menu

Σύνδεση | Εγγραφή

7ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

"Αν όλα τα Παιδιά της ΓΗΣ"

"Αν όλα τα Παιδιά της ΓΗΣ"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

7ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

Το σχολείο μας βρίσκεται στον Δήμο Κρωπίας στην Ανατολική Αττική, μετράει λίγα χρόνια λειτουργίας και εντάσσεται στα σχετικά μικρά αλλά πολύ λειτουργικά σχολεία. Διαθέτει λειτουργικούς χώρους και μεγάλη αυλή γεμάτη λουλούδια, δέντρα και φυτά.


Διευθυντής Σχολείου

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Όπως προαναφέραμε, στο πλαίσιο των Εργαστηριων Δεξιοτήτων και πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της 3ης Θεματικής Ενότητας «ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ & ΕΝΕΡΓΩ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & ΕΥΘΥΝΗ», η εκπαιδευτικός κ. Μαρία Μούκα και η υπέροχή της ομάδα, υπό την ομπρέλα του «ΑΝ ΌΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ», εισήγαγε νέες έννοιες στην καθημερινότητα των μικρών μας μαθητών με το δεδομένο να παίρνει άλλες διαστάσεις και τελικά να μην είναι και τόσο δεδομένο.

Αφού υπήρξε μια διερευνητική διεργασία όπου το κάθε παιδί, με βάση την πρότερη γνώση, κατέθεσε τις εμπειρίες του, ακολούθησε μια εισαγωγή σε αυτό το ευαίσθητο αλλά και ταυτόχρονα πολύπλευρο και δυνατό θέμα.

Στα παιδιά παρουσιάστηκε κατάλληλο οπτικοακουστικό υλικό, διαβάστηκαν κατάλληλα παραμύθια με την προσοχή των παιδιών να εστιάζεται στον «Μικρό Πρίγκιπα» και στην «Αργυρώ που Γελάει» αν και η καθημερινότητά της είναι δύσκολη και πολλές φορές ανυπόφορη.

Ακούσαμε πολύ μουσική από καλλιτέχνες που έχουν σωματικές αναπηρίες και που αυτές δεν έχουν σταθεί εμπόδιο στην πορεία τους. Προσπαθήσαμε να τους μιμηθούμε αλλά η αλλιώτική τους καθημερινότητα είναι πολύ αλλιώτικη και για εμάς.

Είδαμε πολλά έργα τέχνης από ανθρώπους με μικρότερες ή μεγαλύτερες αναπηρίες που διαπρέπουν και σηκώνουν πολύ ψηλά τον πήχη. Προσπαθήσαμε να καλλιτεχνήσουμε και εμείς όπως εκείνοι και διαπιστώσαμε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό.

Εκφράσαμε συναισθήματα. Μάθαμε να τα αναγνωρίζουμε και να τα αντιμετωπίζουμε. Μάθαμε διάφορες μικρές τεχνικές για να μετατρέψουμε μια αρνητική συμπεριφορά και έναν αρνητικό τρόπο σκέψης σε κάτι θετικό. Μάθαμε να σεβόμαστε, τον εαυτό μας, τους φίλους μας, τους γονείς μας, την οικογένειά μας, το σχολείο μας, τους γνωστούς μας, τους ανθρώπους που βλέπουμε στον δρόμο και δεν τους γνωρίζουμε.

Μέσα από κατάλληλες δράσεις τα παιδιά έμαθαν να ακούνε τον εαυτό τους, να τον εμπιστεύονται και να τον θωρακίζουν.

Μάθαμε να μιλάμε για αυτά που νιώθουμε, αυτά που μας παραξενεύουν, αυτά τα μικρά ή τα μεγάλα άγνωστα θέματα, αυτά που δεν πιάνουμε εύκολα στο στόμα μας εμείς οι μεγάλοι.

Ζωγραφίσαμε πολύ και αποτυπώσαμε τα συναισθήματά μας, τις προσδοκίες μας για τον εαυτό μας, την κοινωνία και την οικογένειά μας.

Παίξαμε παιχνίδια ρόλων,  αντιμετωπίσαμε την άρνηση και ενισχύσαμε την θετικότητα.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα νήπια συνεργάστηκαν με μεγάλη ωριμότητα, κατανόησαν το διαφορετικό χωρίς να το θεωρούν πια κάτι το απρόσωπο και το μη κοινωνικά αποδεκτό.

Ανέπτυξαν συναισθήματα χαράς, βελτίωσαν συμπεριφορές, αγκάλιασαν το απρόσιτο, συναισθάνθηκαν την προσπάθεια και δημιούργησαν ακόμα πιο ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους.

Ωραματίστηκαν τον κόσμο μας, τον αποτύπωσαν εικαστικά και με μεγάλη υπευθυνότητα προήγαγαν την θετικότητα.

Στα παιδιά άρεσε πολύ αυτή η δράση καθώς τους εισήγαγε στο διαφορετικό που μπορεί να γίνει τελικά και τόσο μαγικό.

Το διασκέδασαν πολύ και εμείς επίσης μαζί τους.



Συνεργασίες

Για την συγκεκριμένη δράση συνεργαστήκαμε με μια κοινωνική λειτουργό ή οποία με την βοήθεια της τεχνολογίας μας μίλησε  και μας προέτρεψε να είμαστε θετικοί απέναντι στην διαφορετικότητα.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΚΑ (ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ), ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗ

Στόχος δράσης

Να γνωρίσουν οι μικροί μας μαθητές το διαφορετικό και να μάθουν να το αποδέχονται καθώς και να ανακαλύψουν ότι τελικά πιο πολλά είναι αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν, Να κατανοήσουν ότι η διαφορετικότητα χαρακτηρίζεται και χαρακτηρίζει πολλές διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής: π.χ. φύλο, φυλή, γλώσσα, εθνικότητα, θρησκεία, σωματικές αναπηρίες, ψυχικές αναπηρίες, Να αποδεχτούν συνειδητά και έμπρακτα την ύπαρξη διαφόρων μορφών αναπηρίας και να βρεθούν αντιμέτωποι με τον τρόπο ζωής τους και τον τρόπο διαχείρισης της καθημερινότητάς τους, Να εξοικειωθούν με την διαφορετικότητα και να μάθουν να συζητούν για αυτή χωρίς αρνητικότητα, να σέβονται τις απόψεις των άλλων, να κατανοούν τις ανάγκες τους, να γνωρίσουν την πολυπολιτισμικότητα μέσα από ήθη, έθιμα, συνήθειες άλλων λαών, άλλων πολιτισμικών ομάδων και άλλων κοινωνικών ομάδων, Να συνειδητοποιήσουν πως η διαφορετικότητα δεν στέκεται πάντα εμπόδιο. Μπορεί να γίνει και δύναμη και δημιουργικότητα και παράδειγμα προς μίμηση. Να τροποποιήσουν τυχόν αρνητικά συναισθήματα και να μπορέσουν να μετατρέψουν τον φόβο σε χαμόγελο, την επιθετικότητα σε αγκαλιά, και την απόρριψη σε φιλία, συνεργασία και ομαδικότητα, Να αποκτήσουν στάσεις και συμπεριφορές που θα τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν, να καλλιεργήσουν, να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση τους και θα τους βοηθήσουν να απαλλαγούν από προκαταλήψεις και φαινόμενα ρατσισμού, Να αναπτυχθούν συναισθηματικά, σωματικά, ψυχικά, κοινωνικοσυναισθηματικά. Να αναπτυχθούν Ολόπλευρα.

Χρόνος δράσης

Η δράση αυτή διήρκεσε περίπου έξι (6) εβδομάδες.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 16



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας