Επιπλέον, έπαιξαν παιχνίδια, κουίζ, τραγούδησαν και αντάλλαξαν ευχές για τα Χριστούγεννα (δείτε εδώ). Ήρθαν σε επαφή με τη δημοσίευση άρθρων μέσα από την ασφαλή πλατφόρμα και μέσα από το φετινό θέμα του διαγωνισμού του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έμαθαν για τη δυνατότητα της αναφοράς και του μπλοκαρίσματος σε χρήστες ή σχόλια στο διαδίκτυο ώστε να είναι δυνατοί και να μη σωπαίνουν σε οτιδήποτε κακόβουλο βλέπουν (δείτε εδώ). Στο τέλος του προγράμματος αξιολόγησαν αυτή τη συνεργασία απαντώντας σε ένα ανώνυμο ποσοτικό ερωτηματολόγιο ικανοποίησης παρέχοντας έτσι ανατροφοδότηση στους εκπαιδευτικούς (δείτε εδώ)

Δείτε αναλυτικά το ιστολόγιο εδώ


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές δημιούργησαν πάνω από 130 άρθρα από τα συνολικά 150 που περιέχει το συνεργατικό ιστολόγιο και σχολίασαν πολλές αναρτήσεις συμμαθητών τους. Το συνεργατικό ιστολόγιο παρουσιάστηκε και αξιοποιείται σε άλλες τάξεις καθώς περιέχει πολύ ενδιαφέρον υλικό (παιχνίδια, κουίζ, παζλ κτλ) Μέσα από την αξιολόγηση των μαθητών είδαμε ότι ο βαθμός ικανοποίησης των μαθητών από τις επιμέρους δραστηριότητες αλλά και συνολικά ήταν μεγάλος και στη μεγάλη τους πλειοψηφία θέλουν να συμμετέχουν πάλι σε κάτι παρόμοιο. Το ιστολόγιο κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην ευρύτερη κοινότητα και στους γονείς και είναι αναρτημένο και στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου μας.Συνεργασίες

7ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου, 6ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ναταλία Θεόκλεια Γεωργιτζίκη, Βασιλική Κάζη, Κωνσταντίνα Παπανικολάου

Στόχος δράσης

Οι μαθησιακοί στόχοι για τους μαθητές και τις μαθήτριες είναι: Να ενημερωθούν για τα δικαιώματα τους για προστασία στο διαδίκτυο. Να μάθουν πότε πρέπει να χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα εργαλεία αυτοπροστασίας (report, block) και να ενθαρρυνθούν να κάνουν χρήση αυτών. Να αναγνωρίζουν τις περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητη η συμβουλή ενός έμπιστου ενήλικα. Να προσδιορίσουν τι σημαίνει να έχει κανείς θετική στάση και πώς αυτή εκφράζεται εντός και εκτός διαδικτύου. Να βάλουν θετική ενέργεια στις διαδικτυακές επικοινωνίες τους. Nα αναπτύξουν στο διαδίκτυο αξιακό σύστημα αντίστοιχο με του πραγματικού κόσμου. Να αποκτήσουν ενεργητική στάση σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο. Να αποκτήσουν κριτική ικανότητα στο διαδίκτυο Να καλλιεργήσουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας.

Χρόνος δράσης

4 μήνες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας